Vraciame sa k prírode a preto sa o ňu máme tiež starosť. Spolu s ňou sa snažíme žiť ekologickejšie. Život v súlade s prírodou nemusí byť tak drahý, ako sa niekedy zdá. Pravdou je, že ekologické čistiace prostriedky niečo stoja. My však vieme svoje – upratovanie bez chémie je možné. A je možné za neho toľko neutrácať? Áno, stačí vyskúšať niektoré z našich tipov pre ekologické a šetrné upratovanie, ktoré navyše šetrí tiež náš rodinný rozpočet.

Výroba domácich čistiacich prostriedkov nie je tak zložitá, ako si väčšina z nás myslí. Je to jednoduchá možnosť, ako účinne upratovať a zároveň neutrácať za hromadu prostriedkov plných chémie. Prinášame niekoľko jednoduchých receptov na lieky, ktoré nie sú o nič menej účinné ako tie z drogérie.

Prostriedok na sklo

Už naše babičky vedeli, že ocot je skvelým pomocníkom nielen do kuchyne. Ak chcete svoje okná aj zrkadlá poriadne vyleštiť, postačí zmiešať diel teplej vody s dielom octu. Tento postrek používajte ako každý iný čistič okien. Výsledky vás prekvapia.

Univerzálny čistič

Ak si chcete vyrobiť univerzálny čistič, ktorý využijete kdekoľvek a budete ho mať neustále pri ruke, máme pre vás jednoduchý návod. Do rozprašovača pridajte tekutinu, ktorú pripravíte následovne: osem dielov vody zmiešate s jedným dielom octu. Potom do nádobky pridajte lyžicu jedlej sódy a niekoľko kvapiek vonného olejčeka – napríklad eukalyptus skvele dezinfikuje. Ak používate tekuté prírodné mydlo, môžete pridať tiež lyžicu tohto mydla. Prípravok môžete používať ako každý bežný čistič, v kuchyni aj v kúpeľni.

Kúzlo do mikrovlnnej rúry

Na mikrovlnku funguje už osvedčený trik, ktorý odstráni všetky nečistoty behom malej chvíle. Stačí dať ohrievať misku naplnenú vodou, do ktorej vložíte pár koliesok citrónu. Para s citrónom skvele odmastí a vyčistí povrch, potom už len stačí zotrieť.

Ekologické pranie

Pracie prášky nie sú najlacnejšou záležitosťou, ale bez nich sa bohužiaľ žiadna domácnosť nezaobíde. Skúste si vyrobiť vlastný prací prášok, a už nebudete chcieť prať inak. Stačí si kúpiť praciu sódu. Zmiešajte sedem dielov sódy na pranie, pridajte jeden diel jedlej sódy. Do zmesi nastrúhajte aj pracie mydlo, opäť jeden diel, a niekoľko kvapiek obľúbenej vonnej esencie. Na jedno pranie vám postačia dve až štyri lyžice prášku.

Čisté koberce

Keď sa na koberci objaví škvrna, nie je to práve príjemné. Mastnú škvrnu odstránite pomocou kukuričného škrobu – nasypte ho na miesto a nechajte pol hodiny až hodinu pôsobiť, potom povysávajte. Ak však chcete čistiť koberec mokrým spôsobom, tu je recept na čistič: pripravte si dva litre vody, do ktorej pridáte štyri lyžice prírodného tekutého mydla, dve lyžice jedlej sódy a niekoľko lyžíc octu. Používajte ako klasické čistiace prípravky určené pre čistenie kobercov.

 

Komentáre k: Upratovanie bez chémie? Ide to!

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.