Vstúpte do svojej spálne a zamerajte sa na okamžité dojmy, ktoré vo vás vyvoláva. Pociťujete v nej pokoj, ale nie až extrémnu nudu? Cítite sa veselší než pred vstupom? Spálňa však nie je ideálnym priestorom na živelnú, roztopašnú atmosféru, keďže nám v nej ide o nerušený spánok. Kde hľadať zlatý stred a aké farby zvoliť?

Farby v spálni a ich funkcia

Farby majú významný vplyv na našu psychiku, a teda aj na duševnú rovnováhu. Pre efektívny spánkový biorytmus je táto požiadavka „nad slnko“. Farby v spálni sa majú výrazne odlišovať od tých v spoločenských a jedálenských miestnostiach. Ich hlavnou funkciou je zmierňovať a stabilizovať atmosféru tak, aby v nás vzbudzovali pokoj a stíšenie. Tento efekt dosahujú na najväčších plochách, stenách a hlavnom spálňovom nábytku.

Posteľ v tlmených tónoch prírody

Teóriu vplyvu farieb na kvalitu spánku treba nevyhnutne aplikovať na ústrednom lôžku. Atmosféru v spálni podnecuje kvalitná a pohodlná posteľ umiestnená v časti, z ktorej máme najlepší výhľad na dianie pri dverách a okne. Len tak v nás vyvoláva istejšie pocity, ktoré okrem toho závisia aj od výzdoby a samotného dekoru.

Zdroj foto: WHYFRAME / Shutterstock.com

Farebný dekor postele sa odporúča v jemnejších, zemitejších a chladnejších odtieňoch – sú garanciou upokojujúcej nálady a podnecujú neutrálne pocity bez toho, aby ste pred spaním zaplavovali myseľ domnienkami a úvahami. Na posteli sa teda držíme „pri zemi“ a využívame tu skôr tlmené farby prírody. Môže ísť o odtiene oranžovej, béžovej, hnedej, sivej, ale aj jemnej zelenej a modrej.

Pozor! Pri výbere farieb na posteliach berieme do úvahy aj svoje špecifické potreby, resp. zdravotné problémy. V tejto súvislosti sa neodporúčajú napr. tlmenejšie odtiene fialovej pre precitlivenejších ľudí so sklonmi k úzkosti a melancholickým stavom.

Tradičná farebná paleta na skriniach a šatníkoch

Predpokladáme, že práve priestranná skriňa je hneď druhým dominantným nábytkom v spálni. Zväčša máme na ňu najbližší výhľad z postele, a teda sa spolupodieľa na výslednej atmosfére. Môžeme vychádzať z tradičných farieb, od neutrálnej bielej až po tmavo hnedú, pričom bielu často nahrádzame béžovou alebo slonovinovou. Zamerať sa môžete aj na prírodné odtiene dreva – ideálne dub sonoma, borovica alebo buk.

Zdroj foto: Scott-lee / Shutterstock.com

Na čom sa jasne zhodujú interiéroví dizajnéri, je funkcia čiernej na spálňovom nábytku – nepatrí ako na skriňu, tak ani na postele, pretože je považovaná za farbu, ktorá podnecuje k negatívnym myšlienkam.

Viete, že množstvo vybraných farebných odtieňov závisí aj od veľkosti a rozmerov nábytku?

Ideálne vždy kombinujeme 2 odtiene na jednom nábytku. Uvedieme si to na príklade postele – hlavná farba (tlmený tón) zdobí čelo a bočné línie, zatiaľ čo vedľajšiu farbu (v teplom, hrejivom efekte) uplatňujeme na posteľnej bielizni vo funkcii dekoru. Na skriniach môže ísť o podobnú kombináciu, pričom vedľajšia farba len rámuje menšie uzavreté alebo otvorené police, prípadne okolie zrkadla.

Tip na záver

Atmosféru v spálni optimalizujeme nielen výberom vhodných farieb, ale aj voľbou materiálov na hlavnom nábytku. Najpokojnejšie pocity, harmóniu a uvoľnenosť v spálni podľa mnohých produkuje práve drevo. Je symbolom prírody, ktorá je rešpektovaná pre svoju čistotu a jednoduchosť. Fámou nie je ani to, že drevo pôsobí na klímu a teplotu v miestnosti. Pôsobí teplejším dojmom, zároveň dobre reguluje vlhkosť a navyše krásne vonia!