Zavadzajú vám v obývačke alebo spálni káble od TV a neviete si s nimi rady? Viditeľné káble na stene môžu v interiéri pôsobiť rušivo a neesteticky. Našťastie, existuje mnoho spôsobov, ako skryť káble na stene raz a navždy. Niektoré z nich sú zložitejšie, iné úplne jednoduché a rýchle. Čítajte ďalej a dozviete sa, ako skryť drôty visiace na stene tak, aby ich nebolo vidno.

Foto: Shutterstock.com

Namontujte na stenu káblové tunely

Najobľúbenejším spôsobom, ako skryť káble na stene, je použitie špeciálnej súpravy, tzv. káblových tunelov, resp. líšt. Namontovanie takejto lišty nie je nič zložité a zvládnete to s bežnými pomôckami, ktoré má doma takmer každý kutil.

Nákup krycej súpravy

Takúto súpravu si môžete zakúpiť v obchode s domácimi potrebami. Je pomerne lacná a jej inštalácia je rýchla a jednoduchá. V ponuke nájdete káblové tunely rôznej veľkosti, dĺžky a farby. Pokúste sa farbu a štýl čo najviac prispôsobiť interiéru v byte.

Foto: Shutterstock.com

Prispôsobte dĺžku tunela

Po zakúpení krycej súpravy zmerajte káble, ktoré sú viditeľné na stene. Merajte dĺžku od zadnej strany televízie až po elektrickú zásuvku. V prípade potreby kúsok krytu odpíľte. Odpílenie je najjednoduchšie pri krytoch vyrobených z plastu. Pri kovových krytoch to pôjde o čosi náročnejšie. Preto odporúčame premerať dĺžku káblov aj pred kúpou krytu.

Ako na pílenie: Položte kryt na rovný, pevný povrch a jednou rukou ho pridržte. Druhou rukou uchopte ručnú pílu a začnite jemne píliť plynulými, rovnomernými pohybmi.

Foto: Shutterstock.com

Pripevnite základňu

Na pripevnenie krytu k stene budete pravdepodobne musieť použiť vodováhu, aby sa umiestnil čo najrovnejšie. Vyvŕtajte otvory v stene tam, kde chcete kryt umiestniť. Je možné použiť na to elektrický skrutkovač. Najskôr na stenu pripevnite základňu. Priložte ju k stene a skrutky prestrčte cez vopred pripravené otvory. Dotiahnite ich elektrickým skrutkovačom.

Následne je potrebné káble úhľadne vložiť do krytu. Uistite sa, že nie sú skrútené, neprekrývajú sa a netrčia von.

Foto: Shutterstock.com

Pripevnite kryt k základni

Kryt priložte k základni, ktorú máte namontovanú na stene, a vyrovnajte ho. Následne ho jednoducho zatlačte k základni. Mali by ste počuť cvaknutie, ktoré vám naznačí, že je zaistený. Ak vám nezacvakol, ešte raz sa uistite, či ste ho správne zarovnali so základňou.

Tip: Kryt kábla môžete natrieť rovnakou farbou, ktorú ste použili pri maľovaní steny. Vďaka tomu ho ešte lepšie zamaskujete a stena v byte získa čistejší, celistvejší vzhľad.

Foto: Shutterstock.com

Ako skryť káble pomocou kníh a dekorácií

Ďalší spôsob, ako skryť káble na stene, je kreatívnejší ako ten predchádzajúci. Navyše, je to aj oveľa jednoduchšie.

Skryte káble za knihami a drobnými dekoráciami

V prípade nízko zaveseného televízora naukladajte pozdĺž police alebo televíznej skrinky knihy. Vyššie knihy strategicky umiestnite tak, aby káble z televízora nebolo vidno. Skúste pridať ďalšie dekoratívne predmety, napríklad kvety, sviečky alebo rámiky s fotografiami.

Foto: Shutterstock.com

Ako skryť krátke káble lepiacou páskou

Táto metóda, ako skryť káble, je vhodná iba na prekrytie krátkych káblov na stene. Ak by ste sa lepiacou páskou pokúsili zamaskovať väčšiu časť, mohlo by to vyzerať neesteticky.

Prilepte káble

Krátke televízne káble na stene môžete jednoducho zakryť páskou. Pozdĺž kábla pretiahnite široký pás jednofarebnej alebo priehľadnej pásky a prilepte ho k stene.

Farbu prispôsobte odtieňu na stene

Potom pásku prekryte akrylovou farbou. Vyberte si farbu v rovnakom odtieni, ktorý ste použili na vymaľovanie miestnosti. Vďaka tomu bude lepiaca páska takmer neviditeľná.

Foto: Shutterstock.com

Ako skryť káble pomocou samolepiek?

Použitie samolepiek je jednoduchý a rýchly spôsob, ako skryť káble na stene.

Prilepte káble k stene

Káble pritlačte k stene a prelepte ich samolepkou. Ide o pomerne lacné a rýchle riešenie, ktoré zvládne každý. Samolepky si môžete vyberať v rovnakých farbách, aké boli použité na vymaľovanie steny.

Samolepky ako dekorácia

Ak chcete váš interiér trochu oživiť, pohrajte sa s farbami a rôznymi vzormi samolepiek, a využite ich aj ako dekoráciu. Na tomto riešení je skvelé to, že samolepku môžete kedykoľvek jednoducho odlepiť a vymeniť za inú. Prípadne sa môžete rozhodnúť pre úplne iné riešenie na zakrytie káblov.

Foto: Shutterstock.com

Vytvorte z káblov dekoráciu

Káble na stene nemusia predstavovať prekážku. Ak máte dobrú fantáziu a predstavivosť, dokážete z nich na stene vytvoriť pekný prvok.

Skúste z viditeľných káblov vytvoriť umelecké dielo. Môžete ich napríklad prilepiť k stene a okolo káblov umiestniť aj lístky rôznych farieb. Kábel bude vyzerať ako listnatý konár stromu.

Prilepte káble do tvaru obľúbeného symbolu, obrázku alebo písmena. Vytvarujte káble do zaujímavého tvaru, napríklad do tvaru vysokej budovy, a potom ich pripevnite na stenu pomocou pásky. Ďalšou možnosťou, ako kreatívne využiť viditeľné káble v byte, je umiestniť ich do rúk sôch alebo figúrok.

Foto: Shutterstock.com

Použite chránič na káble

Čo najväčšiu časť káblov, ktoré vám zavadzajú na stene, sa pokúste premiestniť na podlahu. Na podlahe ich skryte pod chráničom káblov. Je to veľmi jednoduché.

Káble umiestnite do chrániča

Káble v byte môžete schovať aj na podlahu s využitím chrániča na káble. Ide o dlhé pásy, ktoré jednoducho skryjú káble alebo drôty na podlahe pod vrstvou gumy. Kúpte si takýto chránič v obchode s domácimi potrebami. Prestrčte cez otvor na chrániči káble a pretiahnite ich až k druhému koncu.

Okrem toho, že podlahové chrániče účinne skryjú káble, zabraňujú aj zakopnutiu, ktoré hrozí pri voľne položených kábloch.

Foto: Shutterstock.com

Ako skryť káble za nábytkom?

Káble od TV môžete jednoducho skryť za veľkým kusom nábytku. Tento spôsob vám ušetrí peniaze za nákup špeciálnych krytov. A okrem toho je veľmi jednoduchý.

Pohovky a skrine

Veľkú časť káblov od TV, ktoré vám zavadzajú pri stene, viete ukryť za veľkým nábytkom, ako sú pohovky a skrine. Aby káble pôsobili úhľadnejšie, prichyťte ich k zadnej časti nábytku pomocou lepiacich háčikov. Ak chcete spojiť viaceré káble k sebe, použite na to klasickú lepiacu pásku alebo sťahovacie pásiky.

Obrazy a koberce

Skúste viesť káble na stenách za zavesenými obrazmi alebo fotografiami. Podlahové káble môžete zakryť pod kobercom. Káble na skrinke zamaskujte drobnými dekoráciami, ako sú rastliny alebo sochy.

Foto: Shutterstock.com

Ako skryť káble v stene?

Pre tých, ktorí plánujú prerábku alebo je ich domov vo fáze výstavby, máme skvelý tip, ako skryť káble v stene.

Vysekajte tunel

Predtým, ako sa pustíte do povrchových úprav stien a maľovania miestností, si naplánujte, kadiaľ chcete previesť káble v stene. Následne do steny vysekajte tunel, resp. drážku, do ktorého budete môcť vložiť plastovú rúrku, takzvanú chráničku. Tunel by mal byť dostatočne hlboký, aby bolo plastovú rúrku možné prichytiť omietkou.

Foto: Shutterstock.com

Po umiestnení plastovej rúrky do steny použite sieť pod omietku, aby ste zabezpečili bezpečné prichytenie a neodtrhávanie materiálu. Na stenu naneste omietku, počkajte kým zaschne a následne stenu vymaľujte.

Potom už stačí iba previesť káble alebo drôty cez plastovú rúrku v stene až k elektrickému zdroju. Týmto spôsobom úplne zamaskujete káble v byte.

Foto: Shutterstock.com

Skryte káble v textilnom kryte

Jednoducho ukryte vaše káble od televízora v textilnom kryte. Ide o ľahké riešenie, ktoré skryje káble a ochráni deti a zvieratá pred nebezpečím.

Kúpte si kryt v obchode

Textilné kryty si dokážete zakúpiť v rôznych farbách a veľkostiach. Káble stačí zabaliť do textilného krytu a zazipsovať ich. Tento spôsob zníži aj pravdepodobnosť toho, že o káble niekto zakopne.

Vyrobte si vlastný textilný kryt

Ak ovládate základy šitia, zvládnete si textilné kryty vyrobiť aj svojpomocne, v pohodlí vášho domova. Vytiahnite šijací stroj a dekoratívnu látku, ktorú chcete použiť. Môžete dokonca použiť aj staré látky z oblečenia, ktoré vás už omrzelo. Ak si budete textilný kryt vyrábať svojpomocne, dokážete si presne prispôsobiť jeho dĺžku a šírku.

Foto: Shutterstock.com

Vyvŕtajte v stene otvor

Ďalším praktickým riešením, ako skryť káble, je vyvŕtanie otvoru do steny, ktorá sa nachádza za televíziou.

Pretiahnite rúrku do druhej miestnosti

Najskôr za televíziou vyvŕtajte otvor, ktorý prevedie káble až do druhej miestnosti. Potom do otvoru vložte rúrku a všetky káble od televízie pretiahnite do druhej miestnosti. V miestnosti za stenou káble jednoducho zapojíte a v obývačke po nich nezostane ani stopy.

Tento spôsob je vhodný iba v prípade, že sa za televíznou stenou nachádza miestnosť, v ktorej vám tieto káble nebudú prekážať. Môže to byť napríklad šatník, technická miestnosť alebo kuchynská špajza.

Foto: Shutterstock.com

Ako zorganizovať káble pod stolom?

Použitie káblového organizéra je skvelý spôsob, ako skryť a zorganizovať káble v okolí televízneho stola.

Premeňte chaos na poriadok

Na televíznom stole alebo obývacej stene máme zvyčajne položené viaceré elektronické zariadenia, ako je televízor, herná konzola, reproduktory atď. Všetky tieto zariadenia vedia svojimi káblami pod stolom vytvoriť poriadny chaos a zabrať kopec miesta. Nehovoriac o tom, že pôsobia nesmierne neesteticky.

Organizér na káble vám pomôže tieto káble skryť a zorganizovať. Vďaka tomu vám už káble nebudú vytŕčať spod stola.

Foto: Shutterstock.com

+ BONUS: Ako skryť káble od počítača?

Na kancelárskych stoloch sa zvyčajne nachádza veľké množstvo káblov od rôznych elektronických zariadení. Na záver vám preto ako bonus prinášame tipy, ako ich šikovne skryť tak, aby vám nezavadzali.

Foto: Shutterstock.com

Použite záchytky

Na zadnú stranu kancelárskeho stola pripevnite háčiky alebo textilné lepky na prichytenie káblov. Káble, ktoré vám visia za počítačovým stolom, spojte dokopy pomocou lepiacej pásky. Takto spojené káble pretiahnite cez háčiky alebo lepky, ktoré ste pripevnili k zadnej strane stola.

Toto je skvelá možnosť najmä vtedy, ak je váš kancelársky stôl s počítačom umiestnený pri stene. Záchytky na káble budú viditeľné iba zo zadnej strany. Z tej prednej po nich nezostane ani stopy.

Foto: Shutterstock.com

Vyvŕtajte dieru

V priestore za monitorom vyvŕtajte kruhový otvor, do ktorého sa pohodlne zmestia všetky káble. Vyvŕtajte dieru na mieste, kde nebude viditeľná. Potom cez otvor jednoducho prestrčte káble a potiahnite ich pod stôl smerom k zástrčke.

Týmto spôsobom skryjete káble, ktoré vám zavadzajú na pracovnej doske kancelárskeho stola. Káble, ktoré sa ťahajú pod stolom, môžete ukryť do textilného krytu a upratať ich pomocou vyššie zmieňovaného káblového organizéra.