V každej miestnosti s oknom plní záves viacero funkcií naraz. Tou najhlavnejšou je funkcia dekoračná a popri nej aj izolačná. V miestnosti tak máme menej hluku, viac súkromia a počas slnečných dní aj menej svetla. Neviete nájsť závesy podľa svojej chuti? Prečítajte si, ako ušiť závesy rýchlo a jednoducho.

Na trhu existuje veľké množstvo závesov, ale problémom bývajú najmä ich univerzálne miery, ktoré nie vždy spĺňajú požiadavky konkrétneho interiéru. Vtedy je dobré pustiť sa do výroby vlastného závesu a zútulniť si svoj dom či byt podľa vlastných predstáv. Ušitie závesu pritom nie je príliš zložité a my vám poradíme, na čo sa zamerať a aký postup pri príprave závesu zvoliť. 

Látka na záves

Výberom látky určujeme závesu najmä jeho funkciu. V prípade, že chcem len jemne skrášliť okolie okna, ale potrebujeme dovnútra vpustiť dostatok svetla, nemôžeme vybrať látku, ktorá je hustá, ťažká alebo tmavá. 

Náš tip: Prečítate si, prečo by ste doma mali mať závesy a záclony.

Pri dekoračných závesoch odporúčame vyhľadávať látky, ktoré sú na to priamo určené. V eshope 4Home ich nájdete pod označením Závesy. Vyberať je možné z rôznych farieb, povrchových úprav a dĺžok.

  • Látky s menšou gramážou sú ľahšie a menej izolujú. Ich hlavným určením je okrášliť interiér.
  • Obávať sa nemusíte ani polyesterových závesov, lebo  ich najväčšou výhodou je, že po vypraní rýchlo schnú a netreba ich žehliť.

Ak chcete ušetriť, môžete využiť 4Home zľavový kód.

Zatemňovacie, alebo aj blackout, závesy by mali byť z ťažkej látky. Tu sa snažíme závesom zakryť čo najviac priestoru a zabrániť svetlu vstupovať do miestnosti. Výhodou týchto závesov je aj vysoká izolácia proti hluku zvonku a dokonalá ochrana súkromia. 

Zameranie závesu

Dôkladné zameranie priestoru pre nový záves je mimoriadne dôležité.

Prvá rada hneď na úvod – ku každému nameranému parametru vždy pridajte 15 – 20 cm navyše. Na začiatku si definujte aký dlhý záves chcete mať. Následne zmeriame šírku a dĺžku okenného otvoru spolu s dĺžkou uchytenia nad oknom. K výslednej hodnote prirátame 2 – 3 cm ako rezervu. 

Ak chceme, aby bol záves nariasený, musíme pri nákupe látky rátať s dvojnásobnou dĺžkou. To znamená, že ak má okno šírku 2 m, potrebujeme nakúpiť látku s dĺžkou minimálne 4 m.

Ďalšie parametre závesu si budú vyžadovať dodatočné centimetre v prípade zahnutí alebo lemovania.  

Uchytenie závesov

Pri meraní množstva látky a tiež pri zhotovovaní závesu je dôležité uistiť sa, aké uchytenie máme k dispozícii. V prípade, že nám to súčasné nevyhovuje, môžeme ho nahradiť iným. Základné druhy uchytenia závesu k oknu sú:

  • štipce,
  • pútka,
  • háčiky
  • a priamo na garnižu – do tunelu.

Každý z uvedených spôsobov má svoje výhody, ale najpraktickejšie sú z hľadiska manipulácie háčikové a štipcové uchytenia. Majte na mysli, že záves bude potrebné minimálne 1 krát ročne zvesiť a vyprať ho. Čím dlhší záves máme, tým horšie sa s ním bude pri akomkoľvek narábaní manipulovať.

Doplnky 

K závesom je možné dokúpiť celý rad doplnkov, ktorými sa zdobený priestor stáva ešte atraktívnejší. Veľmi obľúbené sú riasiace stuhy, ktoré v mieste stiahnutia a uchytenia vytvoria dokonalý efekt luxusu. Ten je možné ešte viac znásobiť dekoračnými sponami alebo aj riasiacimi sponami z rôznych materiálov. V súčasnosti sa veľmi často uprednostňujú prírodné materiály, a tak drevo alebo farebný kameň môže byť tým správnym práve pre vás.

Skvelou príležitosťou, ako ešte viac zvýrazniť okno a jeho okolie, je použitie dvoch garniží a pohrať sa s efektom kontrastu. Na tento účel slúžia dvojité držiaky, ktoré po montáži do steny umožnia vedľa seba uložiť dve garnižové tyče naraz.