Plesne v byte alebo dome nie sú len estetickým problémom, ale predstavujú aj zdravotné riziko. Ako sa však nevítaného návštevníka zbaviť a ako zabezpečiť, aby sa nevrátil?

Čo sú to plesne a ako pôsobia na naše zdravie?

Plesne sú vlastne huby, ktorým sa darí vo vlhkom prostredí. Najviac sa jej darí v zimných mesiacoch, keď nedostatok denného svetla podporuje vyššiu vlhkosť v interiéri v dôsledku kondenzácie spôsobenej rozdielom vnútorných a vonkajších teplôt. V tomto prostredí sa plesniam darí a začínajú sa množiť.

Množia sa spórami, ktoré sú silnými alergénmi, a preto sú pre naše zdravie problematické. Ich vdychovanie môže výrazne zhoršiť alergie alebo astmu. Okrem toho plesne produkujú prchavé látky, ktoré vnímame vďaka ich typickému zápachu. Tie potom dráždia dýchacie cesty, ako aj oči alebo sliznice nosa a hrdla. Môžu dokonca spôsobiť podráždenie pokožky, bolesti hlavy a závrat. To je dostatočný dôvod na to, aby ste sa zbavili plesne.

Zdroj Shutterstock

Kde sa plesne najčastejšie tvoria?

V domácnosti sa plesne najčastejšie tvoria za nábytkom, na strope alebo podlahe, v rohoch vonkajších stien, v blízkosti okien a dverí alebo v nevetraných či zle vetraných miestnostiach. Nájdete ju v montovaných aj murovaných domoch.

Druhy plesní, ktoré nájdete na stenách:

  • Čierna pleseň: Ide o jednu z najodolnejších plesní, ktorá sa vyskytuje na omietnutých stenách, tapetách a v škárach medzi dlaždicami.
  • Biela pleseň: Hoci je nenápadná, je rovnako zdraviu škodlivá ako ostatné druhy. Na prvý pohľad nie sú ľahko viditeľné, ale môžete ich identifikovať podľa typického plesňového zápachu. Najviac sa im darí za nábytkom, vo výklenkoch alebo v prízemných bytoch.
  • Zelená pleseň: Najčastejšie ich nájdete na potravinách, ale môžu sa usídliť aj v zle vetraných priestoroch za obkladmi stien.
  • Červená pleseň: K životu potrebuje celulózu, preto ju nájdete najmä na tapetách.

Najčastejšie príčiny vzniku plesne na stenách

Spóry plesní sa bežne vyskytujú vo vzduchu doma aj v prírode. Plesne sa však začnú tvoriť až vtedy, keď sú na to vhodné podmienky. Čo je najčastejším spúšťačom?

Vysoká vlhkosť

Ideálna vlhkosť vzduchu v obydlí je 40 až 60 %. Ak je hodnota vyššia, podmienky sú vhodné na rast plesní. Tento problém sa týka najmä prízemných bytov alebo bytov orientovaných na sever, kde nie je dostatok svetla. Vyššia vlhkosť vzduchu sa vyskytuje aj v kúpeľniach, kuchyniach alebo v miestnostiach, kde sa perie a suší bielizeň. Akváriá a izbové rastliny tiež zvyšujú vlhkosť v domácnosti.

Nedostatočné vetranie

Nedostatočné vetranie ide ruka v ruke so zvýšenou vlhkosťou. Vetrajte aspoň trikrát denne, aby ste znížili vlhkosť a minimalizovali tvorbu plesní na stenách. V kúpeľni po každom sprchovaní, v kuchyni vždy počas varenia a po ňom a v ideálnom prípade používajte digestor.

Zdroj Shutterstock

Vysoká teplota v interiéri

Mohlo by sa zdať, že vysoké teploty majú tendenciu vysušovať interiér, ale nie je to celkom pravda. Keď sú rozdiely medzi vonkajšou a vnútornou teplotou príliš vysoké, dochádza ku kondenzácii v blízkosti okien a dverí. Tieto miesta sú potom živnou pôdou pre plesne. Ak chcete, aby bol váš domov príjemne vyhriaty, nezabudnite často a krátko vetrať.

Nevhodne zvolené okná alebo upchaté kanály

Každé okno má odtokové kanáliky, ktoré je potrebné udržiavať čisté, aby mohla prebytočná vlhkosť uniknúť. Preto pravidelne kontrolujte okná a uistite sa, že sú kanáliky čisté.

Ďalšou častou príčinou vzniku plesní sú nevhodné okná. V domoch, ktoré mali pôvodne drevené okná, sa často nahrádzajú lacnejšími plastovými oknami. Na rozdiel od dreva však plast nedýcha, a tak všetku vlhkosť drží vo vnútri. Preto si musíte vybrať kvalitné okná, ktoré lepšie vetrajú.

Nevhodné umiestnenie nábytku

Ak máte doma prirodzene vyššiu vlhkosť, myslite na to pri usporiadaní nábytku. Ak totiž umiestnite nábytok tak, aby ste zabránili cirkulácii vzduchu, je len otázkou času, kedy sa na stenách vytvorí pleseň. Medzi skrinkami a stenou vždy nechajte priestor aspoň 5 cm, ideálne aspoň 10 cm.

Nepriepustné tapety

Príčinou plesní sú často aj nevhodné tapety, ktoré dostatočne nedýchajú. Ide najmä o vinylové tapety. Tie môžete nahradiť priedušnými vlnenými alebo problematickú stenu jednoducho vymaľovať.

Stavebné nedostatky

Medzi ťažšie zistiteľné príčiny patria stavebné nedostatky. Patrí medzi ne napríklad zle vykonaná izolácia, vnikanie vody alebo použitie nevhodných stavebných materiálov, ktoré spôsobujú tepelné mosty. Ide o miesta v konštrukcii, ktoré v dôsledku nedostatočnej izolácie odvádzajú teplo z domu viac ako iné časti. Teplota v týchto oblastiach môže byť až o niekoľko stupňov nižšia ako teplota ostatných stien. Tepelné mosty môžete spoľahlivo odhaliť pomocou špeciálnej termokamery.

Zdroj Shutterstock

Ako sa zbaviť plesne mechanicky, chemicky a ekologicky

Po zistení plesne už nie je čas čakať, kým sa ešte zväčší. Preto by ste mali zistiť, čo funguje na pleseň na stenách. Existuje niekoľko spôsobov, ako ju zlikvidovať. Medzi najčastejšie patria:

Mechanické odstraňovanie plesne

Máte na stene menšiu postihnutú oblasť? Odstráňte ho mechanicky. Vždy však dodržiavajte bezpečnostné zásady, t. j. používajte respirátor, ochranné okuliare a rukavice. Napadnutú stenu najprv namočte, aby ste zabránili rozšíreniu spór plesní. Potom pleseň odstráňte drsnou kefou alebo špachtľou.

V prípade väčšieho zásahu zoškrabte aj postihnutú omietku. Samotné mechanické odstránenie problém nevyrieši, preto je potrebné stenu ošetriť aj fungicídom, aby sa zabránilo opätovnému vzniku plesne. Najlepším spôsobom, ako to urobiť, je omietnuť murivo tepelnoizolačným náterom alebo použiť fungicídny náter.

Chemické odstraňovanie plesne

Medzi chemickými prostriedkami používanými proti plesniam je viacero produktov. Na trhu sú dve hlavné skupiny – chlórové a nechlórové výrobky.

  • Chlórové prípravky (napr. Savo proti plesniam) sú účinnejšie, ale musíte počítať aj s tým, že môžu povrch vybieliť a sú aj dráždivejšie.
  • Výhodou nechlórových prípravkov je ich bezpečnejšie používanie, na druhej strane sú však slabšie a vyžadujú opakované aplikácie. Oba typy sú vhodné na menšie až stredne veľké napadnutie plesňami.

Výrobky vždy používajte v súlade s priloženými pokynmi. Pri práci s chemikáliami sa odporúča používať ochranné prostriedky v podobe respirátora, rukavice a ochranné okuliare, aby sa predišlo podráždeniu spórami aj použitou chemikáliou.

TIP: Ak trpíte astmou alebo alergiami, radšej nechajte odstránenie na niekoho iného.

Inteligentná huba proti plesniam ako ekologické riešenie

Hľadáte ekologický spôsob ako odstrániť plesne na stenách? Účinným a ekologickým riešením je použitie mykoparazitických riasiniek (Pythium oligandrum), ktoré sa častejšie vyskytujú pod názvom inteligentná huba. Ide o živý organizmus, ktorý sa živí plesňami, ale neškodí ľuďom ani zvieratám a je úplne neškodný pre zdravie. Keď hubový parazit dokončí svoju prácu, prejde do stavu pokoja, v ktorom môže pretrvávať niekoľko rokov.

Výhodou tohto riešenia je, že inteligentná huba sa pri výskyte plesní opäť prebudí a vy sa nemusíte o nič starať. Funguje preto aj ako preventívne opatrenie. Hodí sa na menšie alebo stredne závažné napadnutie plesňami, ale v závažnejších prípadoch toto riešenie nemusí byť dostatočné. Nevýhodou huby je aj to, že nezakryje mapy spôsobené plesňou.

Odstraňovanie plesne pomocou ozónu

Pomerne moderným spôsobom, ako sa zbaviť plesní na stenách, je použitie ozónu. Ide o jeden z najsilnejších dezinfekčných prostriedkov na svete, ktorý okrem plesní zbaví váš domov aj baktérií a vírusov. Funguje rovnako dobre na odstraňovanie zápachu ako na odstraňovanie parazitov, ako sú roztoče, a to vrátane svrabu.

Dobrou správou je, že po aplikácii ozónu nezostávajú v interiéri žiadne toxické zvyšky, pretože ozón sa rýchlo rozkladá na dvojatómový kyslík O2. Ide o rýchle riešenie, ktoré je bezpečné pre ľudí aj domáce zvieratá a neznečisťuje životné prostredie. Samozrejme, počas aplikácie by v miestnosti nemal byť nikto prítomný a ak nechcete o kvety prísť, je vhodné ich odstrániť. Okrem toho si nemusíte kupovať ozónový generátor, stačí si ho prenajať.

Zdroj Shutterstock

TIP: Máte radi ekologické alternatívy? Prečítajte si tiež naše tipy na ekologické upratovanie.

Profesionálna pomoc

Ak sú vaše steny tak napadnuté plesňou, že si s ňou nedokážete poradiť sami, požiadajte o pomoc odborníka. Môžete si vybrať upratovaciu spoločnosť alebo sa obrátiť priamo na firmu, ktorá sa špecializuje na odstraňovanie a sanáciu plesní.

Rady od babičky na boj proti plesniam

Nasledujúce metódy sa používali najmä v minulosti, ale aj dnes sú užitočné pre rýchlu pomoc. Plesne môžete odstrániť aj pomocou ingrediencií, ktoré máme bežne doma – napríklad viacúčelová jedlá sóda pomôže aj v tomto prípade. Môžete ho zmiešať buď s vodou, alebo s grapefruitovou šťavou. Potom roztokom potrite postihnuté miesto a po zaschnutí ho vydrhnite.

Najmä vo vlhkých pivniciach poslúži hasené vápno ako dezinfekčný prostriedok. Najprv mechanicky odstráňte pleseň z napadnutého miesta a potom naneste 2-3 vrstvy haseného vápna. Nezabudnite používať ochranné pomôcky!

Modrá skalica pomôže aj pri plesniach. Najprv stenu umyte vlažnou vodou a nechajte ju vyschnúť. Potom zmiešajte 100 g modrej skalice s 2 litrami vody a roztokom potrite stenu. Nechajte ho zaschnúť a postup zopakujte. Po úplnom zaschnutí roztoku stenu natrite.

Ako zabrániť návratu plesne

Keď sa vám podarí zbaviť sa plesní na stenách, rozhodne nie ste z najhoršieho vonku, ďalšou časťou boja je prevencia. Zistite, ako sa nadobro zbaviť plesní.

Majte vlhkosť pod kontrolou

Ako už viete, plesne milujú vlhké a nevetrané priestory. Preto je ideálne zaobstarať si vlhkomer, aby ste zistili, kedy vlhkosť prekročí bezpečných 60 %, a mohli tak včas konať a miestnosť vyvetrať. Pravidelné vetranie samozrejme nie je na škodu, aj keď je vlhkosť vzduchu stále v norme. Každodenné vetranie je v každom prípade nevyhnutné. Najmä v kúpeľni po sprchovaní, v kuchyni pri varení, ako aj pri umývaní podlahy alebo sušení bielizne.

Vetranie však nie vždy stačí na zníženie vlhkosti. V takom prípade odporúčame zaobstarať si odvlhčovač. Vždy si vyberte odvlhčovač, ktorý má dostatočný výkon vzhľadom na veľkosť bytu. Klimatizácia pomôže aj pri nadmernej vlhkosti, v zime vysuší miestnosť a v lete v nej udrží príjemnú teplotu.

TIP: Uistite sa, že vaše okná dýchajú a umožňujú únik vlhkosti. Problémom môžu byť aj príliš ťažké závesy, ktoré bránia prúdeniu vzduchu.

Používajte špeciálne nátery a stierky

Medzi ďalšie preventívne opatrenia na zabránenie opätovnému výskytu plesní patrí použitie špeciálneho protiplesňového a antibakteriálneho náteru. Tie bývajú priedušné a vďaka svojmu zloženiu ničia plesne už v zárodku.

Dobre fungujú protiplesňové stierky alebo termoizolačné farby, ktoré dokážu odrážať teplo späť do interiéru a rovnomerne ho rozvádzať po stene. Najlepšie sa hodia na ošetrenie obvodových stien alebo chodieb, kde sa najčastejšie stretávajú rôzne vonkajšie a vnútorné teploty.

Pravidelne upratujte

Spór húb sa nezbavíte len tak, pretože sa bežne nachádzajú vo vzduchu. Nedovoľte im však, aby sa množili. Preto okrem predchádzajúcich opatrení pravidelne upratujte a vynášajte odpadky, aby vám doma neplesniveli. Kontrolujte aj potraviny v chladničke a pravidelne ju čistite.