Vianočné sviatky sú sviatky pokoja a mieru. Je to čas, ktorý trávime s rodinou. A počas ktorého neustále niečo jeme. Cukrovinky, chlebíčky, rezne, šalát s majonézou. Pohyb veľmi neriešime, pretože pozeráme rozprávky, odpočívame po náročnom roku a chceme jednoducho len tak byť. Nie je na tom nič zlé a toto všetko k najkúzelnejším dňom v roku patrí. Určite ale nie je na škodu si Vianoce trošku odľahčiť a pripraviť si zdravšie vianočné jedlo.

Pozrite si našich 5 tipov, vďaka ktorým si Vianoce užijete naplno a bez výčitiek.

5 tipov na zdravšie vianočné jedlo, ktoré si zamilujete

1. Zemiakový šalát bez majonézy si zamiluje aj babička

Zemiakový šalát k Vianociam neodmysliteľne patrí a ani by nás nenapadlo navrhnúť, že sa ho máte vzdať. Ale priznajme si. Je to kalorická bomba. A pritom z tak zdravých a dobrých surovín! Zemiaky sú výživovo skvelé, zelenina, vajíčko. S ničím z toho by nemali výživoví poradcovia problém. Keby sa to však nemiešal s kilom majonézy.

Čo tak skúsiť niečo iné? Kyslú smotanu, sojanéza, biely jogurt. Odľahčenej verzie zemiakového šalátu si počas sviatkov doprajete aj oveľa väčšie množstvo. Nebude vám po ňom ťažko a garantujeme, že je výborný a bude ho milovať babička.

2. Kapra nemusíte smažiť

Kapor, ktorý sa dojedá ešte na Štefana, je ďalším vianočným nešvárom. Jednak sa ho vždy usmaží nezmyselne veľké množstvo a potom … Prečo sa kapor vôbec smaží? Je to krásna ryba, ktorá si zaslúži lepšiu starostlivosť než trojobal a vyprážanie vo vrstve oleja.

Skvelou alternatívou vyprážaného kapra je kapor po mlynárskej, ktorý sa obaľuje len v múke a nie v trojobale. Zachutí vám určite aj kapor pečený s bylinkami, kapor na modro alebo kapor na rasci.

Ak mäsu z kapra nefandíte, nemusíte sa cítiť vôbec zle, ak siahnete po inej rybe. Na mnohých štedrovečerných stoloch nájdete aj šťuku, pstruha, ale pokojne aj lososa alebo tuniaka. Vianoce sú o tom, čo je vám milé a rezeň z kapra to rozhodne byť nemusí.

3. Koláče si zdravšiu verziu priamo pýtajú

V snahe nepribrať o Vianociach ako prvý každého napadne: nejesť koláče! Keď ale dôjde na lámanie perníčkov, koľko z nás dokáže skutočne povedať nie? Koláče sú úžasnou súčasťou Vianoc, vytvárajú príjemnú atmosféru už počas príprav a pečenia a odopierať si ich je čisté mučenie.

Tento rok ale nemusíte. Koláče môžete ľahko odľahčiť a vytvoriť zdravších verzie. Stačí:

  • vymeniť bielu múku za špaldovú, ražnú, kokosovú alebo akúkoľvek inú
  • biely cukor za trstinový, prípadne med, erytritol, stéviu alebo iné sladidlo
  • maslové polevy a krémy sa dajú vymeniť za vysokopercentnú čokoládu a marmelády za ovocie
  • a ak chcete cukrovinky „pocukrovať“, skvele poslúži aj kokosová múka

4. Skúste si vianočné abstinenciu

Pohárik šampanského pri štedrovečernej večeri, varené víno pri rozprávkach, grog po mrazivej prechádzke, pivo s priateľmi pri spoločenských hrách. Tisíc zbytočných kalórií denne lusknutím prsta.

Je všeobecne známe, že alkohol je zabijak peknej postavy a vie napáchať viac škody ako úžitku. Poďme to tento rok skúsiť trošku inak!

Nikto nehovorí, že si nesmiete ani pripiť. Skúste ale zostať u jedného pohára. Namiesto vareného vína si dajte teplý džús alebo si pripravte nealko punč. Nealkoholické pivo po chuti od normálneho nerozoznáte a aj šampus si dneska môžete vychutnať s čistou hlavou. Pokojne do dna!

5. Buďte striedmi

Hojnosť je niečo za čo by sme mali byť vďační. Nie niečo, čo je nutné demonštrovať a dávať na obdiv. Tohtoročný náročný rok nás poučil v mnohých ohľadoch. Najviac v tom, že je potrebné, aby sme si navzájom pomáhali. Pripravme si tento rok doma len toľko jedla, koľko skutočne zjeme. Nepečie hromady koláčov. Neplytvajme.

Ušetrené peniaze aj čas môžeme venovať niečomu, na čom skutočne záleží. Vianoce sú totiž predovšetkým o tom, s kým a ako ich trávime. Tak si zapnite vianočné svetielka, natiahnite huňaté ponožky a premyslite, ako môžete sviatky prežiť v hojnosti a pritom striedmo a ešte niekomu pomôcť.