Šetrenie peňazí je jedna z tém, ktorá nás sprevádza celý život. Mnoho ľudí má problém vystačiť so svojim mesačným platom a odložiť si čoilen malú sumu je pre nich nepredstaviteľný problém. Často nie je na vine výška platu, ale nedostatočná finančná gramotnosť. Ako šetriť peniaze?

Ako teda s odkladaním peňazí začať? Prečítajte si našich 10 tipov, ktoré vám pomôžu so šetrením začať. 

Rozdeľte si rozpočet

Na každú jednu činnosť si vyčleňte sumu peňazí, ktorú by ste nemali prekročiť. Pripravte si rozpočet na jedlo, bývanie, zábavu a odložte si aj niečo bokom. Takto zostavený finančný plán by ste mali prekročiť iba v nutnom prípade. 

Zapisujte, čo ste si kúpili

“Už tak dávno som si nič nekúpil…” Stonáme aj napriek tomu, že sme pred týždňom odchádzali z obchodu so zbrusu novými teniskami. Naša pamäť je v prípade spontánnych nákupov naozaj veľmi krátka. Tento problém sa však dá veľmi jednoducho vyriešiť. Každú položku, ktorú si kúpite mimo nevyhnutných vecí si zapisujte. 

Týmto spôsobom budete mať neustály prehľad o tom, koľko utrácate. Možno zistíte, že nakupujete častejšie, ako ste si mysleli. 

Dojedajte a neplytvajte jedlom

Výdavky na jedlo zaberajú veľkú časť nášho rozpočtu. Niekedy však zbytočne kupujeme viac, ako potrebujeme. Jedlo sa rýchlo kazí, a priemerný Slovák vyhodí ročne až približne 110 kilogramov zbytkov, čo je naozaj závratné číslo. 

Predtým, ako sa vyberiete na ďalší nákup potravín, dojedzte to, čo máte v chladničke a v špajzi. Môžete si pripraviť týždenný jedálniček, podľa ktorého budete vedieť, aké množstvo jedla potrebujete. 

Zamerajte sa na zlacnené potraviny

Jasné, nikto sa nebude terigať cez pol mesta pre jogurty, ktoré sú inde o 20 centov lacnejšie. Ak však máte možnosť vybrať si medzi dvoma alebo viacerými podobnými produktami, vyberte si ten s nižšou cenou. A pokiaľ sa na zlacnené potraviny zameriate dlhodobo, výrazne ušetríte. 

Otvorte si sporiaci účet

Sporiaci účet vám umožní vytvoriť si peknú finančnú rezervu. Nastavte si automatické posielanie nejakej sumy, bez ktorej sa zaobídete (napr. 10% vášho platu). Pokiaľ by ste si peniaze nechali na svojom bežnom účte, stále by ste mali pocit, že ich môžete minúť. 

Môžete ale investovať aj do fondov alebo akcií. Podľa toho, čo vám viac vyhovuje.

Nakupujte z druhej ruky

Second handy sú skvelým spôsobom ako si zaobstarať zaujímavé a originálne kúsky a zároveň poriadne ušetriť. V obchodoch, ktoré ponúkajú veci z druhej ruky, nenájdete iba oblečenie a doplnky. V sekáčoch a antikvariátoch nájdete aj napríklad použité knihy, nábytok alebo bytové doplnky. 

Šetrite energie

Zbytočné plytvanie vodou a elektrinou zaťažuje nielen našu planétu, ale aj vašu peňaženku. Svetlo vypnite vždy, keď odídete z miestnosti. Pred odchodom z bytu alebo domu sa uistite. že ste nezabudli vypnúť vodu. Z elektriny odpojte nabíjačky a všetky spotrebiče, ktoré momentálne nepoužívate. 

Varte a obmedzte stravovanie vonku

Nie je nič zlé na tom, že sem-tam skočíte do reštaurácie na nejakú chutnú dobrotu. Avšak, pravidelné stravovanie mimo domu môže výrazne ovplyvniť váš rozpočet. Snažte sa variť čo najčastejšie a domáce jedlo si pokojne vezmite zo sebou aj do práce alebo na výlet. 

Nekupujte zbytočné darčeky

Chystáte sa na nákup darčekov pre známych alebo rodinu? Nekupujte zbytočné predmety, ktoré dotyčný nevyužije. Namiesto toho darujte niečo funkčné, čo nebude darovanej osobe zbytočne zavadzať. Rovnako sa vyhnite aj nákupu predražených darov. Tipy na šikovné darčeky do domácnosti nájdete TU

Dovolenku si poriadne premyslite

Cestovné kancelárie nás denne lákajú na úžasné cestovateľské ponuky a akcie. Pri výbere vhodnej dovolenkovej destinácie sa však neriaďte tým, ktorý leták zbadáte ako prvý. Urobte si prieskum a zistite, ktorá spoločnosť ponúka najvýhodnejšie ceny. Využiť môžete aj first minute alebo last minute letenky, ktoré majú zvyčajne nižšiu cenu. 

Výrazne ušetríte aj vtedy, ak sa rozhodnete cestovať na vlastnú päsť. V dnešnej dobe nie je problém zajednať letenky a ubytovanie do vašej vysnenej destinácie. Okrem toho, mnohé webové stránky ponúkajú tipy na lacné letenky, ktoré sa viažu na konkrétny dátum. Pokiaľ teda nemáte problém sa prispôsobiť, máte vyhraté.