Parkovacie miesto pri dome je niečo, po čom túži mnoho ľudí. Či už ide o garáž priamo pri dome alebo oddelenú, pre jedno auto alebo tri, využívate ju na parkovanie, ukladanie bicyklov, sezónnych dekorácií alebo remeselných potrieb a náradia, garáž je niečo, čo vám pridáva ďalšie metre štvorcové, ktoré môžete efektívne využívať.

Bez ohľadu na to, ako plánujete prístrešok pre auto využívať, výstavba garáže si vyžaduje určité „know-how“ a plánovanie. Ako teda vytvoriť ideálne parkovacie miesto pri vašom obydlí?

Dobré dôvody, prečo postaviť garáž

  1. Ochrana – Ak máte možnosť vaše auto v čase, keď ho nepoužívate, uchovať v garáži, môžete ho lepšie chrániť pred nepriaznivým počasím a drsnými živlami.
  2. Úložné miesto – Potrebujete viac miesta na vianočný stromček alebo inú sezónnu výzdobu? Garáž môže vášmu domu pridať ďalší, veľmi užitočný úložný priestor.
  3. Hodnota – Nová garáž môže navýšiť finančnú hodnotu vášho domu.
  4. Viac priestoru – Garáž môže byť postavená nielen ako miesto na zaparkovanie auta, ale aj ako ďalší obytný priestor, pracovné štúdio alebo domáca posilňovňa.

Ako sa pripraviť na stavbu garáže

Ešte predtým, ako sa pustíte do práce, musíte najprv urobiť niekoľko dôležitých príprav. V prvom rade sa treba oboznámiť so zákonmi, prípadne si zabezpečiť potrebné povolenia pre svoj projekt, inak môžete čeliť pokutám. Preto tento krok určite nepreskakujte.

Povolenie

Garáže do 25 m² s výškou do 5 metrov

V tomto prípade sa nevyžaduje stavebné povolenie, postačí vám len ohlasovacia povinnosť voči obci. Tu vás môžu požiadať o nákres garáže, ktorý treba priložiť k tlačivu na ohlásenie drobnej stavby. Za drobné stavby sa podľa zákona § 55 ods. 2 Stavebného zákona považuje stavba, ktorá má doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu a ktorá nemôže podstatne ovplyvniť životné prostredie, teda:

  • prízemné stavby, ak ich zastavaná plocha nepresahuje 25 m² a výška 5 m (prístrešky, stavby na chov drobného zvieratstva, sauny, úschovne bicyklov a detských kočíkov atď.)
  • podzemné stavby, ak ich plocha nepresahuje 25 m² a hĺbka 3 m (pivnice)

Garáže nad 25 m²

Pri garáži s plochou nad 25 m² potrebujete podľa stavebného zákona stavebné povolenie a územné rozhodnutie. Žiadosť je potrebné podať na stavebnom úrade, ktorý je súčasťou mestského, obecného alebo miestneho úradu. K žiadosti budete potrebovať:

  • projektovú dokumentáciu
  • list vlastníctva alebo nájomnú zmluvu
  • kópiu z katastrálnej mapy

Plánovanie dizajnu

Pri plánovaní garáže si možno budete musieť najať architekta alebo interiérového dizajnéra vo vašom okolí. Títo profesionáli vám môžu pomôcť zúžiť možnosti výberu. Podľa toho, ako budete garáž využívať, môžu vám pomôcť navrhnúť aj úložné priestory alebo pracovný priestor.

Foto: Shutterstock.com

Tip: Viete, na čo si dať pozor pri renovácii garáže?

Ako postaviť garáž?

Rovnako ako pri stavbe domu, aj pri stavbe garáže musíte začať od základov. S dokončenými povoleniami môžete začať liať základy, rámovať konštrukciu, inštalovať elektrické vedenie a plánovať posledné úpravy, ako je farba, obklady a obloženie.

Základy

Dom by ste nepostavili bez položenia správnych základov, a to isté platí pre garáž. Základ garáže musí uniesť hmotnosť budovy a tiež vaše vozidlá. Môžete betónovať, použiť betónové obrubníky, kocky alebo položiť zámkovú dlažbu. Ak sa rozhodnete pre betónovú podlahu, treba ju nechať niekoľko dní vyschnúť a vytvrdnúť.

Podlahy si môžete vyberať z viacerých variantov, dôležité je zohľadniť to, aby odolali dlhodobému zaťaženiu, únikom kvapalín, oleja, paliva a iných chemikálií. Vybrať si môžete z týchto typov:

Rámovanie

Treba začať s rozložením a montážou nástenných dosiek, potom postaviť steny a v prípade potreby nechať otvory pre dvere a okná. Následne treba postaviť každú časť steny a pribiť ich k sebe.

Strecha

Existujú rôzne typy striech. Na výber máte buď plochú, pultovú, oblúkovú alebo sedlovú. Vo všeobecnosti sú kvalitné všetky, rozdiel je iba vo vzhľade.

Umiestnenie okien a dverí

Po dokončení rámovania, opláštenia a zastrešenia prichádza na rad inštalácia okien, dverí a garážovej brány. Sortiment garážových brán sa rozdeľuje podľa konštrukcie a mechanizmu na niekoľko typov:

  • sekcionálne garážové brány
  • posuvné brány
  • rolovacie brány
  • dvojkrídlové brány
  • výklopné brány
  • závesné brány

Vybrať si tú správnu garážovú bránu nie je len tak. Preto je dôležité zohľadniť viacero faktorov. Mala by byť hlavne kvalitná, funkčná a bezpečná.

Elektrina

Chcete do garáže umiestniť práčku, malú saunu, nainštalovať umývadlo, osvetlenie, nájazdové svietidlá na vyznačenie trasy ku garáži a vykurovanie? V tom prípade budete potrebovať rozvod elektriny a prívod vody.

Izolácia

Aj keď neplánujete tráviť veľa času v garáži, pridaním izolácie bude konštrukcia odolnejšia voči počasiu aj škodcom. Garáž môžete izolovať z vonkajšej strany, napríklad fasádnym polystyrénom a silikónovou omietkou, nebo z vnútornej strany, zateplením vnútorných stien a stropu.

Typy izolácie, ktoré je potrebné zvážiť:

Izolácia zo sklených vlákien (sklolaminát)

Sklolaminát je najbežnejšie používaný typ izolácie v garážach. Predáva sa v predrezaných plstiach. Môžete si tiež zaobstarať sypaný sklolaminát, ktorý je vhodný na zafúkanie do podkrovia garáže nad hotovým stropom. Vyznačuje sa jednoduchou manipuláciou a umiestnením. Nevýhodou je náchylnosť voči vlhkosti a pri nesprávnej inštalácii hrozí nebezpečenstvo požiaru.

Celulózová izolácia

Celulóza je sypká izolácia, ktorej popularita taktiež rastie. Vyrába sa primárne z recyklovaných novín a fúka sa do dutín stien a stropov pomocou špeciálneho fúkacieho stroja. Je priateľská k životnému prostrediu, odolná voči hmyzu a má protipožiarne vlastnosti. Jej inštalácia môže byť finančne náročnejšia.

Pevná penová izolácia

Medzi najbežnejšie materiály pro izoláciu patrí expandovaný polystyrén a extrudovaný polystyrén. Pevnú penu je možno rezať tak, aby vyhovovala takmer akémukoľvek priestoru. Je vhodná najmä pre tenké steny a garážové brány, vyznačuje sa vysokou kvalitou a dokáže redukovať hluk.

Striekaná penová izolácia

Striekaná pena poskytuje dokonalé vzduchotesné tesnenie, hodí sa do stiesnených priestorov, je odolná voči plesniam a hmyzu. Patrí taktiež k tým kvalitnejším alternatívam.

Posledné úpravy

Po výše uvedených krokoch sa môžete sústrediť na dokončovacie úpravy. Nátery, obklady, spotrebiče, automatické spínače svetiel, regály pre organizáciu, a ďalšie komponent dotvoria priestor a pripravia vašu garáž na praktické použitie.

Môže vás zaujímať: Viete, ako funguje parkovací asistent?

Osvetlenie

Dôležitou súčasťou každej garáže je kvalitné osvetlenie, najlepšie také, ktoré vám zabezpečí dostatok svetla. LED panely rozsvietia celú miestnosť a zároveň majú nízku spotrebu energie. Ak máte aj dielňu, nezabudnite na svetlo k pracovnému stolu.

Úložné priestory

Nenahraditeľným pomocníkom, ktorý by nemal chýbať vo vybavení garáže je odkladací priestor, do ktorého si môžete všetko zariadenie umiestniť. Na to vám poslúžia kovové regály, uzamykateľné skrinky či policový systém s úložnými boxmi.

Foto: Shutterstock.com

Alternatívnym riešením môžu byť plastové boxy, koše, debny, prepravky alebo výklopné zásobníky, ktoré vám pomôžu ušetriť priestor.

Pracovná plocha

Ak máte dostatočný priestor a plánujete si vytvoriť kútik pre kutilov, zakúpte si skladací stôl, ktorý vám poslúži, keď budete musieť niečo zmontovať alebo opraviť. Na uľahčenie práce sa vybavte kvalitnou vŕtačkou a dierovanou stenou s poličkami na uskladnenie potrebného náradia a všetkého, čo potrebujete mať poruke.

Ďalšie vybavenie garáže:

  • Prostriedky na starostlivosť o auto
  • Príslušenstvo k vozidlu (náhradné žiarovky a poistky, prevádzkové kvapaliny, štartovacie káble, nabíjačka na autobatériu, autokozmetika atď.)
  • Výbava do auta (detská sedačka, reflexné pásiky pre lepšiu viditeľnosť)
  • Skrinky na nebezpečné predmety a chemikálie
  • Lekárnička
  • Schodíky

Starostlivosť o garáž

Keď už investujete čas a peniaze do garáže, pravdepodobne nebudete chcieť v dohľadnej dobe robiť veľké opravy alebo prestavbu. Aby každá časť vašej garáže vydržala čo najdlhšie, držte krok s údržbou garáže.

Pravidelná kontrola garážových brán

Garážové brány majú niekoľko mechanických komponentov, ktoré treba kontrolovať a v prípade potreby vykonať opravy. Údržba garážových brán pomôže celému systému vydržať dlhšie.

Foto: Shutterstock.com

Čistenie exteriéru

Aspoň raz za rok alebo každých pár mesiacov použite záhradnú hadicu alebo elektrický čistič na čistenie exteriéru okolo garáže a vonkajšej strany garážovej brány. Nezabudnite skontrolovať aj tesnenie.

Čistenie a oprava garážových podláh

Podlahy garáže sú náchylné na opotrebovanie vozidlami a inými ťažkými zariadeniami, preto je ich čistenie a údržba nevyhnutná. Podlahy udržujte v čistote tak, že ich pozametáte metlou alebo vysávačom a podľa potreby vykonáte opravy povrchu.

Cena

Pred každou stavbou je potrebné zvážiť váš rozpočet. Je dobré sa vopred informovať a vedieť orientačné ceny, aby ste vaše očakávania mohli prispôsobiť vášmu rozpočtu. Stavbu garáže môžete vykonať svojpomocne, alebo ju zveriť do rúk profesionálom.

Ak sa rozhodnete všetko urobiť sami, počítajte s cenou 5 000-6 000 eur (pre jedno auto).

Môže vás zaujímať: Nemáte priestor na stavbu vlastnej garáže a hľadáte prenájom? Viete, na čo by ste mali myslieť pri prenajímaní garáže?

Ak si na výstavbu zavoláte odborníkov, treba počítať s cenou okolo 27 eur/ h. Ďalej treba rátať s nákladmi na výstavbu garáže ako celku (múry, strecha, fasáda), na montáž garážovej brány, izoláciu a ďalších prác.

Tu sa ceny môžu pohybovať od 7000 až do 30 000 eur, preto vám odporúčame nechať si vytvoriť ponuky u niekoľkých firiem, aby ste si ich mohli porovnať.