Keď sa povie minimalizmus, možno si predstavíte biele steny a celkom prázdny byt. Avšak žiť minimalisticky nemusí znamenať vzdať sa všetkého a žiť v skromnom interiéri.

Minimalistický štýl v bývaní má v súčasnosti veľa fanúšikov, pretože nám svojím spôsobom dáva tvorivú slobodu. Viac priestoru v byte znamená aj viac priestoru pre naše nápady a tvorenie. Tu je niekoľko skvelých tipov, ako si zariadiť svoj domov minimalisticky a vybaviť ho štýlovým zariadením.

Čo znamená minimalizmus?

Minimalizmus znamená menej, menej nepotrebných predmetov v domácnosti. Žiť minimalisticky znamená obmedziť sa na nevyhnutné a obmedziť sa na to, čo skutočne potrebujete. To však tiež znamená upratať, vyčistiť a urobiť priestor. 

Minimalistický domov vám ponúka útulné útočisko, ktoré vás nerozptyľuje prebytkom zbytočných predmetov a zároveň vám ušetrí množstvo času pri upratovaní. Výhody minimalizmu ocenia aj rodičia malých detí, ktorí poznajú problémy s bytom preplneným hračkami. 

Zariaďte si byt minimalisticky

Vytvorte si priestor

Prvým krokom k minimalistickému interiéru je vytriediť všetky predmety, ktoré pre vás nie sú skutočne užitočné alebo vás už nerobia šťastnými. Prechádzajte miestnosťami vášho bytu a hľadajte tieto predmety.

Tip: Inšpirácie pre zariadenie interiéru môžete nájsť aj tu.

Farby a tvary

Aj pre farby a tvary platí že menej je viac. Čo sa týka farieb, ideálna je biela, béžová, sivá a čierna s medzitónmi. Farebná schéma by mala byť‘ jednoduchá. Cieľom by mal byť upokojujúci a harmonický koncept, ktorý nerozptyľuje ani nevyvoláva nepokoj. 

Pokiaľ ide o formy a tvary, povolené je všetko, pokiaľ sú jednoduché. Zaujímavé kontrasty môžete získať aj napriek obmedzenej palete farieb prostredníctvom kombinácie tvarov a materiálov, ako je drevo, betón, kov, sklo a spol.

Zachovajte si pohodlie

Pre minimalizmus je dôležitá útulnosť. Cieľom nie je to, aby ste všetko zredukovali, ale aby ste byt zariadili s „menej,“ no útulne. Zredukované dekoratívne prvky, ako je nábytok, môžu pôsobiť vzdušným, ale nie celkom útulným dojmom. Ideálne sú útulné prikrývky, vankúše a elegantné pletené deky. Nezabudnite dodržiavať farebnú paletu.

Minimalistický nábytok

Minimalistický nábytok by mal byť priamy a mal by vynikať jasnými líniami a tvarmi.

Estetika a funkcia by mali ísť ruka v ruke. Odkladacie stolíky ponúkajú priestor na uloženie vecí a zároveň na ich úkryt. 

Pre minimalistické zariadenie platí: čím menej nábytku, tým lepšie. Príliš veľa kusov nábytku môže malú miestnosť rýchlo stiesniť. Aby sa tomu zabránilo, nábytok by mal byť použiteľný na viac účelov. Ideálnou voľbou je preto jednoduchá obývacia stena. Taktiež jedálenský stôl môžete využiť aj ako pracovný stôl, pohovku, ako posteľ.

Žiť minimalisticky s rastlinami

V minimalistickom štýle sa nemusíte zaobísť úplne bez rastlín. Avšak udržujte si iba tie rastliny, ktoré vás bavia a ktoré vám vyhovujú. Do minimalistického interiéru sa hodia jednoduché zelené kvety alebo malé sukulenty

Zariaďte si obývaciu izbu minimalisticky

Základnými farbami minimalizmu sú achromatické farby ako čierna, biela a sivá. Ak máte malý byt, je vhodné zvoliť svetlejšie základné farby, aby vaša domácnosť nevyzerala stiesňujúco. 

Izbu je možné zosvetliť špeciálnymi kúskami, ako napríklad farebný koberec uprostred miestnosti. Môžete sa použiť grafické, veľkoplošné vzory, ktoré sa najlepšie kombinujú s minimalistickým nábytkom.

Extra tip: Srdcom obývacej izby je pohovka s vankúšmi, čím si zaistíte útulné pohodlie. Zvyšok nábytku by sa mal obmedziť na to najnutnejšie, pričom by sa mali uprednostniť malé, jednoducho tvarované jednotlivé kusy nábytku.

Ak chcete svojej minimalistickej obývacej izbe dodať útulný nádych, vynikajúcim riešením môže byť‘ jednoduchý prírodný ratanový nábytok  či samostatné obrazy na stenách vo veľkých formátoch. Izbu zútulnia aj umelecké výtvory vás, alebo vašich detí.  

Zariaďte si kuchyňu minimalisticky

Aj v kuchyni by malo byt‘ minimalistické zariadenie obmedzené na to najnutnejšie. To znamená, že v kuchyni nájdu domov iba tie veci, ktoré sú skutočne potrebné a používané. Patrí sem samozrejme kuchynský nábytok, jedálenský kút so stolom a stoličkami.

V kuchyni platí, že menej je viac. Preto sa oplatí investovať radšej do kvalitných kuchynských produktov z výberového porcelánu, než skladovať množstvo nepouzivanych šálok a tanierov. Dekorácie by ste mali používať iba vo veľmi obmedzenej miere. 

Minimalistický štýl v bývaní vám prinesie okrem pohody a útulnosti aj veľa výhod. Nielen, že sa zbavíte zbytočností a neporiadku a získate viac času a viac priestoru. Ale budete aj menej upratovať a viac sa sústrediť na to, čo je pre vás dôležité.