Asi každý z nás mal niekedy doma upchatý odtok. Voda neodteká a po byte sa začne šíriť nepríjemný zápach. Ako tento problém účinne vyriešiť bez toho, aby ste si museli zavolať na pomoc inštalatéra? Dá sa to urobiť bez chemikálií.

Je pomerne ľahké zistiť, že odtok nefunguje tak, ako by mal. Voda odteká pomalšie alebo neodteká vôbec. To so sebou prináša nežiaduci zápach, ktorý vás uistí, že odstránenie problému neodkladáte. Aký je najlepší spôsob čistenia odtoku v sprche, umývadle alebo dreze a ako si poradiť so zablokovanou toaletou?

Ako vyčistiť odtok v umývadle, vo vani a sprche

Existuje niekoľko spôsobov čistenia odpadu. Od mechanického až po ťažký chemický kaliber. Aké sú špecifiká jednotlivých typov?

Čistenie odpadu zvonom ako prvá pomoc

Oplatí sa mať vždy po ruke gumový zvonček. Predtým, ako sa pustíte do práce, upchajte prepadový otvor (napríklad mokrou handrou) a potom nasaďte zvon na odpad tak, aby tesnil po celom obvode. Po niekoľkých zapumpovaniach by malo všetko fungovať ako predtým.

Foto: Mall.cz

Ekologické spracovanie odpadu trvá dlhšie, ale nezaťažuje prírodu

Ak nie ste fanúšikom agresívnych chemikálií, odporúčame siahnuť po biologickom čističi odpadu. Jeho zloženie je založené na báze biologických enzýmoch, ktoré dokážu rozložiť organické usadeniny, a tým opäť spriechodniť odpad. Nepoškodzujú povrch potrubia a sú tiež šetrné k životnému prostrediu.

Tento typ čistenia je však spojený s vyššou cenou a dlhším časom zapôsobenia. V ideálnom prípade by sa mal enzymatický čistič používať v noci, keď má dostatok času na rozloženie usadenín. Tento čistiaci prostriedok sa však oplatí používať aj ako preventívne opatrenie.

Tierra Verde, Biologický čistič odpadů, 500 g. Foto: Tierraverde.cz

A ako sa používa? Je to vlastne živý organizmus, ktorý sa musí najprv naštartovať. Najprv spustite teplú vodu do odtoku a potom nalejte odporúčané množstvo prípravku do odtokového otvoru a prepláchnite ho trochou vlažnej vody. Ideálny čas expozície je približne 8 hodín.

Náš tip: Ste fanúšikom dokonale čistého domova? Zistite, ako sa zbaviť alergénov a prachu v domácnosti.

Demontáž sifónu, keď nepomôže zvon a ekológia

Ak gumový zvon nepomohol a ekologický prostriedok prekážku nerozpustil, pravdepodobne sa budete musieť pozrieť na sifón. Predtým, ako ho rozoberiete, položte pod neho vedro a majte po ruke aj handru. V sifóne je stále trochu vody, takže sa musí niekam dostať. Po odskrutkovaní sifónu zistite, kde je problém, a odstráňte ho. Možno vám pomôže nasledujúce video:

Po demontáži sifónu skontrolujte tesnenie. Ak už nie je v optimálnom stave, t. j. ak je zhnité alebo stvrdnuté, vymeňte ho.

Čistenie odtoku pomocou chemikálií ako okamžitá pomoc

Ak mechanické alebo prírodné čistenie nefunguje, prichádza na rad silnejší kaliber, a tým je chémia. Medzi najosvedčenejšie prostriedky patrí lúh, t. j. hydroxid sodný. Dokáže prekonať aj tie najväčšie prekážky. Preto s ním manipulujte opatrne, najlepšie v rukaviciach. Na rozdiel od iných chemikálií je relatívne lacný a jeho pomer cena/výkon je bezkonkurenčný. Ak však odpad vôbec neodteká, radšej sa do chémie nepúšťajte!

Foto: Hydroxid sodný Kittfort

Čistenie odpadu hydroxidom je jednoduché a veľmi rýchle. Odpad jednoducho zalejte horúcou vodou, nasypte výrobok a po chvíli ho opäť zalejte horúcou vodou, najlepšie z rýchlovarnej kanvice. Buďte pripravení na to, že z odpadu môže striekať voda, preto dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť.

Dávajte si pozor na čistenie starších potrubí, ktoré by mohli byť poškodené vysokými teplotami. V tomto prípade možno budete chcieť použiť inú metódu.

Čištění odpadu pomocou inštalatérskeho pera

Je problém ďalej, ako dosiahnete? Využite pomoc inštalatérskeho odpadového pera, ktoré sa používa na hĺbkové čistenie vodovodných potrubí. Dostanete ho v obchodoch s inštalatérskymi potrebami a v niektorých hobby marketoch, kde ho nájdete aj pod názvom odtokové pero.

Na prácu s ním sú však potrebné dve osoby. Zatiaľ čo prvý smeruje pružinu na upchaté miesto, druhý otáča pružinou pomocou ručnej kľuky. Pri odstraňovaní pera ho priebežne utierajte, aby ste zabránili roznášaniu nečistôt po byte. Ak pristúpite k tomuto riešeniu, zvážte, či sa vám skôr neoplatí zavolať inštalatéra.

Babské rady na čistenie odpadu

Ak máte upchatý odtok a nemáte po ruke žiadny čistiaci prostriedok, vyskúšajte niekoľko starých rád, ktoré si s mierne upchatým odtokom poradia v krátkom čase. Ak máte v špajzi jedlú sódu a ocot, máte vyhraté.

Náš tip: Spolu s odtokom si doma vyčistite rovno aj vodovodné batérie.

Na vyčistenie odpadu pomocou sódy budete potrebovať veľké balenie jedlej sódy a približne 200 ml octu. Najprv nasypte sódu do odpadu, zalejte ju octom a potom všetko zalejte horúcou vodou, aby ste sa postarali o zvyšok. Zmes začne bublať, takže očakávajte malý gejzír. Ak je odpad stále upchatý, postup zopakujte.

Ďalší spôsob domáceho čistenia možno vykonať pomocou prášku do pečiva, ktorý nasypete do odpadu a zalejete octom. Prísady nechajte pôsobiť ideálne 15 minút a potom všetko opláchnite teplou vodou.

Ako na čistenie upchatého WC

Upchatý záchod je nočnou morou nielen na návšteve. Aj doma je to otrava. Ale čo robiť, keď sa to stane? Možnosti čistenia sú prakticky rovnaké ako pri iných odpadoch. Najprv siahnite po gumovom zvone, ktorý po niekoľkých štuchnutiach uvoľní prekážku a voda by mala z misy vytiecť do odtoku.

Ak je misa taká plná, že sa zvon nedá použiť, je potrebné vodu najprv vypustiť. Môžete na to použiť hadicu alebo obyčajný kelímok. Potom môžete siahnuť po inštalatérskom pere, ktoré mechanicky odstráni prekážku, alebo po hydroxide sódnom, ktorý rozpustí prakticky všetko, čo mu stojí v ceste. Skutočne upchatú toaletu možno vyriešiť tlakovým čistením odtoku, ideálne je zavolať inštalatéra, ktorý sa o všetko postará.

Prevencie nie je nikdy dosť

Ak nechcete riešiť problém s upchatým odtokom, pomôže vám prevencia. Najjednoduchším riešením upchatého odtoku v umývadle, sprche, vani alebo v dreze je drezové sitko. To zachytí väčšinu hrubých nečistôt; v kúpeľni sú to vlasy a v kuchyni zvyšky jedla.

A samozrejme, upchatiu predídete aj tým, že nebudete splachovať to, čo do odtokov nepatrí. V kúpeľni to môže byť napríklad zubná niť, v kuchyni zvyšky oleja z vyprážania. Olej patrí do zberného dvora, narobí neplechu len vo vašom odpade, ale môže spôsobiť problémy aj v kanalizácii. Niektoré mastnoty však odtekajú spolu s umývaním riadu, preto je ideálne raz týždenne zaliať približne 3 litrami horúcej vody odpad v kuchynskom dreze, aby sa mastnoty rozpustili a zabránili ich opätovnému usadzovaniu.

Náš tip: Spolu s odpadmi sa rovno postarajte aj o svoju práčku. Ako vyčistiť práčku?

Na záchode nesplachujte nič, čo tam nepatrí. Čo je takmer všetko okrem toaletného papiera. Nevhodné sú dokonca aj takzvané rozložiteľné rolky, ktoré nie sú úplne rozložiteľné. Nehovoriac o toaletných potrebách, odličovacích tampónoch alebo vatových tyčinkách, ktoré patria len do koša.

A že sa občas zbavíte pokazeného alebo nedojedeného jedlo hodením do záchodu? Nerobte to. Spláchnuté potraviny nielenže upchávajú kanalizáciu, ale slúžia aj ako potrava pre potkany, ktoré sa môže premnožiť. Možno vás prekvapí, že ani vlasy nepatria ani do toalety. Sitko zo sprchy alebo zozbierané vlasy z hrebeňov, vždy vyhadzujte do koša. Ak ich spláchnete, len presuniete problém z jedného miesta na druhé.