Chystáte sa na rekonštrukciu okolia svojho domu? Alebo vaša terasa by potrebovala poriadnu „prerábku“? Jednou z vašich úloh pri tomto procese bude výber vonkajšej dlažby. Ideálne je, ak sa poradíte s odborníkom, no určite sa vám zídu aj informácie dostupné na internete alebo odborných časopisoch. Prečítajte si, čo vás čaká pri nákupe vonkajšej dlažby a na aké vlastnosti by ste mali prihliadať pri výbere.

Vonkajšia dlažba dokáže vizuálne vylepšiť veľkú záhradu, ale aj malý dvor, na ktorý sa na prvý pohľad nič nezmestí. Ak sa bude hodiť do daného prostredia, stane sa z nej nenápadná ozdoba v krásnej vizuálnej symbióze s prírodnými prvkami. Okolie domu môže tak vyzerať usporiadanejšie s dojmom ležérneho poriadku.

Samozrejme, dlažba v exteriéri nie je iba estetickou záležitosťou. Uľahčuje pohyb vo vonkajšom prostredí, pre mnohých má dokonca výlučne len praktickú funkciu zjednodušujúcu prácu na záhrade.

Kam umiestniť vonkajšiu dlažbu

Pri správnom výbere materiálu a dôkladnej pokládke je takéto vylepšenie záhrady veľkou pomocou pre ľudí so zníženou mobilitou alebo starších rodinných členov. Kým napríklad v zlom počasí chôdza po holej pôde nemusí byť pre nich jednoduchá, na chodníku sa môžu cítiť bezpečnejšie.

Síce do tohto momentu sme vonkajšiu dlažbu spomínali iba v kontexte výstavby chodníkov, používa sa aj na iné účely. Pri rekonštrukcii alebo vytváraní schodov ich taktiež budete potrebovať.

Ďalším miestom, kde je exteriérová dlažba prakticky skoro nevyhnutná, je okolie bazéna. Portál kachlickovo.sk s obrovským výberom kvalitných modelov rozdeľuje vonkajšiu dlažbu podľa miesta použitia na nasledovné kategórie:

  • dlažba do záhrady,
  • dlažba na terasu,
  • dlažba na chodník,
  • dlažba na balkón,
  • dlažba do garáže,
  • dlažba okolo bazéna,
  • dlažba na vonkajšie schody, 
  • dlažba na terče. 

Možno vás prekvapilo to, že aj do garáže by sa mala používať vonkajšia dlažba. Síce ide o interiér, no podlaha je vystavovaná vyššej záťaži, či už ide o mechanické vplyvy (kolesá vozidiel) alebo meteorologické faktory.

Existuje ale i vnútorná dlažba s charakteristikami, ktoré sa budú hodiť do garáže alebo podobných „skoro vonkajších“ miestností.

Dlažba na terasu

Pred rekonštrukciou alebo samotnou výstavbou terasy sa musíte rozhodnúť, aká dlažba na terasu bude pre vás tá najvhodnejšia z dizajnového a praktického hľadiska. Tá síce patrí do skupiny exteriérových, no nie vždy môžete použiť tú istú dlažbu na terasu aj do záhrady. 

V prvom rade sa však na balkón alebo terasu nepozerajte ako na predĺženie izby, ale ani ako časť pôdy, teda prirodzeného prostredia vašej záhrady. Ide o samostatný priestor. Pred tým, než sa rozhodnete pre tú pravú dlažbu zo správneho materiálu, je potrebné zvážiť, či bude terasa vystavená vplyvom prírody. Bude to otvorená alebo sa nachádza pod prístreškom?

Taktiež je podstatné to, do ktorej svetovej strany je otočená. Veď si predstavte, akú má silu letné slnko už aj ráno, ak na vás dolieha z východu. Na dážď a sneh myslite aj vtedy, ak vaša terasa je krytá zhora. 

Dôležité faktory pri výbere dlažby

Síce na Slovensku vám nehrozia extrémne nízke teploty, kvalitná vonkajšia dlažba je vyrobená z materiálu, ktorý odolá aj krajným vplyvom prostredia vrátane tých meteorologických a mechanických. Nemalo by byť otázkou, či je odolný voči UV žiareniu, silnému dažďu, nečakaným a nadmerným výkyvom teploty vzduchu a pôdy, mrazu.

Mnohí výrobcovia dnes často prihliadajú na to, aby bola dlažba taktiež rezistentná voči kyselinám a chemikáliám.

Keď už budete mať jasno v tom, aké estetické aspekty by mala pre vás spĺňať vonkajšia dlažba, napíšte si základné vlastnosti, ktoré musí mať z praktického hľadiska. Pri nákupe sa najčastejšie berú do úvahy nasledovné charakteristiky: 

  • mrazuvzdornosť,
  • protišmykovosť,
  • odolnosť voči UV žiareniu,
  • odolnosť voči oderu.

Mrazuvzdornosť podlahovej dlažby je daná tým, v akej miere dokáže vstrebávať a pohlcovať vodu. Hovorí sa tomu absorpčná schopnosť a je veľmi nízka v materiáloch, ktoré sa používajú na výrobu exteriérových objektov.

Je však dôležité vedieť, že mrazuvzdornosť bude úplná iba pri použití pružného lepidla a škárovacej hmoty a hydroizolácia bude taktiež vyhovujúca.

Protišmykovosť je obzvlášť dôležitým aspektom pri vytváraní exteriérovej plochy. Dlažba s najvyšším stupňom tejto vlastnosti sa čistí ťažšie, ale v niektorých prípadoch je to len zanedbateľná nevýhoda v porovnaní s jej rolou pri bezpečnom pohybe, napríklad pri bazéne.