To, čo zvykne v predvianočnom období stresovať zo všetkého azda najviac, je nakupovanie darčekov na poslednú chvíľu. No popravde, ešte stresujúcejším môže byť ich balenie tesne pred štedrou večerou. Papier sa začne krčiť a trhať, páska nedrží, ruky sa trasú a celé to vyzerá ako požuté. Pýtate sa, ako baliť darček na Vianoce?

V prvom rade si to nenechávajte na poslednú chvíľu – darčeky baľte v dostatočnom predstihu. A ako na to? Inšpirujte sa nasledujúcimi riadkami!

Zabalene vianocne darceky pod stromcekom
Zabalené vianočné darčeky pod stromčekom

Ako zabaliť darček na Vianoce

Keď dôjde na balenie darčekov, najjednoduchšou alternatívou je ich šupnutie do darčekovej tašky. Úprimne, takto zabalené darčeky ale nemajú to pravé čaro Vianoc. Jednoducho, nie je nad poctivé balenie do baliaceho papiera, prípadne do celofánu.

Navyše, keď sa to ešte aj doplní rôznymi stužkami, špagátmi alebo čečinou, vami darované darčeky budú pod vianočným stromčekom doslova a do písmena žiariť.

Zabelene vianocne darceky v kartonovom papieri s cervenou stuhou
Zabelené vianočné darčeky v kartónovom papieri s červenou stužkou

Ako baliť darček do baliaceho papiera

Aj napriek tomu, že doba je rýchla a mnoho ľudí tak siaha po najrýchlejších alternatívach v podobe darčekových tašiek, baliaci papier Vianociam stále kraľuje. Mnohých ľudí však odrádza kvôli strachu z nepekného výsledku.

A preto vám poradíme, ako zabaliť darček do papiera tak, aby vyzeral pekne. Nie je to totižto žiadna veda ani kvantová fyzika.

Balenie vianocnych darcekov v DIY ozdobami  v podobe sisiek
Balenie vianočných darčekov v DIY ozdobami v podobe šišiek

Všetko, čo budete potrebovať

Samozrejmosťou sú darčeky s dostatkom baliaceho papiera. Čo sa týka pomôcok, nevyhnutne budete potrebovať najmä lepiacu pásku a tiež nožničky. Teda, pokiaľ nechcete pásku trhať zubami, čo určite neodporúčame.

Ďalej sa vám zíde aj okrasný materiál. Z neho môžeme spomenúť rôzne stužky, špagáty, mašle, drobné dekorácie aj čečinu. Na ich pripevnenie sa dá použiť buď obojstranná lepiaca páska alebo tavná pištoľ.

Zhrnutie

  • lepiaca páska
  • nožničky
  • okrasný materiál – stužky, špagáty, mašle, drobné dekorácie, čečina
  • obojstranná lepiaca páska
  • tavná pištoľ
Vianocne darceky s maslami zabalene do farebnych papierov
Vianočné darčeky s mašľami zabalené do farebných papierov

1. Postup, ako zabaliť darčeky do papiera

Veda ani kvantová fyzika to síce nie je, no pripravte sa na „hodinársku prácu“. Platí to aspoň v tom prípade, ak chcete, aby vami zabalené darčeky vyzerali naozaj ukážkovo. Nasledujúci postup vám poradí, ako baliť darček v krabici.

Postup

Najprv si nožnicami nastrihajte malé kúsky lepiacej pásky. Následne si rozkotúľajte baliaci papier na čo najrovnejšiu plochu – použiť môžete napríklad stôl alebo zem.

Doprostred položte krabicu s darčekom. Pamätajte, že baliaci papier by mal byť dostatočne dlhý a široký zo všetkých strán – ideálne dvojnásobok veľkosti darčeka.

Keď máte pocit, že ste si vyčlenili vhodnú veľkosť papiera, odstrihnite ho od rolky. Ďalej vám nezostáva nič iné, len darček zabaliť.

Zo všetkých štyroch strán krabicu poctivo obaľte. Za miestom, kde sa oba konce baliaceho papiera stretnú, použite lepiacu pásku. Potom zalomte pretŕčajúce časti papiera dovnútra, čím docielite ostré špicaté konce na oboch stranách.

Vzniknuté špicaté konce prehnite oproti sebe a zalepte ich. Ak sa vám náhodou stane, že vám niekde zostane viac papiera ako by ste potrebovali, jednoducho ho odstrihnite.

Tak, darček máte zabalený!

2. Postup, ako zabaliť mäkký darček

Nie je žiadnym tajomstvom, že mäkké darčeky sú tými, ktoré malým deťom príliš nevoňajú. Zvyčajne ide o oblečenie, ktoré je však veľmi praktické. Aj preto ho oceňujú najmä dospeláci. Čo sa týka balenia mäkkých darčekov, budete to mať o čosi jednoduchšie ako v prípade tých krabicových.

Postup

Postup, ako zabaliť mäkký darček, začnite rozvinutím baliaceho papiera. Následne do stredu vložte darčekové oblečenie zrolované do rolky. Opäť počítajte s dostatočnou rezervou papiera.

Darček v tvare rolky obaľte a za miestom presahu papiere zlepte. Na oboch stranách by vám mal odstávať papier v dutej zrolovanej podobe. Oba konce opatrne stočte – do podoby bonbónu, resp. salónky. Aby sa vám konce samovoľne nerozmotávali, zviažte ich šnúrou, špagátom či stužkou.

Malé dievča opreté o vianočný darček pod stromčekom s veľkou červenou mašľou

3. Postup, ako baliť darček ako peniaze

Keďže sme v predošlých riadkoch spomínali krabicové aj mäkké darčeky, pre úplnosť nemôžeme vynechať ani karty, poukážky a peniaze. Teda darčeky, z ktorých sa najviac tešia dospievajúci a dospeláci. V tomto prípade však nebudeme opisovať konkrétny postup ako doteraz, ale zameriame sa skôr na jednotlivé tipy súvisiace so zabalením takýchto darčekov.

Tipy

Keď ide o to, ako zabaliť darček ako peniaze, darčekové karty a poukážky, stávkou na istotu je pekná obálka. Pokiaľ ju ale nechcete kupovať, môžete si ju podomácky vyrobiť z baliaceho papiera. Na druhej strane, peniaze, darčekové karty ani poukážky nemusíte nevyhnutne baliť. Skvelým spôsobom, ako nimi potešiť obdarovaného, je ich schovanie do iného darčeka. Ako na to?

Ak sa náhodou chystáte darovať niekomu na Vianoce peňaženku, peniaze, darčekové karty či poukážky môžete vložiť priamo do nej. Alebo ich môžete ukryť do bundy, kabáta či nohavíc. Fantázii sa medze nekladú. Nechajte prehovoriť vašu kreativitu.

osoba s darcekmi v cervenom papieri s mikulasskou ciapkou
Osoba s darčekmi v červenom papieri s mikulášskou čiapkou

4. Postup, ako zabaliť darčeky pre deti

Doteraz sme, paradoxne, spomínali dospelých viac ako deti. Pravdou však je, že na Vianoce by sme tu mali byť najmä pre tých najmenších. Máločo sa vyrovná ich úprimnej detskej radosti pod vianočným stromčekom. Myslite na to, že deti majú bujnú a zároveň krásnu fantáziu. Darčeky, ktoré im chcete venovať, by mali byť preto zabalené pestro a kreatívne. Odporúčame vám riadiť sa týmito tipmi.

Tipy

Ako baliť darček pre deti? Stavte na pestré farby a vianočné motívy. V súčasnosti je na trhu nekonečné množstvo baliacich papierov, z ktorých sa vám môže doslovne zatočiť hlava. Keďže ich cena nie je príliš závratná, skúste kúpiť aspoň 2 či 3 tipy. Síce nejde v konečnom dôsledku o počet farieb a motívov, no pod vianočným stromčekom to bude vyzerať pestro a živo – a to urobí deťom úžasný zážitok.

Okrem toho, skvelou voľbou môžu byť aj drobné dekorácie, ktoré sme spomínali už v predošlých riadkoch. Balenie darčekov ozvlášnite drobné figúrky s vianočnou tematikou, ktoré sa môžu neskôr použiť na vianočnú výzdobu detskej izby. Deti to určite ocenia.

Podavanie darceku s cervenou maslou dietatu
Podávanie darčeku s červenou mašľou dieťaťu

Nezabudnite na detaily

Ako sa hovorí, čaro krásy spočíva v detailoch. Preto vám odporúčame, aby ste sa po zabalení darčeka do papiera unáhlene neuspokojili. Nezabúdajte na stužky, špagáty, mašle, drobné dekorácie a čečinu, o ktorých sme sa zmieňovali už o čosi vyššie. S ich pomocou dodáte zabaleným darčekom originálny charakter.

Tipy

Zatiaľ čo stužku alebo špagát môžete použiť na previazanie darčeka, mašľu, čečinu či iné dekorácie viete pomocou obojstrannej lepiacej pásky či tavnej pištole umiestniť na vrch ako ozdobu. A samozrejme, nezabúdajte ani na menovku, ktorá urobíme darček personalizovaný od prvého kontaktu.

Zabalene vianocne darceky s DIY ozdobami cacinou a sipkami
Zabalené vianočné darčeky s DIY ozdobami čačinou a šípkami

Užitočné tipy, ako zabaliť darček

Keďže pri balení darčekov sa vám núka takpovediac nekonečno možností, pridávame na záver aj niekoľko užitočných tipov.

5. Ako baliť darček do celofánu

Keď chcete niektoré darčeky odlíšiť od ostatných, resp. nechcete mať všetko rovnaké, na balenie môžete použiť aj celofán. Ten sa s obľubou využíva hlavne na balenie neforemných darčekov. Postup je pritom úplne jednoduchý. Dajte darček/y do okrasného koša, ten položte na celofán a celofán následne hore zviažte stuhou alebo špagátom.

6. Ako vtipne zabaliť darček

Máte doma nejakú tú „veselú kopu“ a rozmýšľate, ako vtipne zabaliť darček? Vtipne a zároveň tak, že to chytí za srdce, je zabalenie darčeka s personalizovanou fotografiou. Môžete ju umiestniť napríklad na vrch baliaceho papiera.

7. Urobte si baliaci papier s vlastným vzorom

Odlíšiť vybrané darčeky od tých ostatných viete nielen celofánom, ale tiež baliacim papierom s vlastným vzorom. Čo k tomu potrebujete? Čistý baliaci papier vo farbe podľa vášho gusta a ceruzky/farbičky. Ak máte kreatívnu dušu, tento vianočný tip je niečo pre vás.

8. Vyskúšajte iniciály

O čosi vyššie sme v súvislosti s tým, ako baliť darček, spomínali menovky. Ich minimalistickejšou alternatívou sú iniciály. Dnes totižto nie je žiadny problém dostať na trhu rôzne drevené písmenka v okrasných vyhotoveniach. Vyskladajte z nich iniciály obdarovaných a vyskúšajte ich zavesiť na zabalený darček. Bude to vyzerať fantasticky!

zena s vianocnymi darcekmi a svetielkami
Žena s vianočnými darčekmi a svetielkami

9. Balenie darčekov do novín

Týmto spôsobom potešíte najmä staršiu generáciu, ktorá si pri pohľade na darčeky zabalené v novinách nostalgicky zaspomína na dávne časy.

10. Použite kuchynské utierky

Zaujímavým tipom, ako baliť darček, obzvlášť kuchynské potreby, sú kuchynské utierky. Zamotajte do nich napríklad varešky a naberačky a celé to previažte stuhou či špagátom. A čo je na tom najlepšie? Z utierky nebude len „baliaci papier“, ale rovno aj praktický darček do domácnosti.

+ 11. Bonus: Ako baliť darček pre deti

V predošlých riadkoch sme prebrali mnoho spôsobov, ako zabaliť darček. Osobitne sme sa venovali aj tomu, ako zabaliť darček pre deti. V súvislosti s tým však pridávame na záver ešte jeden bonus. Nájdite si čas na to, že spolu s deťmi pripravíte veľkú kresbu, ktorú vložíte pred Vianocami Ježiškovi do okna. Do vami pokresleného papiera následne zabaľte niektorý z darčekov pre deti. Uvidíte tie rozžiarené očičká!

Ďalšie vianočné tipy a rady: