Ak ste sa ešte nezvládli rozhodnúť v každoročnom boji, či si zaobstarať živý alebo umelý stromček, vyriešte to tento rok šalamúnsky. Kúpte si do svojho bytu stromček alternatívny. Je len na vás, koľko fantázie či kreativity zapojíte, koľko času venujete jeho výbere, výrobe alebo kúpe a ako bude nakoniec vyzerať.

Čiastočný stromček

Ak túžite po veľkom vianočnom stromčeku, ale bývate v zle riešenom byte a nemali by ste ho kam umiestniť, je tu riešenie. Výrobcovia v posledných rokoch prišli s takzvaným polovičným vianočným stromčekom. Môžete si vybrať z niekoľkých druhov podľa toho, kam chcete stromček umiestniť. Existuje strom polovičný, ktorý postavíte priamo ku stene, alebo štvrtinový, ktorý bude krásne pasovať do každého rohu malej miestnosti. Ušetríte ním miesto a Vianoce nestratia na atmosfére.

Kúzlo vetvičky

Ak bývate v malej garsónke a zvažujete, či si vôbec zaobstarať do tak malých priestorov stromček, nezúfajte. Vykašlite sa na zabehnuté tradície a kúpte si miesto stromčeka obyčajnú vetvu. Možno to znie nevianočne či dokonca chladne, ale aj táto alternatíva má svoje čaro. Vetva nemusí byť nutne z ihličnatého stromu, postačí vám aj opadaná vetva odrezaná z listnatého stromu alebo záhradného kríku.

Zaveste na ňu vaše najmilšie ozdoby alebo si vyrobte svoje vlastné a umiestnite ju na pracovný stolík. V miniatúrnych bytoch, kde zakopávate o každú novú vec, sa bude táto alternatíva veľmi dobre vynímať. Myslite stále na to, že menej je niekedy viac.

Drevo vždy zahreje

Ak máte byt zariadený v škandinávskom štýle a radi by ste sa ho držali aj pri vianočnej výzdobe, zostaňte u svetlých farieb. Tento štýl sa vyznačuje bielou či šedou farbou a drevom. Práve z neho si môžete vyrobiť vianočný stromček, ktorý bude ladiť s vaším bytom. Vyrobte drevený podstavec a začnite na neho pripevňovať rovné laty.

Umiestnite vždy tri v rôznych uhloch, preložte malými drevnými štvorčekmi symbolizujúcimi stred a pokračujte stále hore do požadovanej výšky. Ďalšia vrstva latiek musí byť vždy o niečo kratšia, aby ste vytvorili tvar ihličnatého stromčeka. Stromček ozdobte a na konce latiek umiestnite čajové sviečky.

Stromček v škandinávskom štýle, zdroj

Stromček v kvetináči

Tento stromček nie je až tak nezvyčajný ani výrazne iný. Ak však hľadáte alternatívu k rezanému stromčeku a radi by ste sa držali tradičného ihličnatého stromu, je táto možnosť tá práva.

Stromček v kvetináči sa hodí aj do menších bytov a nezaberá toľko priestoru ako rezaný. Môžete ho umiestniť na vyvýšené miesto, aby bol stredom vášho domova. Kvetináč ozdobte vianočným baliacim papierom a previažte mašľou. Tento stromček však bude vyžadovať väčšiu starostlivosť ako iné alternatívy. Nezabúdajte ho pravidelne zalievať a na teplo domova ho zvykajte postupne. Stromček by dostal teplotný šok a vyschol by.

 

Komentáre k: Alternatívny vianočný stromček

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.