Umývanie okien možno nepatrí k vašim obľúbeným činnostiam, ale keď sa doň raz pustíte, výsledky vás presvedčia, že to stálo za to. Zistite, ako umyť okná s čo najmenšou námahou.

Váš domov je dokonale uprataný, ale kvôli špinavým oknám, ktoré neprepúšťajú dostatok slnečného svetla, nevyniká? Či už bývate v paneláku s novými oknami s dvojitými sklami alebo v rodinnom dome s podkrovnými oknami, raz za čas sa musíte odhodlať a presvetliť celý interiér. Naučte sa, ako rýchlo a účinne umyť okná.

Foto: Shutterstock.com

Ako často umývať okná?

Ideálna frekvencia umývania okien je dvakrát ročne. Na jar, po skončení peľovej sezóny, keď zmyjete nánosy peľu z kvitnúcich stromov a nečistoty usadené zimným mrholením. Ďalšie umývanie by malo nasledovať na jeseň, prípadne pred Vianocami, ak vonku nebude mrznúť. Ak však bývate v blízkosti cesty, možno budete musieť okná umývať častejšie.

Kedy je najlepšie umývať okná?

Skôr ako začnete umývať okná, skontrolujte predpoveď počasia. Ak hrozí dážď, mráz, príliš silný vietor alebo horúci slnečný deň, mytie odložte. Umývanie v daždi je kontraproduktívne, ale to isté platí aj pre vietor, mráz alebo silné slnečné žiarenie, ktoré spôsobia zbytočne rýchle odparovanie vody z okenných tabúľ, a tým zabránia účinnému čisteniu okien. Vhodné počasie je vtedy, keď je teplota vyššia ako 5 °C a obloha je aspoň čiastočne zamračená. Ideálna teplota je 10-20 °C, keď nehrozí prechladnutie ani zbytočné úniky tepla.

Foto: Shutterstock.com

Čo budete potrebovať na umývanie okien

K umývaniu okien budete potrebovať nasledujúce:

  • handričky, ktoré nepúšťajú vlasy (vhodné sú napríklad handričky z mikrovlákna), jednu na umývanie parapetov a rámov, jednu na leštenie a ďalšiu na otieranie stierky,
  • stierku na umývanie okien (v prípade väčších okien oceníte stierku s dlhšou rukoväťou),
  • hubku (stačí klasická špongia na umývanie),
  • vedro s teplou vodou (najmä pri nižších vonkajších teplotách dávajte pozor, aby ste nepoužili príliš horúcu vodu a neriskovali prasknutie skla),
  • čistiaci prostriedok,
  • leštidlo na okná na báze alkoholu (často stačí umytie handričkou a nie je potrebné leštenie, ale to je na vás).

Ak máte vysoké okná, mali by ste si pripraviť aj rebrík alebo stabilnú stoličku, ktorá vám pomôže všade dosiahnuť.

Na výbere čistiaceho prostriedku záleží

Výber čistiaceho prostriedku sa pri umývaní okien môže zdať ako nepodstatná vec, ale na tom, čo dáte do vody, záleží. Ak chcete mať okná bez šmúh, vyberte si priamo čistiaci prostriedok na okná, pretože prostriedky na umývanie riadu sa zo skla neoplachujú a vytvárajú na povrchu film, na ktorý sa ľahko prilepí špina.

Špeciálne čistiace prostriedky na okná majú aj tú výhodu, že z nich ľahšie steká dažďová voda a menej sa na nich lepí špina.

Babičkine rady k umývaniu okien

Na umývanie a leštenie okien môžete použiť ocot, ktorý odmastí okná a nevytvorí na povrchu film. Pri umývaní okien vám môže pomôcť aj obyčajný puding. Rozpustite ho v 5 litroch vlažnej vody a umyte ním okná. Po zaschnutí stačí sklo utrieť suchou handričkou a vyleštiť ho.

Foto: Shutterstock.com

Nepodceňujte prípravu okien pred umytím

Skôr ako začnete umývať okná, odstráňte všetky kvety a dekorácie, ktoré by mohli prekážať. Aby ste sa vyhli polovičatej práci, umyte aj žalúzie, prípadne sundajte záclony a závesy, ktoré si tiež zaslúžia raz za pol roka vyprašiť. Nakoniec povysávajte pavučiny a iné hrubé nečistoty okolo okien, aby ste zbytočne neznečistili vodu.

Ako umyť žalúzie

Na umytie žalúzií budete potrebovať handričku z mikrovlákna a vedro s čistou vodou alebo trochu jemného čistiaceho prostriedku. Stiahnite žalúzie a zatemnite ich. V ideálnom prípade vyčistite handričkou každú lamelu zvlášť, aby v mieste prekrývania nezostal nevyčistený pás.

Ak máte v byte alebo dome viacero žalúzií, oplatí sa zaobstarať si špeciálnu kefu na čistenie žalúzií, ktorá očistí niekoľko lamiel naraz.

Foto: Shutterstock.com

TIP: Lamely môžete čistiť aj vysávačom, ale pozor na príliš veľký výkon, ktorý ich môže poškodiť.

Umytie okolia okien

Pri umývaní okien sa nevyhnete čisteniu parapetov, rámov a garniží. Používajte len jemné prípravky a ideálne utierku z mikrovlákna, ktorá ich nepoškriabe. Nikdy nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky a nečistite rámy nasucho, pretože prachové častice ich môžu poškriabať. Po umytí okolia okien čistiacim prostriedkom vymeňte vodu za čistú a všetko ešte raz opláchnite.

TIP: Ak máte na oknách napríklad striekance farby alebo iné odolné nečistoty, odstráňte ich najprv škrabkou na sklo.

Foto: Shutterstock.com

Ako umyť okná krok za krokom

Keď už máte čisté rámy, parapety a žalúzie, je čas umyť okná.

  1. Najprv použite žínku a vytvorte na okne penu. Krúživými pohybmi rozmazávajte, kým sa nevytvorí hustá pena. V prípade skutočne špinavých okien však sklo najprv nahrubo umyte, aby ste ho nepoškriabali. Až potom pokračujte v umývaní.
  2. Po napenení okna odstráňte penu zo skla pomocou stierky. Môžete tak urobiť zhora nadol aj zo strany na stranu. Záleží na tom, čo vám viac vyhovuje. Po každom ťahu však stierku utrite čistou suchou handričkou, aby sa eliminovali šmuhy.
  3. Po stierke zvyčajne zostanú na okrajoch okna šmuhy, ktoré je potrebné na záver preleštiť. Často stačí vyleštiť suchou handričkou alebo špeciálnym leštiacim prípravkom.

Ako vidíte, umyť okno rýchlo a bez šmúh nie je žiadna raketová veda. S umývaním tak nemusíte čakať, až sotva uvidíte von cez sklo. Navyše, čím častejšie je budete umývať, tým kratší bude tento proces. Často vám na očistenie bude stačiť len handrička a trochu teplej vody.

TIP: Ak chcete ľahšie zistiť, na ktorej strane okna sú šmuhy a nečistoty, naučte sa čistiť vnútornú stranu stierkou v jednom smere a vonkajšiu stranu v druhom. Takto okamžite nájdete správnu stranu.

Na čo nezabudnúť po umytí okien

Okná sú umyté a bez škvŕn, ale tým by sa údržba nemala končiť. Nečistoty a šmuhy na skle nie sú jediným problémom.

Odporúčame skontrolovať stav odtokových otvorov, v ktorých sa hromadí peľ a prach alebo v ktorých hľadá útočisko hmyz. Ak sú odtokové otvory upchaté, voda pri daždi nemá kam odtekať, môže zatiecť a zničiť parapety alebo podlahu.

Odporúča sa tiež skontrolovať tesnenie. Po stlačení by sa mal vrátiť do pôvodného stavu. Ak zistíte, že je poškodené alebo napuchnuté, oplatí sa okná znovu zatesniť, aby teplo zbytočne neunikalo. Ak je tesnenie v poriadku, stačí ho pri čistení okien a rámov utrieť vlhkou handričkou. Ak to chcete urobiť naozaj poctivo, je dobré natrieť tesnenie silikónovým olejom alebo glycerínom.

Foto: Shutterstock.com

Odporúča sa tiež namazať pánty, ak drhnú, alebo nechať okná nastaviť odborníkom, ak zistíte, že nesedia tak, ako by mali.

Ak máte drevené okná, nezabudnite ich po umytí ošetriť výrobcom odporúčaným prípravkom na drevo. Tým sa drevo ochráni pred vonkajšími vplyvmi a vydrží oveľa dlhšie.