Na internete môžete nájsť veľa informácií, ale čo sa týka stavby domov, tu už potrebujete bohaté skúsenosti a mnohokrát aj vysokoškolský diplom. Alebo mať technický dozor na stavbe.

Nie je stavba ako stavba

Stavba domu býva investíciou na celý život a zároveň krokom, ktorý len tak (väčšinou) v živote nezopakujete. Je preto úplne pochopiteľné, že chcete, aby bola čo najkvalitnejšia a slúžila vám dlhé roky. Skoro vždy totiž firma stavia len tak (ne) kvalitne, ako veľmi jej to dovolíte.

Stavba svojpomocne

Najväčšou výhodou stavby svojpomocne je jednoznačne cena. Tiež môžete ovplyvniť kvalitu prevedenia – to už ale záleží na vašej šikovnosti.

Veľkou nevýhodou je ale čas, ktorý stavbe musíte venovať. Zároveň ak nie ste z odboru, je nutné počítať s tým, že niektoré práce budú vykonané neodborne a vy ich časom budete musieť prerobiť.

Stavba domu na kľúč

Ak sa rozhodnete, nechať si postaviť dom na kľúč, ušetríte veľa času, čo je hlavná výhoda. Domy na kľúč totiž znamenajú, že vám stavebná firma odovzdá vo finálnej fáze „kľúče od domu“, teda že dom je pripravený k okamžitému nasťahovaniu.

Pred domom nie sú žiadne hromady stavebnej sutiny, nikde sa neváľa igelit a všetko je upratané. Tento spôsob je však drahší, zhotoviteľ si za svoje know-how nechá dobre zaplatiť.

Na kombináciu si dajte pozor

Môžete využiť i možnosti kombinácie týchto dvoch spôsobov stavby. Tu si ale dajte pozor na nadväznosť jednotlivých firiem a časový harmonogram. Rovnako tak môžu byť spoločnosti bezohľadné k sebe navzájom a znehodnocovať si prácu. Ťažko sa potom dokazuje, kto za danú reklamáciu je zodpovedný.

Využite dozor na stavbách

Kontrola stavby je teda kľúčom k úspechu číslo jedna. Ak sa chystáte stavať a radi by ste mali všetko pod kontrolou (a v neposlednom rade aj ušetrili peniaze za prípadné reklamácie a nekvalitné postupy), využite služby poradenstva a dozoru novostavby.

Preč využiť služby poradenstva a dohľadu rekonštrukcie

Za svoje peniaze vždy očakávate stopercentnú prácu a to bez technického dozoru investora vo väčšine prípadov nejde. Ak tomu sám nerozumiete.

Čo je dozor rekonštrukcie

  • Dozor kontroluje technické prevedenie, správnosť technologických postupov vrátane nevyhnutných technologických prestávok.
  • Snaží sa vám poradiť v priebehu rekonštrukcie, aby všetko prebehlo v poriadku.
  • Takisto ide aj o estetickú kvalitu rekonštrukcie, ktorá sa už nedá kontrolovať normami alebo inými technologickými postupmi.

Kedy sa oplatí dozor využiť

Dozor je vhodný pri všetkých typoch stavieb, výstavbe rodinných domov, rekonštrukcii väčšieho rozsahu bytov a domov. Tiež sa oplatí aj u menej rozsiahlych rekonštrukcií, pri ktorých chcete mať istotu kvalitne odovzdaného diela

Ako funguje spolupráca

Spolupráca funguje vždy individuálne, niekedy už pri výbere firmy, kontrolou zmluvy o dielo.

Ak chcete, dozor môže kontrolovať následnú fakturáciu, oceňovanie menej či viac prác a takisto vám firma pomôže vyjednať zľavy pri niektorých výrobcoch.

Technik po naštudovaní projektovej dokumentácie môže poradiť s používateľsky príjemnejším prostredím. Technický dozor prichádza na stavbu podľa potreby, ale spravidla to býva 1-2 týždenne pri menších stavieb, typu rodinný dom alebo rekonštrukcie.

Jedenkrát týždenne priebehajú tzv. kontrolné dni, kedy sa technický dozor investora stretáva so stavbyvedúcim.

Technický dozor ďalej kontroluje mimo kontrolné dni správnosť vykonávaných prác a ďalej jednotlivé technologické vrstvy, ktoré sú v priebehu stavby zakryté.

Z každej návštevy dostanete e-mail s presnými informáciami o priebehu stavby:

  • čo sa robí na stavbe
  • kde boli možné chyby s termínom
  • odstránenie chýb
  • fotodokumentácia

Rozdiel medzi stavebným a technickým dozorom

Ich práca je podobná, najväčší rozdiel je v tom, že stavebný dozor je vybraná činnosť vo výstavbe, a preto musí autorizáciu v pozemnom staviteľstve (okrúhle pečiatka).

Technický dozor investora autorizáciu zo zákona mať nemusí, ale vždy je lepšie, keď ju má, pretože na jej získanie musí mať značné znalosti v stavebníctve.

Komentáre k: Šetrí čas i peniaze. Mať technický dozor na stavbe sa oplatí

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.