Tapety nie sú žiadnym prežitkom z minulosti. Je to bytový doplnok, ku ktorému sa vraciame čoraz častejšie. Už to nie sú len papierové tapety, ktoré si pamätáme z panelákových bytov.

Odlepené rohy a spoje vám už celkový dojem nepokazia. Relatívnou novinkou vo svete tapiet sú vliesové tapety, ktoré si okrem milovníkov tapiet rýchlo obľúbia aj úplní tapetoví začiatočníci. Prezradíme vám prečo.

Prečo práve vliesové tapety?

Pri výbere tapiet by nemal rozhodovať len dizajn, aj keď ten je na prvý pohľad asi najdôležitejší. Vliesové tapety sú vyrábané z netkaných textílií lisovaním neusporiadaných buničitých (celulózových) a syntetických (vinylových) vlákien. Sú to priedušné a paru priepustné textilné tapety a vypĺňa ich materiál, z ktorého sú vyrobené. Aj preto dokážu dlhodobo udržať pôvodné farby a tvar.

Môžete si vybrať jednofarebné vliesové tapety, vliesové tapety s rôznymi motívmi alebo fototapety. Konečné rozhodnutie je len na vás, ale nezabúdajte, že tapeta má vaše bývanie zútulniť a spríjemniť, nie narušiť.

Vliesové tapety nemajú len dekoratívny charakter. Sú výbornou tepelnou a zvukovou izoláciou. Prilepíte ich na akýkoľvek čistý a pevný povrch, ale do miestností s vysokou vlhkosťou, (kúpeľňa, toaleta, kuchyňa) sa lepiť neodporúča. Buničina môže nasiaknuť vodou a to nenaruší len materiál, ale aj jej celkový vzhľad.

Nikdy sa s nimi nepracovalo lepšie

Vliesové tapety majú odolnejší povrch, rozmerovú stabilitu, sú plastické a nedeformujú sa. Oceníte to najmä v prípade dekorovaných tapiet. Keď sa vám nepodarí jednotlivé vzory nalepiť presne, tapetu jednoducho odlepíte a posuniete tam, kde potrebujete. Nič sa jej nestane.

Lepidlo v potrebnom množstve nanášate iba na stenu. Ide o tzv. lepenie za sucha. Tapeta lepidlom zbytočne nenasiakne a vám sa so suchou tapetou pracuje oveľa lepšie. Vzduchové bublinky pod tapetou nevznikajú tak často a keď sa pod ňou nejaká predsa len vyskytne, jemnou handričkou vzduch vytlačíte a tapetu pekne zahladíte.

Vďaka tapete získa stena, na ktorú ju nalepíte odolný povrch, ktorý môžete kedykoľvek umyť. Nástenných umeleckých výtvorov svojich ratolestí sa s vliesovými tapetami nemusíte báť.

Vliesové tapety ako dekorácia, ktorú časom vymeníte 

Lepenie tapiet nie je krátkodobou záležitosťou. Pri ich výbere nezabúdajte, že ich budete mať každý deň na očiach. Nalepte ju na jednu stenu len ako dekoratívny prvok alebo ňou otapetujte celú izbu. Rozhodnutie je len na vás.

Keď sa rozhodnete tapetu po čase vymeniť, starú zo steny jednoducho stiahnete. Stene to neublíži a hneď je pripravená na aplikáciu ďalšej tapety, ktorou sa rozhodnete spestriť svoj domov.

Dôvody, pre ktoré sa vliesové tapety do bývania zapojiť oplatí už poznáte. Nalepiť ju zvládnete aj sami. Vyberte si tapetu, ktorá dodá vášmu bývaniu nádych jedinečnosti a budete sa v ňom cítiť skvele. 

Foto: Dovido.sk