Či už staviate dom, renovujete alebo pridávate prístavbu už k existujúcej budove, treba si dobre premyslieť, pre aký typ strechy sa rozhodnete. Správny výber je zásadným rozhodnutím, ktoré súvisí s jej funkčnosťou, vzhľadom, životnosťou, ale aj vašimi nákladmi. Vo všeobecnosti máte dve možnosti: šikmú alebo plochú strechu. Ako zistiť, ktorý typ je pre váš projekt vhodný?

Oba druhy strechy majú svoje pre a proti. Preto sa v nasledujúcich riadkoch pozrieme bližšie na ich klady a zápory, aby ste mali lepšiu predstavu o tom, čo je pre vašu nehnuteľnosť najvhodnejšie.

Foto: Shutterstock.com

Môže vás zaujímať: Viete, ako si svojpomocne postaviť záhradný domček?

Plochá strecha

Ploché strechy v minulosti čelili rôznym predsudkom, najmä kvôli ich zatekaniu. Dnes už však existujú kvalitné materiály a systémové prvky, ktoré zaručujú, že pri správnej inštalácii bude plochá strecha bezproblémová rovnako ako šikmá.

Rovné strechy sa stávajú čoraz populárnejšie, pretože ponúkajú esteticky zaujímavý vzhľad, sú jednoduché na inštaláciu a aj cenovo lacnejšie než šikmé strechy. Navyše, dajú sa skvele využiť ako terasa, zelená plocha alebo na rozšírenie obytného priestoru.

Výhody plochých striech

Majitelia domov, ktorí sa rozhodnú pre ploché strechy, získajú tieto výhody:

Foto: Shutterstock.com

Nižšie náklady

Inštalácia plochej strechy je lacnejšia než u šikmej strechy. Vyžaduje si totiž menej materiálov a je konštrukčne jednoduchšia. To tiež znamená, že ploché strechy môžu byť inštalované v rýchlejšej časovej osi, čo ich robí atraktívnymi pre mnohých majiteľov domov.

Energetická účinnosť

Niektorí majitelia domov sa rozhodnú pre ploché strechy, pretože ich považujú za energeticky efektívnejšie. Ploché strechy sú tiež vhodné na inštaláciu solárnych panelov, pretože panely môžu byť umiestnené tak, aby poskytovali čo najviac priameho slnečného svetla.

Rýchla montáž

Konštrukcia plochej strechy je relatívne jednoduchá.

Možnosť využitia priestoru

Ľudia s ekologickým zmýšľaním majú možnosť nechať si vybudovať vegetačnú strechu, ktorá tak prispieva k vylepšeniu tepelnej pohody pod strechou. Okrem toho, v zimnom období izoluje pred chladom a v lete naopak chráni stavbu pred prehrievaním.

Tip: Viete, aké spôsoby tieniacej techniky existujú na balkón, terasu a pod?

Moderný vzhľad

Čisté, rovné, minimalistické línie sú aktuálnym trendom nielen v domácnosti, ale aj pre budovy, obytnú aj komerčnú.

Nevýhody plochých striech

Aj keď plochá strecha ponúka dostupnejšie počiatočné náklady a štýlový vzhľad, nemusí to byť praktická možnosť pre všetkých. Tu je niekoľko dôvodov, prečo:

Obmedzené množstvo výberu strešných krytín

Výber strešných krytín pre ploché strechy je pomerne obmedzený. Keďže krytina je viditeľná iba pri pohľade zhora, tento aspekt nie je až tak rozhodujúci.

Kratšia životnosť

V porovnaní so šikmou strechou má kratšiu životnosť a náklady na jej údržbu sú tým pádom vyššie.

Viac údržby

Údržba plochej strechy počas životnosti domu zahŕňa viac vecí, ktoré by ste mali zohľadniť pri kalkulácii výdavkov. Každú stojacu vodu, ktorá sa nahromadí pri snežení alebo daždi je potrebné okamžite riešiť, aby nepretiekla do vášho domova. Nahromadiť sa môže aj hustý sneh a spôsobiť netesnosti.

Z tohto dôvodu sa odporúča, aby ste sa pravidelne o svoju plochú strechu starali, udržiavali ju v dobrom stave a uistili sa, že vám neuniknú žiadne detaily, vedúci k potenciálnym problémom. Dobrou správou je, že kontrola a údržba plochých striech je celkom jednoduchá, pretože sa po nich dá bez problémov chodiť.

Šikmá strecha

Za šikmé sú považované strechy so sklonom od 10° do 45° stupňov, pri väčších sklonoch hovoríme už o strmej streche. Typ šikmých striech v našich zemepisných šírkach vidíme častejšie než ploché strechy.

Výhody šikmých striech

Šikmé strechy sú tradičným riešením domácich zastrešení, ich obľúbenosť pretrváva z rôznych dôvodov aj dnes. Tu sú niektoré z nich:

Všestrannosť

Tradičný elegantný vzhľad šikmej strechy je okamžite rozpoznateľný, takže ak hľadáte klasický vzhľad, ktorý sa hodí takmer všade, potom je šikmá strecha tou správnou cestou.

Životnosť

Použité materiály sú vo všeobecnosti odolnejšie voči poveternostným vplyvom a trvácnejšie, tým sa zvyšuje aj ich životnosť. Šikmá strecha vám môže vydržať 30 až 50 rokov, v závislosti od materiálu a klimatického pásma, v ktorom žijete.

Využiteľnosť podkrovia

Šikmé strechy môžu byť prerobené tak, aby v podkroví mali veľký obytný priestor, ktorý môže slúžiť ako spálňa, kúpeľňa, sklad či domáca kancelária.

Bezúdržbovosť

Šikmé strechy sú navrhnuté tak, aby zrážky v podobe snehu a dažďa z nich skĺzli. Šikmý dizajn znamená, že počas životnosti strechy budete mať oveľa menej požiadaviek na údržbu, ako by ste mali s plochou strechou. V zime vám môžu pomôcť aj snehové zábrany na šikmú strechu.

Jednoduché odvodnenie

Šikmé strechy umožňujú prirodzený odtok vody a je menej pravdepodobné, že sa na okrajoch vytvoria ľadové hrádze.

Veľký výber strešnej krytiny

Obrovský výber strešných krytín vám umožňuje pokryť akýkoľvek typ šikmej strechy. Na výber máte od klasických betónových, keramických cez vláknocementové až po plechové či drevené šindle.

Vyššia hodnota

Čo získate, keď skombinujete dlhú životnosť a nízke nároky na údržbu? Skvelú celoživotnú hodnotu. Aj keď sú nové strechy veľkou investíciou, výberom šikmého štýlu môžete znížiť svoje celkové výdavky.

Nevýhody šikmých striech

Šikmé strechy majú aj svoje nevýhody. Medzi tie najvýznamnejšie patria:

Možný vznik tepelných mostov

Pri nekvalitne urobenej tepelnej izolácii môžu časom vznikať tepelné mosty, ktoré sa časom odrazia na vašich účtoch za elektrinu. Z tohto dôvodu odporúčame poriadne zateplenie šikmej strechy.

Vyššie náklady na inštaláciu

V porovnaní s plochou strechou sú počiatočné náklady na inštaláciu šikmej strechy zvyčajne vyššie. Montáž šikmej strechy je drahšia, pretože trvá dlhšie a vyžaduje viac materiálov.

Viac klasický ako moderný vzhľad

Ak plánujete moderný dom v súlade s najnovšími architektonickými trendmi, šikmá strecha nemusí zapadať do štýlu, v ktorý dúfate. Plochá strecha vám tak môže dávať väčší zmysel, ak hľadáte štýlový vzhľad.

Náročnejšia inštalácia

Inštalácia šikmej strechy trvá dlhšie, pretože ide o zložitejší dizajn ako u plochých striech, ktorý si vyžaduje zvýšenú prácnosť a dodatočné materiály.

Cena

A napokon otázka, ktorá zaujíma každého – ktorá strecha vás vyjde viac? Cena plochej strechy bude závisieť od zvolenej strešnej krytiny. Vo vzťahu k nákladom a efektívnosti je konštrukcia plochej strechy určite nákladovo efektívnejšia, pretože manuálna práca a cena použitých materiálov sú často oveľa nižšie v porovnaní s konštrukciou šikmej strechy.

Ktorá strecha je pre vás vhodná?

Plochá strecha je pre vás vhodná ak:

  • Má dom zložitý pôdorys
  • Sa vám páči z estetických dôvodov
  • Ju vyžaduje kontext s okolitými stavbami
  • Chcete viac priestoru
  • V budúcnosti plánuje pristavať ďalšie podlažie
  • Chcete vegetačnú strechu

Šikmá strecha je pre vás vhodná ak:

  • Je tvar domu jednoduchý
  • Ak chcete podkrovnú miestnosť
  • Ste zástancom klasického tradičného vzhľadu
  • Nechcete problémy so zatekaním od snehu či dažďa

Nedá sa presne odpovedať, ktorý typ strechy je lepší. Pri úvahách o výbere strechy pre vašu nehnuteľnosť je potrebné brať do úvahy vyššie uvedené výhody a nevýhody, ako aj prípadné obmedzenia zo strany mesta alebo mestskej časti. Samozrejme, závisí to tiež od typu a štýlu domu, od toho, koľko peňazí ste ochotní investovať do novej strechy a do jej údržby.