Vianoce. To sú koledy, varené víno, vianočný stromček. Pokojná atmosféra. Láska. Svetielka. V oknách aj v dušiach. A veľa tanierikov s vianočnými koláčmi. Bez skladkého a tesnejších nohavíc v páse by to totiž neboli tie pravé Vianoce.

Mrknite na náš výber top troch druhov koláčov. Pripravili sme pre vás veľmi tradičný, ​​úplne jednoduchý a dokonca aj zdravý recept na vianočné koláče.

1. Najtradičnejšie vianočné koláče – vanilkové rožteky

O tom, ktorý druh vianočného pečiva je najtradičnejšie, by sa dali viesť dlhé debaty. My máme ale jasno. Vanilka, jemnosť a krehkosť a v jednoduchosti schovaná krása. Vanilkové rožky. Odmenou za ich trošku pracnejšie chodení je dokonalá chuť. Recept sám o sebe je veľmi jednoduchý a určite ho zvládne aj vianočný pekár-začiatočník.

TIP: Ešte, než začnete piecť, prečítajte si dôkladne naše pekárske desatoro!

Suroviny na pečenie vanilkových rožtekov:

  • 240 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 70 g práškového cukru
  • 100 g mletých vlašských orechov
  • štipka vanilky
  • vanilkový cukor na obalenie

Postup na pečenie vanilkových rožtekov:

Zmäknuté maslo s múkou, práškovým cukrom, mletými orechmi a štipkou vanilky vypracujte na hladké cesto. Orechy môžete zvoliť podľa vlastnej chuti, upozorňujeme ale, že vlašáky sú v tomto recepte záruka tradičnej chuti.

Cesto zabaľte do potravinovej fólie a uložte do chladničky, najlepšie do druhého dňa.

Predhrejte si rúru na 170 stupňov. Cesto si vyberte z chladničky a nechajte chvíľku oddýchnuť. Pripravte si plechy a dajte si na ne papier na pečenie.

Cesto si rozdeľte na štvrtiny a z každého kúsku vyvaľkajte asi 2 centimetre silný valček. Z valčeka postupne odkrajujte rovnako veľké kúsky a z nich vyšúľajte rožteky.

Rožteky klaďte na plech s dostatočnými medzerami.

Pečte šesť až sedem minút, rožteky by mali mať len ľahko zlatistú farbu.

Po upečení nechajte rohlíčky krátko odpočinúť a obaľte ich vo vanilkovom cukre.

Tadaáá. Najtradičnejší recept na vianočné pečivo ste práve zvládli! Nezabudnite ponúknuť babičke.

2. Božsky ľahké a božsky dobré domáce raffaello

Raffaello vo svojej originálnej podobe stojí majland a zjedené býva skôr, ako jeden povie … Raffaello. Keby ste si chceli dopriať tieto dokonalé kokosové guľky v čase vianočných sviatkov, asi by ste sa nedoplatil. Riešením je domáca výroba, ktorá je až smiešne jednoduchá a opakovať ju počas sviatkov môžete pokojne niekoľkokrát. Tak sa pustite do prvej várky. Hotovú ju budete mať v okamihu a zjedenú ešte rýchlejšie.

Suroviny na domáce raffaelo:

  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 50 g masla
  • 160 až 200 g strúhaného kokosu
  • mandle

V miske zmiešajte kondenzované mlieko s rozpusteným maslom a asi 160 g strúhaného kokosu. Dajte do chladničky. Počkať môžete do druhého dňa, ale za hodinku si s hmotou taky poradíte.

Vyskúšajte, či sa dá s hmotou pracovať a či dokážete robiť guličky. Ak áno, pustite sa do nich! Ak nie, prisypte kokos a zmes ním zahustite.

Lyžičkou si odoberajte potrebné množstvo hmoty na guličky a tvarujte. Môžete dovnútra ako prekvapenie zabaliť mandľu.

Guľôčku vždy na záver obaľte v ďalšom kokosu a upravte finálny tvar. Hotovo.

Skúste nezjesť všetky pred Štedrým dňom!

3. Rozplývajúce sa zdravé ovsené sušienky

Ovsené vločky sú superpotravina č. 1. Zbavia vás neduhov, vytvarujú postavu, znížia riziko mŕtvice aj infarktu. Sú proste dokonalé. A rovnako dokonalé sú aj sušienky z nich! Prinášame vám skvelý a ako inak než ultra jednoduchý recept. Tentoraz hrnčekové, aby ho zvládli aj tí, čo sa nekamaráti s váhou a gramážou.

Suroviny na pečenie ovsených sušeniek:

  • 1 hrnček ovsených vločiek
  • 1 hrnček špaldovej múky
  • ½ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček kokosu
  • ½ kocky masla
  • 3 lyžice medu
  • 2 lyžice vody
  • 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • škorica

Postup pečenia ovsených sušeniek

  1. V mise si zmiešajte všetky sypké suroviny – vločky, múku, cukor, kokos a škoricu.
  2. Vo vodnom kúpeli si rozohrejte maslo s medom a pridajte vlažnú vodu.
  3. Tekutú zmes nalejte do misy k suchým surovinám a prepracujte.
  4. Rozohrejte si rúru na 180 stupňov.
  5. Zo zmesi si lyžicou odoberajte menšie menšie množstvo cesta a na plechu vyloženom papierom na pečenie tvarujte malé placky.
  6. Medzi placičky dodržiavajte dostatočné rozostupy.
  7. Pečte desať až pätnásť minút, kým sušienkam nezačnú hnednúť okraje.

Ešte teplé sušienky premiestnite na tanier. A aspoň sa pokúste dať im dostatok priestoru na vychladnutie. Alebo je pokojne zjedzte teplé. Nové si upečiete za pár minút.

Dobrú chuť.