Rovnako ako guláš či kapustnica, aj fašírky ponúkajú mnoho spôsobov prípravy. Vzhľadom na to sa nedá s určitou prehlásiť, ktorý je najlepší. Každému totižto môže chutiť niečo iné. V každom prípade sa však dokážete odpichnúť od všeobecného receptu. Keď teda ide o to, ako pripraviť šťavnaté fašírky, vyskúšajte nasledujúci postup!

Recept na prípravu fašírok

Fašírky by mali byť nielen šťavnaté, ale takisto na vrchu chrumkavé a zvnútra dobre prepečené. Potvrdí vám to snáď každý, kto ich kedy robil. Okrem toho, dôležitou požiadavkou na chutné fašírky je aj to, aby držali tvar a aby neboli priveľmi nasiaknuté olejom. To všetko docielite, keď vyskúšate náš recept na fašírky. A hlavne, predídete tak mastným, na povrchu mokrým, fašírkam.

Čo budete potrebovať?

Fašírky robíme z mletého mäsa. Síce si viete mäso kúpiť už pomleté, no z vlastnej skúsenosti môžeme len a len potvrdiť, že nie je nad to, keď si ho pomeliete sami – ideálne také, ktoré pochádza z domáceho chovu. Pokiaľ teda máte takúto možnosť, smelo do toho!

Zdroj: shutterstock.com

Na fašírky viete použiť prakticky akékoľvek mäso – bravčové, hovädzie, kuracie, divinu a podobne. Keď však chcete, aby boli skutočne šťavnaté, najlepšie urobíte, ak skombinujete bravčové s hovädzím alebo s divinou v pomere 1:1. A nebojte sa pracovať aj s trochou prerastenejšieho, resp. tlstejšieho, mäsa. Vyhnete sa tak prehnane suchým fašírkam.

Ďalšou dôležitou súčasťou šťavnatých fašírok je chlieb. Počítajte s tým, že na 2 kg mäsa budete potrebovať zhruba 4 krajce starého suchého chleba. No a popri tom si nachystajte približne 6 až 8 vajíčok, strúhanku, cibuľu, cesnak a dochucovadlá ako soľ, mleté čierne korenie a mletú červenú papriku.

Suroviny

Na prípravu približne 30 fašírok budete potrebovať tieto suroviny:

  • 2 kg mletého mäsa (1 kg mäsa vám vyystačí zhruba na 15 fašírok)
  • 4 krajce starého suchého chleba
  • 6 až 8 vajíčok
  • 100 g strúhanky
  • 1 cibuľu
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 polievkovú lyžicu soli
  • 1 čajovú lyžičku mletého čierneho korenia
  • 1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky
  • bravčovú masť / olej
Zdroj: shutterstock.com

Postup, ako pripraviť šťavnaté fašírky

Tajomstvo úspechu šťavnatých fašírok spočíva v niekoľkých jednoduchých fígľoch. Azda najdôležitejším je príprava chleba.

1. Pripravte si mleté mäso

Predpokladajme, že ste dali na našu radu a zaobstarali ste si kvalitné mäso z domáceho chovu, prípadne od mäsiara. Doma si ho pomeľte na hrúbku, ktorá vám bude vyhovovať, a môžete sa pustiť do ďalších bodov prípravy fašírok.

2. Namočte starý suchý chlieb

Krajce starého suchého chleba si v dostatočnom predstihu namočte do mlieka, aby čo najviac zmäkli. Alternatívou môže byť aj voda, no mlieko dodá fašírkam lepšiu chuť.

Zdroj: shutterstock.com

3. Nachystajte si cibuľu a cesnak

Než sa pustíte do zarábania fašírkovej zmesi, si nachystajte cibuľu a cesnak. Zatiaľ čo cibuľu odporúčame nakrájať na drobné kúsky, cesnak môžete jednoducho pretlačiť.

4. Pridajte vajíčka, strúhanku a dochucovadlá

Mäso, chlieb, cibuľu aj cesnak si rozrobte v jednej veľkej nádobe a pridajte rozšľahané vajíčka a trochu strúhanky. Docielite tak, že sa vám celá zmes dobre zlepí. A nezabudnite na dochucovadlá, ktorých množstvá sme vyššie uvádzali len orientačne. Pokojne si ich preto lepšie dochuťte podľa vašich vlastných preferencií. Pridať môžete napríklad aj rascu, majorán, jarnú cibuľku, pažítku či petržlenovú vňať.

5. Vytvarujte guľôčky

Z pripravenej zmesi si následne vytvarujte guľôčky. Aby ste predišli zbytočnému plytvaniu masťou alebo olejom, resp. nasakovaniu fašírok, robte ich radšej malé. Priebežne si ich môžete ukladať na papier na pečenie alebo na plech.

Zdroj: shutterstock.com

6. Fašírky obaľte v strúhanke

Tento bod v žiadnom prípade nevynechávajte. Teda, jedine v tom prípade, že by ste chceli mať fašírky mastné, nasiaknuté masťou alebo olejom. Ich obalením v strúhanke tomu totižto predídete.

7. Vyprážajte/Pečte

Samotné tepelné spracovanie fašírok môžete realizovať dvojako. Buď sa rozhodnete pre ich klasické vyprážanie na panvici, alebo uprednostníte fašírky pečené v rúre na plechu. Pokiaľ budete fašírky vyprážať, snažte sa ich urobiť dozlatista v priebehu niekoľkých minút. Keď ich však robíte v rúre, fašírky sa pri 180 stupňoch Celzia tepelne urpavujú približne 60 minút.

Je to skutočne jednoduché. Takéto šťavnaté fašírky si môžete prirpaviť napríklad aj v záhradnej kuchyni. Dobrú chuť!

Zdroj: shutterstock.com

Praktické tipy na prípravu fašírok

Zásady všeobecného receptu máme síce úspešne za sebou, no aj napriek tomu nám nedá nespomenúť niekoľko praktických tipov na prípravu fašírok:

1. Pridajte nastrúhaný zemiak pre lepšiu lepivosť

Pokiaľ by ste náhodou mali pocit, že fašírková zmes dobre nelepí, nemusíte zbytočne plytvať ďalšími vajíčkami, prípadne pridávať viac strúhanky. Vyskúšajte radšej pridať nastrúhaný zemiak. Dať šancu receptu na zemiakové fašírky sa určite oplatí.

2. Časť mäsa nahraďte mrkvou

V tom prípade, že by ste si chceli pripraviť takpovediac diétnejšie fašírky, vám odporúčame nahradiť časť mäsa nastrúhanou mrkvou. Či nahradíte 1/4, 1/3 alebo až 1/2, je to len a len na vás. Recept na mrkvové fašírky však rozhodne stojí za vyskúšanie.

Zdroj: shutterstock.com

3. Hotové fašírky vyutierajte kuchynskými utierkami

Pre niekoho samozrejmosť, pre iného nie. U nás to však inak nejde. Aby nezostali fašírky nasiaknuté masťou/olejom a na povrchu mokré, vyutierajte ich kuchynskými utierkami. Vo výsledku budú šťavnaté a chrumkavé zároveň. Samozrejme, platí to v prípade smažených fašírok, nie pečených v rúre.

4. Na pečené fašírky pridajte nastrúhaný syr

Keď by ste si chceli pečené fašírky nejako vylepšiť, skvelým spôsobom môže byť nastrúhaný syr. Stačí ho pridať len pár minút pred dopečením, aby sa zľahka roztavil. Šťavnaté fašírky so syrom nielenže výborne chutia, ale ešte aj dobre zasýtia.

Zdroj: shutterstock.com

5. Fašírky podávajte so zemiakmi na rôzne spôsoby

Čo sa týka potravín, sme síce názoru, že „sto ľudí, sto chutí“, no rovnako si myslíme, že fašírky najlepšie chutia so zemiakmi na rôzne spôsoby. Klasikou sú určite varené zemiaky, no nič nepokazíte ani vtedy, ak budete k fašírkam podávať napríklad pyré či krokety. Práve naopak, vaše menu si len a len spestríte.

Náš tip: Pokiaľ by ste sa rozhodli pre zemiaky v poodbe pyré, vyskúšajte doň pridať napríklad mrkvu alebo hokaido. Mrkvové, resp. hokaidové, pyré je mimoriadne chutné a v kombinácii s fašírkami pôjde o fantastické jedlo.

Zdroj: shutterstock.com

6. K fašírkam servírujte cibuľku a horčicu

Úprimne, kto by nepoznal klasické čevapčiči s cibuľkou a horčicou? No a vedzte, že nadrobno nakrájaná cibuľka s horčicou sa perfektne hodín nielen k čevapčiči, ale aj k fašírkam. Fašírky síce nie sú čevapčiči, no obe jedlá sa na seba podobajú.

K fašírkam si dajte osmaženú cibuľku s osmaženými šampiňónmi

Verte či nie, táto kombinácia je skutočne vynikajúca. Niekto síce nedá pri fašírkach dopustiť na surovú cibuľku, no garantujeme vám, že keď ju osmažíte a pridáte k nej ešte aj smažené šampiňóny, náramne si pochutíte.

Zdroj: shutterstock.com

Fašírky môžu byť nielen mäsové

Keď ide o to, ako pripravit stavnate fasirky, dokážete sa skutočne realizovať mnohými spôsobmi. A síce je hlavnou surovinou na ich prípravu mleté mäso, no aj to dokážete nahradiť – či už čiastočne (ako vo vyššie zmieňovanom prípade s nastrúhanou mrkvou), alebo úplne. Keď sa rozhodnete pre úplnú náhradu mäsa, vaše fašírky budú konzumovateľné aj počas pôstu, a dokonca aj pre vegetariánov. Na záver preto pridávame niekoľko tipov, pre aké fašírky sa môžete rozhodnúť:

  • zeleninové fašírky
  • brokolicové fašírky
  • cuketové fašírky     
  • kelové fašírky          
  • karfiolové fašírky
  • šošovicové fašírky
  • cícerové fašírky
  • cviklové fašírky
  • mrkvové fašírky
  • zemiakové fašírky  
  • tekvicové fašírky
https://www.shutterstock.com/image-photo/fried-pork-meatballs-frying-pan-168526721
Zdroj: shutterstock.com

No a čo sa týka alternatív šťavnatých mäsových fašírok, vyskúšať môžete napríklad morčacie, kuracie, rybacie či tuniakové fašírky. Bez ohľadu na to, pre aké sa nakoniec rozhodnete, vám prajeme dobrú chuť!