Dezinfikujete, kadiaľ chodíte, ale stále to nie je ono? Pokiaľ chcete doma voľne dýchať, je potrebné sa najprv zbaviť alergénov. Poďte sa do toho pustiť dôkladným upratovaním.

Zatočte s roztočmi

Roztoče, respektíve ich exkrementy, sú jedným z najčastejších alergénov vôbec. Roznášajú sa z textílií spoločne s prachom a dostanú sa prakticky kamkoľvek.

Náš tip: Ako sa účinne zbaviť prachu?

Pravidelne je tak potrebné nielen prať posteľnú bielizeň, ale aj vysávať matrace, aby sa šírenie obmedzilo. Najlepšie samozrejme bude, keď matrac zadovážite chráničom, ktorý môžete bez problémov vyprať.

Roztoče sa tiež držia v kobercoch. Tých sa buď úplne zbavte, alebo je pravidelne vysávajte vysávačom s kvalitným filtrom, ktorý zamedzí víreniu prachu späť do miestnosti. Vhodné sú napríklad vysávače s vodným filtrom.

Náš tip: Ako vybrať vysávač?

Pustite sa do hĺbkového čistenia

Sedačky v obývačke, zvieracie pelechy a koberce sú hotový raj alergénov. Hĺbkové čistenie vás ale zachráni. Zvoliť môžete suché čistenie, kedy aplikujete suchú penu, ktorá na seba naviaže nečistoty a všetko následne vysajete.

Ďalšou možnosťou je mokré čistenie za pomoci vody so saponátom. V oboch prípadoch budete mať lepšie, keď si na to pozvete profesionálov.

Poriadne vysať je základ

Zbavte sa plesní

Spóry plesní sú síce mikroskopické, ale dokážu viditeľne potrápiť. Doma sa usadzujú spoločne s prachom, preto aj pre nich platí, aby ste pravidelne vysávali. K ich obmedzeniu je potrebné strážiť potraviny, aby nezačali plesnivieť a uvoľňovať spory do vzduchu. Pravidelné upratovanie chladničky a špajze je tak nutnosť.

Plesniam sa tiež darí vo vlhku. Snažte sa vlhkosť vzduchu udržať okolo 50% a kontrolujte rohy, kde plesne najčastejšie začínajú rásť.

Rukavice na upratovanie

Na plesne platia buď chemické postreky, parný čistič (pri čistení parou ale vždy počkajte, až povrch dokonale uschne) alebo tzv. múdra huba, ktorou potrite napadnuté miesta a počkáte, až pleseň zlikviduje. Keby začala znovu bujnieť, huba sa preberie a zase s ňou zabojuje. Takto ošetrené miesta ale nesmiete natrieť alebo inak ošetriť, pretože by ste špongiu zahubili.

Zbavte sa peľu

Peľ zo stromov a tráv vám vháňa slzy do očí? V jarnom období budete musieť trochu pritvrdiť s upratovaním všetkých plôch. Či už sa jedná o podlahy, nábytok, alebo napríklad okná, na ktorých sa peľ tiež rád drží.

Voľte radšej mokrú cestu, kedy sa prach víri menej. Až budete umývať okná, nezabudnite tiež vyprať záclony a závesy. To by ste rozhodne mali robiť častejšie ako len na jar.

Náš tip: Ako čistiť vonkajšie rolety?

Upratujte ekologicky

Určite sa oplatí vymeniť klasické čistiace prostriedky, ktoré často dráždia, za šetrnejšiu prírodnú alternatívu. V zložení sa vyhnite parfumom, bielidlám, konzervantom a zložkám, ktoré vám spôsobujú alergie.

Citróny sú skvelým čistiacim prostriedkom

Ako na prevenciu proti alergiám

Nebaví vás každý deň upratovať? Skúste víreni alergénov v byte rovno predchádzať. Najmä na jar oceníte v okne sieťku proti peľu, nie je všemocná, ale množstvo peľu v domácnosti dramaticky zníži.

Celoročne sa vám potom bude lepšie dýchať, ak budete mať zapnutú čističku vzduchu. Pri výbere čističky nezabudnite skontrolovať, či je dostatočne výkonná na rozlohu vášho bytu alebo izby.