Obsahuje plesne, baktérie, peľ, roztoče, zvieracie chlpy, vlasy a prekvapivo vysoký podiel ľudských kožných buniek. Niet divu, že prach je nielen vinníkom neporiadku, ale často aj príčinou neutíchajúceho prechladnutia alebo ekzému. Bohužiaľ, nikdy sa ho nezbavíte natrvalo, ale môžete ho výrazne eliminovať. Máme niekoľko tipov, ako to urobiť efektívne.

1. Chemické čistenie nestačí

Vysávač je určite skvelý nástroj, ale sám o sebe nezabezpečí dôkladné čistenie. Všimli ste si, že ak vysávate, o niekoľko hodín môžete upratovať znova? Vysávač totiž rozvíri prach a chvíľu trvá, kým sa opäť usadí. Takže vždy aj vytierajte. Police a poličky umývajte namokro; postačí vlhká handrička.

Ak nemáte čas na vytieranie, zvoľte aspoň účinnejší postup čistenia – najprv povysávajte podlahu a potom, keď sa rozvírený prach usadí, utrite všetky police a ostatné povrchy.

2. Vyhnite sa textíliám

Záclony, vankúše, koberce a obrusy síce zútulňujú domov, ale usádza sa v nich všadeprítomný prach. To platí aj pre látkové pohovky. Ak to s prachom myslíte vážne, vyberte si koženú alebo koženkovú verziu. Vymeňte záclony a závesy za žalúzie alebo rolety a veľký celoplošný koberec vymeňte aspoň za menšiu dekoratívnu verziu.

Nezabúdajte ani na pravidelné čistenie šatníka. Aj keď je zavretý a oblečenie v ňom väčšinou visí, prach si nájde cestu aj tam. Nenosené sezónne oblečenie uložte do krabice alebo praktického vákuového vreca.

3. Odstráňte lapače prachu

Účinnou zbraňou proti prachu je minimalizmus. Rokmi nahromadené dekorácie, obrázky, suveníry, sušené alebo umelé kvety a podobné drobnosti sa ťažko zbavujú prachu.

Preto si doma poriadne upratajte a nepoužívané veci uložte niekam do krabice. Uvidíte, ako sa váš domov vyvetrá! Obnosené oblečenie nenechávajte vonku. Skrátka, snažte sa nájsť miesto pre čo najviac predmetov v uzavretom priestore.

4. Venujte pozornosť posteli

V posteli s vami žije až milión roztočov, ktoré sa živia šupinkami vašej pokožky. Nepríjemná, ale vedecky dokázaná skutočnosť. Čo s tým? V prvom rade často meňte posteľnú bielizeň, ideálne každý týždeň, a perte ju aspoň na 60 °C. Prikrývku tiež pravidelne vytriasajte a pred ustlaním ju vždy nechajte úplne vychladnúť. Roztočom najviac vyhovuje teplé a vlhké prostredie.

Náš tip: Tip na izbové rastliny pre začiatočníkov aj pokročilých

5. Dokonca aj v rastlinách sa drží prach

Aloe vera, fikus, tenura alebo potos sú známe tým, že čistia vzduch. Rastliny však zachytávajú veľké množstvo prachu aj na svojich listoch a kvetoch. Preto ich z času na čas utrite vlhkou handričkou alebo ich vezmite rovno do sprchy, ak im to neublíži. Nezabudnite však rastliny na konci jemne osušiť, aby vám nesplesniveli.

6. Vetrajte a majte čerstvý vzduch

Vetranie je každodennou nevyhnutnosťou, ale môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Spolu s vetraním sa do vášho domova dostáva aj prach z vonkajšieho prostredia – o to viac, ak žijete v meste. Preto vetrajte, keď ešte fúka, a ideálne po daždi.

Veľkým pomocníkom, najmä pre alergikov, sú čističky vzduchu, ktoré nielen zbavujú prachu, ale aj zvyšujú vlhkosť. A to zaručuje ešte menšie poletovanie malých prachových častíc.