Tetovanie je ozdoba na celý život. Ak chcete, aby vyzeralo dobre čo najdlhšie, musíte sa oň riadne starať. A nielen v prvých dňoch. Ako to teda robiť?

Tetovanie už dávno nezaraďuje svojich nositeľov do negatívnych škatuliek. Podľa prieskumov má viac ako polovica ľudí pozitívny názor na atrament na tele. Mnohí z nich majú jedno alebo viac tetovaní. Aby však tetovanie pokožku nezohavilo, ale skutočne ju zdobilo, je okrem výberu kvalifikovaného tatéra potrebná aj náležitá starostlivosť. Ako sa teda starať o tetovanie, aby vydržalo čo najdlhšie?

Starostlivosť o tetovanie v prvých dňoch

Tetovanie je hotové a začína sa najdôležitejšia fáza – hojenie. A to sa nemôže stať bez správnej starostlivosti. Ak sa o tetovanie počas procesu hojenia nebudete dobre starať, môže sa zapáliť alebo sa na ňom vytvorí hrubá chrasta, ktorá popraská a spôsobí, že farebné pigmenty miestami vypadnú. Rovnako sa môže stať, že sa miesto zjazví. Našťastie predchádzať tomu nie je žiadna veda.

Umývanie rany

V tetovacom salóne sa hotový motív natrie vazelínou a prikryje fóliou, aby sa zabránilo vniknutiu nečistôt. Tú treba odstrániť najskôr po 2 hodinách, najneskôr však do 6 hodín, aby rana mohla dýchať a začať sa hojiť. Výnimkou sú liečivé fólie, ktorým sa budeme venovať o chvíľu.

Počas doby, keď bola koža pokrytá, sa z rany vyplavila tkanivová tekutina, krv, plazma a trochu farby. A to všetko treba zmyť. Najprv si však umyte ruky antibakteriálnym mydlom a potom siahajte na ranu.

Opláchnite ju vlažnou vodou, maximálne 2-3 minúty, aby ste ju nerozmočili. Dlhá sprcha s horúcou vodou neprichádza do úvahy. V ideálnom prípade by ste mali ranu umývať 3-krát denne, ale ak sa potíte alebo sa vám do tetovania dostanú nečistoty, môžete ju samozrejme umyť aj viackrát.

Prvý deň stačí na opláchnutie naozaj len voda a v ďalších dňoch môžete začať používať antibakteriálne mydlo.

Foto: Shutterstock.com

Sušenie

Nezabudnite, že čerstvé tetovanie je v prvých dňoch otvorenou ranou, do ktorej sa ľahko dostanú nečistoty a baktérie. Umytú pokožku preto vždy osušte čistým uterákom alebo jednorazovými utierkami, ktoré jemne priložte. Ak by ste pokožku počas sušenia drhli, mohli by ste z rany vytrhnúť kožu a tetovaciu farbu.

Natieranie

V deň tetovania si pokožku ničím nenatierajte! Najskôr začnite s natieraním na druhý deň ráno, a to len umytú a osušenú pokožku. Niektoré tetovacie salóny si miešajú vlastné masti. Ak ho dostanete, použite ju. Často sa odporúča aj bepanthenová alebo kalciová masť. Masť nanášajte len v tenkej vrstve, rozhodne by nemala zanechať stopy na pokožke. Aplikujte 3-5-krát denne podľa potreby.

Jednoduchá starostlivosť vďaka hojivej fólii

Ďalším spôsobom, ako sa starať o tetovanie, aby sa úspešne zahojilo, je použitie špeciálnych hojivých fólií nazývaných druhá koža. Tie sú priedušné, ale zároveň chránia ranu pred nečistotami a vodou. Fólia je napustená hojivými látkami, takže sa o ranu nemusíte zvlášť starať. Ďalšou výhodou je, že sa s fóliou môžete sprchovať a po jej odstránení sa na ňu neprilepia úlomky farby.

Fólia sa aplikuje priamo v salóne a môžete ju odstrániť po 3 dňoch, v niektorých prípadoch po 6 dňoch, ale vždy sa riaďte odporúčaniami svojho tatéra. Ak z rany uniká príliš veľa tekutiny, je lepšie ju po 24 hodinách odstrániť. Prípadné zvyšky lepidla na pokožke nevadia, po chvíli zmiznú samy, preto sa ich nesnažte odstrániť, aby ste sa vyhli zbytočnému poškodeniu tetovania.

Po odstránení fólie pokožku jemne umyte antibakteriálnym mydlom a vlažnou vodou a jemne osušte. Potom nanášajte 3-5-krát denne hojivú masť (Bepanthen alebo masť odporúčanú tatérom). Nepoužívajte masti s obsahom antibiotík! Prípadne si môžete fóliu kúpiť sami a znovu ju aplikovať, aby ste sa o ranu nemuseli v nasledujúcich dňoch starať.

Foto: Shutterstock.com

Ako sa starať o hojiace sa tetovanie

Po 2 až 3 dňoch už rana nie je otvorená, začne sa pokrývať chrastami a svrbieť, prípadne je bolestivá. Tieto prejavy sú úplne normálne. V tomto čase je dôležité nenechať ranu vyschnúť, aby strupy nepraskli a proces hojenia sa zbytočne nepredlžovala. Základný proces hojenia trvá približne 8-10 dní, ale celková doba hojenia trvá približne 1 mesiac alebo dlhšie.

Keď sa na tetovaní už netvoria žiadne chrasty, nemusíte už pokožku mazať hojivou masťou. V tejto fáze začnite s telovým mliekom s obsahom vitamínu E alebo panthenolu. Telové mlieko sa odporúča používať aj po ukončení hojenia. Zdravá a vyživená pokožka nechá farby lepšie vyniknúť.

Tipy, čo dodržiavať v prvých dňoch

  • Obmedzte sprchovanie. Dlhý pobyt v horúcej sprche nie je pre čerstvú ranu dobrý. Kúpanie úplne vynechajte.
  • Najmenej 3 týždne sa vyhýbajte bazénom, saunám a kúpaniu vonku (či už v sladkej alebo slanej vode).
  • Prvý mesiac po tetovaní nevystavujte tetovanie slnku a nechoďte do solária. Potom nezabudnite používať krémy s ochranným faktorom, ideálne SPF 50.
  • Dbajte na to, aby rana v prvých dňoch nevyschla a aby krusta nepraskla. Nezabudnite pravidelne aplikovať odporúčanú masť.
  • Uistite sa, že rana môže stále dýchať. Noste voľný odev a ranu nezakrývajte obväzom ani náplasťou.
  • Noste tmavšie oblečenie, ktoré nepoškodí plazma, krv a prebytočná farba, ktorú pokožka vylúči v prvých dňoch.
  • Počas spánku sa snažte neležať na tetovaní, aby ste sa vyhli zbytočnému namáhaniu pokožky.
  • Šport obmedzte na minimum. Športovanie môže čerstvé tetovanie mechanicky poškodiť, prípadne zhoršiť proces hojenia. Najlepším športom po tetovaní je šach minimálne v prvých dňoch.
  • A predovšetkým – nikdy neolupujte ani nestrhávajte strup! Mohli by ste si spôsobiť jazvy a poškodiť samotné tetovanie.
  • Tetovanú pokožku neholte, kým sa povrch úplne nezahojí.

Starostlivosť o čerstvé tetovanie si vyžaduje nielen čas, ale aj určitú sebakontrolu.

Foto: Shutterstock.com

Na čo nezabudnúť pred návštevou tatéra

Aby tetovanie dopadlo podľa vašich predstáv, musíte dodržiavať niekoľko zásad. Najdôležitejšie je, samozrejme, nájsť tetovacie štúdio s licencovanými tatérmi, kde nemáte najmenšie pochybnosti o hygiene a zručnosti miestnych umelcov. Nezabudnite si pozrieť recenzie a ideálne fotografie uzdravených diel. Snaha ušetriť by vás mohla vyjsť draho, pretože prerábanie tetovania je podstatne náročnejšia disciplína. Ako sa hovorí:

Kvalitné tetovanie bolí len raz, zlé bolí celý život.

Dobre sa vyspite a naraňajkujte sa

Do salónu príďte oddýchnutí a najedení. Nezabudnite dostatočne piť, aby sa vám neurobilo zle z dehydratácie. Tetovanie je pomerne bolestivá záležitosť, ale ak ste v dobrom fyzickom a duševnom zdraví, nemusíte sa obávať, že by ste ho nezvládli.

TIP: Nespíte tak dobre, ako potrebujete? Vyskúšajte tieto 3 tipy na kvalitnejší spánok.

Zabudnite na zlé návyky

24 hodín pred tetovaním nepite alkohol, kávu ani iné nápoje obsahujúce kofeín. Samozrejme, neužívajte psychotropné látky ani iné lieky. Všetky tieto látky spôsobujú vyššiu mieru krvácania. Ak budete viac krvácať, bude oveľa ťažšie dostať atrament do pokožky, pretože sa bude stále vyplavovať. Pred tetovaním sa tiež neodporúča užívať lieky proti bolesti, pretože tiež riedia krv.

Alkoholu a iným uvedeným látkam by ste sa mali vyhnúť najmenej aj nasledujúci deň po tetovaní.

Foto: Shutterstock.com

Na tetovanie len v dobrom stave

Koža, na ktorú chcete motív vytetovať, musí byť zdravá. Nesmie byť spálená alebo opálená. Ekzémy, škrabance a iné podráždenia sú rovnako neprípustné. Zdravá musí byť nielen vaša pokožka, ale aj vy. Ide predsa o významný zásah do vášho tela. Ak by ste neboli zdraví, proces hojenia by sa zbytočne predĺžil.

Vyberte si dátum, ktorý vám umožní pokojne sa liečiť

Najlepší čas na tetovanie je na jeseň alebo v zime, keď je chladnejšie a nemusíte sa toľko potiť ani sa potýkať so slnečným žiarením. A nemusíte sa vzdať opaľovania a plávania, aby ste sa uzdravili.

Ak vykonávate náročnú fyzickú prácu, vyberte si na tetovanie v ideálnom prípade piatok, aby ste mali celý víkend na zotavenie. Ak je to však možné, vezmite si niekoľko dní voľna.

Ako sa starať o zahojené tetovanie, aby vydržalo čo najdlhšie

Môže sa stať, že aj keď dodržíte všetky odporúčané postupy, časť pigmentu z vašej pokožky vypadne. Mnohí tatéri ponúkajú bezplatné úpravy vypadnutých miest. Ale aj keď sa motív zahojí bez akýchkoľvek škvŕn, musíte v starostlivosti pokračovať. Starajte sa o ňu rovnako ako o pokožku zvyšku tela.

Foto: Shutterstock.com

Časom začne každé tetovanie strácať ostré línie a trochu vybledne. Je to úplne prirodzené, nie je to chyba. V každom prípade je potetovaná pokožka tmavšia, a preto oveľa viac priťahuje slnečné lúče. Opálenie nie je dobré pre žiadnu pokožku, nieto ešte pre potetovanú. Ak teda chcete, aby vaše farby vyzerali sviežo čo najdlhšie, chráňte tetovanie pred slnkom oblečením alebo používajte opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 50+.