Vodný kameň sa vyskytuje v domácnostiach všade tam, kde sa stretávame s usadeninami vody. Je to tvrdý povlak, ktorý vzniká uvoľňovaním minerálov. Zdobí záchodové misy, sprchové kúty, kanvice, žehličky a dokonca aj drezy a umývadlové batérie. A práve na to sa zameriame. Ako rýchlo a šetrne odstrániť vodný kameň z vodovodných batérií?

Ekologické čistiace prostriedky, ktoré fungujú (takmer) vždy

Dva základné čistiace prostriedky, ktoré sú šetrné k domácnosti aj k prírode, sú citrón (alebo tiež kyselina citrónová) a ocot. Tieto kyseliny celkom spoľahlivo rozpúšťajú vodný kameň a sú tiež základnou zložkou väčšiny ekologických výrobkov.

Výhodou kyseliny citrónovej alebo citrónu je, že zanecháva príjemnejšiu vôňu. Pokiaľ ide o ocot, nevonia veľmi dobre, ale vo chvíli, keď zaschne, zápach postupne zmizne.

Náš tip: Bojujete so špinavou práčkou? Nachystali sme si pre vás tipy, ako vyčistiť práčku od vodného kameňa, zatuchnutia aj plesne.

Pozor by ste si mali dávať len na gratinové a mramorové drezy a čierne umývadlá, ktoré sa môžu poškodiť. Tam potrebujete špeciálne výrobky určené na gratin a mramor.

Vodnému kameňu možno predchádzať

Najlepším liekom je prevencia. Vodný kameň sa tvorí tam, kde dochádza k zmene teploty a zároveň tam, kde je voda. Ak sa tomu chcete vyhnúť, vodu dôkladne vytrite. Nenechávajte ho v kanviciach. Okolie umývadla a batérie môžete utrieť do sucha handričkou alebo uterákom.

Riešením je aj úprava tvrdosti vody. Existujú rôzne zmäkčovače vody, ktoré vám pomôžu vysporiadať sa s príliš tvrdou vodou. Fungujú na princípe vodných filtrov, ktoré sa inštalujú na hlavný prívod vody v dome.

Náš tip: Testovacie prúžky na tvrdosť vody vám pomôžu zistiť tvrdosť vašej vody. Na základe výsledkov sa môžete rozhodnúť o ďalšom postupe.

Ako na gratinové drezy a čierne vodovodné batérie

Pri gratinových drezoch vás môžu sklamať prírodné čistiace prostriedky. Je to najmä preto, že kyseliny aj ocot na povrchu zanechávajú biele mapy, ktorých sa už nezbavíte. Našťastie však existujú špeciálne čističe vodného kameňa určené práve na mramorové alebo gratinové drezy. Sú dostatočne šetrné, aby nezanechávali usadeniny a rýchlo a spoľahlivo odstraňovali vodný kameň.

Môžete si zaobstarať aj čistiace pasty na leštenie umývadla a vodovodných batérií, aby ste dosiahli dokonalý efekt.

Ako odstrániť vodný kameň z vodovodných kohútikov

Na klasických chrómovaných batériách sú na prvý pohľad viditeľné nevzhľadné biele škvrny. Môžete sa ich zbaviť pomocou zriedenej citrónovej šťavy/octu a špongie.
Perlu možno ľahko vybrať z batérie a vyčistiť ju samostatne alebo namočiť do roztoku kyseliny citrónovej a horúcej vody.

Ak sa vám nepodarí odstrániť všetok vodný kameň na prvýkrát, môžete postup zopakovať alebo nechať batériu zabalenú vlhkou handričkou, pozri nasledujúci bod.

Ako odstrániť skutočne ťažké usadeniny

Na čistenie skutočne silných usadenín vodného kameňa na batérii použite handričku namočenú v octe alebo citrónovej šťave. Zabalte ním batériu a nechajte ju niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom batériu opláchnite a utrite do sucha. Kohútik môžete vyčistiť aj pomocou jedlej sódy.

Aký čistiaci prostriedok môžem použiť na čistenie povrchu?

Okrem samotného výrobku je dôležité aj to, čím batériu čistíte. Príliš abrazívne špongie alebo drôtenky spôsobujú viac škody ako úžitku, pretože môžu poškodiť povrch.

Vhodné sú tieto:

  • utierky z mikrovlákna
  • mäkké čistiace špongie

A aké sú ďalšie praktické pomôcky?

  • Žiadny povrch nedrhnite nasilu. Buď ho nechajte namočený dlhšie, alebo vyskúšajte iný výrobok.
  • Pri práci s octom, kyselinou citrónovou a dokonca aj s čistiacimi prostriedkami na báze kyselín používajte ochranné gumové rukavice. Ušetria vás od podráždenia rúk.
  • Aby sa na batérii netvorili príliš veľké usadeniny, pravidelne ju čistite a nenechávajte okolo nej vodu. Pravidelne utierajte umývadlo okolo vodovodného kohútika do sucha.
  • V prípade silných usadenín nechajte kyselinu na batérii pôsobiť dlhší čas – najmenej hodinu, ale aj celú noc.