Zimná záhrada predstavuje skvelý spôsob, ako ozvláštniť bývanie a dodať mu unikátny charakter. Počas zimy ponúkne nerušený relax v príjemnom obklopení rastlín, v lete zas priestor na tie najlepšie posedenia či dokonca schladenie sa v bazéne. Moderné riešenia v tomto smere nepoznajú žiadne obmedzenia, pričom možností, ako využiť zimnú záhradu, je nekonečne veľa.

Avšak, ešte pred tým, ako si ju budete môcť naplno vychutnať, ju musíte najprv vybudovať. Žiadny strach, stavba zimnej záhrady dokáže byť oveľa jednoduchšia, ako by ste možno predpokladali! Stačí si vybrať riešenie, ktoré bude najviac vyhovovať vašim preferenciám a možnostiam.

Zimná záhrada svojpomocne

Pokiaľ veríte svojim manuálnym zručnostiam, vybudovanie zimnej záhrady zvládnete aj sami, bez pomoci stavebnej firmy. Stačí si zakúpiť už predpripravené riešenie, ktoré bude zahŕňať všetky potrebné komponenty. Vďaka nemu môžete mať istotu, že celá konštrukcia je otestovaná a preverená inžiniermi. Na vás ostane jediná úloha – pripraviť základy a jednotlivé diely poskladať do finálnej podoby zimnej záhrady.

Pýtate sa, čo zimná záhrada a stavebné povolenie? Na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď. Zákony hovoria, že pokiaľ konštrukciu realizujete na už existujúcej terase a nie je potrebné jej rozširovanie, stavebnému úradu stačí túto skutočnosť len ohlásiť. Avšak, ak musíte vykonávať aj rozširovanie základov či iné väčšie úpravy, stavebnému povoleniu sa nevyhnete.

Zimná záhrada z dreva

Toto riešenie je vhodné pre každého, kto si chce zimnú záhradu vybudovať stopercentne svojpomocne. Sami si zakúpite drevené trámy, opracujete ich do vhodnej podoby, ošetríte ochranným náterom, zmontujete do výslednej konštrukcie a osadíte okná. Celý proces vám síce zaberie viac času, no výsledkom bude drevená zimná záhrada s unikátnym prírodným charakterom.

Dôležitým aspektom je aj správny návrh parametrov konštrukcie. Mali by ste mať znalosti o pevnostných výpočtoch, aby sa vám celá zimná záhrada pod tiažou skiel, snehu či vetra jednoducho nerozpadla.

Benefitom dreva je veľmi nízka teplotná rozťažnosť a dobrá tuhosť. Konštrukcia sa nebude krútiť a predlžovať, takže nehrozí vznik veľkých vnútorných napätí. Naopak, nevýhodou je vyššia citlivosť na poveternostné vplyvy a z toho vyplývajúca kratšia životnosť. Aby vám drevená zimná terasa vydržala čo najdlhšie, je dôležité pravidelne ju natierať vhodnými prípravkami. Podstatná je predovšetkým ochrana pred vlhkosťou a škodcami.

Murovaná zimná záhrada

Vybudovanie murovanej zimnej záhrady je najnáročnejšie a vyžaduje najviac stavebných prác. Avšak, výsledkom bude elegantný priestor, ktorý dokonale nadviaže na steny domu. Benefitom je vysoká odolnosť a rovnomerné rozloženie teploty medzi interiérom vášho bývania a zimnou záhradou.

Murovaná zimná záhrada je skvelým riešením aj v tom prípade, ak ju chcete využívať celoročne. Môžete ju zvonku zatepliť, vďaka čomu ušetríte značnú časť nákladov na jej vykurovanie. Kvôli veľkej pevnosti vo všetkých smeroch odporúčame murovanú zimnú záhradu najmä pri záujme o budovanie veľkých priestorov. Väčšia murovaná konštrukcia nebude trpieť na krútenie a ohýbanie vplyvom náporu vetra a iných vonkajších vplyvov.

Zimná záhrada z hliníka

Ak sa rozhodnete pre predpripravené riešenie zimnej záhrady, ktoré stačí len zložiť do výslednej podoby, s veľkou pravdepodobnosťou sa môže jednať aj o hliníkovú konštrukciu. Tá poteší dobrou odolnosťou voči poveternostným vplyvom, pričom sa jednoducho skladá. Jej neopomenuteľnou výhodou je aj nízka cena.

Najmä lacnejšie stavebnicové hliníkové konštrukcie však môžu trpieť na nižšiu tuhosť, v dôsledku ktorej sa dokážu pomerne výrazne krútiť. Vhodné sú preto len v prípade menších zimných záhrad. Pri väčších rozmeroch sa oplatí investovať do kvalitných konštrukcií od overených výrobcov, ktoré sú dimenzované s ohľadom na vyššiu záťaž.

Zimná záhrada z lexanu

Výhodou lexanu, alebo ak chcete, polykarbonátových platní, je ich veľmi nízka cena. Často sa preto používajú na výstavbu jednoduchých skleníkov. Svoje uplatnenie však nájdu aj v prípade lacnejších a menších zimných záhrad. Skvelým riešením je kombinácia drevenej alebo hliníkovej konštrukcie a lexanovej strechy. Tá je veľmi ľahká a nevytvára tak na bočné steny zbytočne veľkú záťaž.

Lexanové platne sa dajú použiť aj na steny, avšak musí byť za nimi odolná konštrukcia z iného materiálu. Sami o sebe totižto nemajú dostatočnú pevnosť. Ich nevýhodou je aj lacnejšie pôsobiaci vzhľad.

TIP: Zasklenie terasy svojpomocne  

Zimnú záhradu si viete jednoducho svojpomocne vybudovať tak, že zasklíte svoju existujúcu terasu alebo balkón. V takom prípade nepotrebujete stavebné povolenie. Najjednoduchšou cestou sú predpripravené riešenia zimných záhrad, ktoré si doma len rozložíte na terase, zmontujete ich a nemusíte riešiť nič naviac. Ich súčasťou sú aj sklá, ktoré sú dimenzované tak, aby odolali náporu poveternostných vplyvov.

Ak budete sklá kupovať sami, odporúčame voliť čo najľahšie modely, ktoré sú určené na takéto použitie. Budete tak mať istotu, že odolajú krúteniu konštrukcie a nebude hroziť ich praskanie. Pri inštalácii skiel myslite najmä na dobrú izoláciu. Nezabúdajte na okná, ktoré sa dajú otvárať. Tie sú mimoriadne dôležité pre správne vetranie a udržiavanie príjemnej vnútornej klímy.

Umiestnenie zimnej záhrady

Zimná záhrada pri dome sa spravidla umiestňuje tak, aby sa priamo napájala na fasádu – obvykle z obývacej miestnosti. To isté platí v prípade, že je zimná záhrada na terase alebo balkóne. Dôležitým kritériom je však aj svetová strana. Odporúčame orientáciu na východ. V takom prípade sa vám v zime ráno záhrada pekne vyhreje a uchová si teplo počas celého dňa. A zároveň sa v lete nebude prehrievať. Pri severnej orientácii hrozia problémy s veľkým chladom v zime, a teda miniete viac energií na vykurovanie. Naopak, zimná záhrada otočená na juh sa bude v lete prehrievať a bez dobrého vetrania či dokonca klimatizácie v nej dlho nevydržíte.

Dobrým riešením je aj zimná záhrada s krbom, v ktorej si môžete užívať dokonalý relax počas celého roka. Čoraz väčšej popularite sa teší aj zimná záhrada s bazénom. Možnosti sú skutočne neobmedzené. Okrem rastlín si do nej viete dať štýlové posedenie, jedálenský stôl alebo dokonca stroje na cvičenie.

Zimná záhrada cena

Koľko stojí zimná záhrada? Odpoveď na túto otázku závisí od mnohých parametrov. Vo všeobecnosti platí, že aby ste dokázali dostupný priestor plnohodnotne využiť, mal by mať rozmery aspoň 15 až 20 metrov štvorcových. Ak sa rozhodnete pre hliníkovú konštrukciu a predpripravené „skladačkové“ riešenie, pripraviť si musíte okolo 6000 eur. To hovoríme o zimnej záhrade s plochou zhruba 15 metrov štvorcových.

S drevenou konštrukciou sa pri svojpomocnej výstavbe viete zmestiť napríklad do sumy 5000 eur. Naopak, ak sa rozhodnete pre murované steny, pripravte si viac ako 6000 eur. Samozrejme, väčšie rozmery sa prirodzene odrazia aj na vyššej cene.

V konečnom dôsledku však platí, že investíciu do zimnej záhrady rozhodne nebudete ľutovať. Jej pridanú hodnotu si totižto môžete užívať každý deň počas celého roka!