Existuje veľa spôsobov, ako vyčistiť zlato doma. Na čistenie zlata vám postačia bežné prostriedky, ktoré má v kuchyni takmer každý. Vyskúšajte naše praktické tipy a vaše zlaté šperky sa budú znova trblietať ako nové.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť zlato pomocou prášku do pečiva?

Prášok do pečiva predstavuje jeden z najefektívnejších spôsobov, ako vyčistiť zlaté šperky. Práve preto vám prinášame 3 rôzne metódy, ako vyčistiť zlato pomocou prášku do pečiva.

Ako vyčistiť zlato pomocou pasty s práškom do pečiva?

Vytvorenie pasty

Na čistenie zlata pomocou prášku do pečiva si najskôr zmiešame tri diely prášku s jedným dielom vody. Zmes miešame dovtedy, kým nevznikne hustá pasta, ktorá má podobnú konzistenciu ako zubná pasta.

Nanášanie pasty na šperky

Vezmeme si do ruky vatový tampón alebo čistú špongiu, pomocou ktorej budeme nanášať vytvorenú pastu na zlaté šperky. Najskôr pokryjeme celý povrch zlatých šperkov pastou z prášku do pečiva. Potom vložíme zlaté šperky do malej nádoby alebo pohára z plastu.

Zalievanie octom

Následne zlato zalejeme octom. Použijeme pri tom destilovaný biely ocot. Zlaté šperky by mali byť v octe úplne ponorené. Necháme ich v tekutine ležať približne päť minút.

Foto: Shutterstock.com

Nakoniec zlato opláchneme pod studenou tečúcou vodou. Je dôležité, aby sme odstránili všetok roztok jedlej sódy a octu. Na záver zlaté šperky osušíme pomocou mäkkej handričky.

Ak sú zlaté šperky stále zanesené, zopakujte celý proces ešte raz alebo skúste použiť inú metódu.

Túto metódu nepoužívajte na čistenie zlata kombinovaného s drahými kameňmi alebo perlami. Kombinácia octu a prášku do pečiva by ich totiž mohla nenávratne poškodiť.

Ako vyčistiť zlato namáčaním v roztoku s práškom do pečiva?

Vytvorenie roztoku

V miske si zmiešame teplú vodu, prášok do pečiva a saponát na riad. Použijeme 1 šálku vody, čajovú lyžičku saponátu na riad a čajovú lyžičku prášku do pečiva. Zložky miešame dovtedy, kým sa všetky ingrediencia nespoja. Prášok do pečiva musí byť v tekutine úplne rozpustený.

Ponorenie šperkov do tekutiny

Zlaté šperky vložíme do roztoku a uistíme sa, že sú celé ponorené v tekutine. Následne necháme šperky ležať v tekutine 25 minút.

Foto: Shutterstock.com

Čistenie

Po 25 minútach zlato vytiahneme a jemne vyleštíme čistou handričkou. Šperky čistíme dovtedy, kým neodstránime všetky zanesené nečistoty. Nikdy nečistite zlato hrubou silou, Vyhnete sa tak jeho prípadnému poškriabaniu.

Po vyčistení zlato opláchneme pod teplou tečúcou vodou a odstránime všetok roztok. Pomocou mäkkej handričky z mikrovlákna zlato dôkladne vysušíme.

Tento postup na čistenie zlata by ste nemali používať na šperky, ktoré obsahujú diamanty, drahé kamene alebo perly.

Ako vyčistiť zlato pomocou hliníkovej fólie a prášku do pečiva?

Príprava nádoby

Nachystáme si sklenenú misu, ktorú vyložíme hliníkovou fóliou. Lesklá strana fólie musí smerovať nahor. Ak potrebujete vyčistiť viac kusov zlatých šperkov, vyberte si nádobu s rovným dnom. Takto sa uistíte, že sa každý zlatý šperk bude dotýkať hliníkovej fólie.

Pridanie prášku do pečiva

Umiestnime zlaté šperky do nádoby s fóliou a uistíme sa, že sa všetky šperky dotýkajú fólie. Zlaté šperky posypeme práškom do pečiva tak, aby ním boli celé pokryté.

Foto: Shutterstock.com

Zaliatie vriacou vodou

Necháme zovrieť vodu v kanvici alebo v hrnci a zlaté šperky zalejeme vriacou vodou. Musia byť celé ponorené vo vode. Použijeme objem vody primeraný k množstvu šperkov. Šperky necháme namočené v tekutine tri až päť minút.

Po uplynutí doby namáčania opatrne vytiahneme zlaté šperky z vody pomocou kliešťov alebo obdobnej pomôcky. Zlato opláchneme pod tečúcou studenou vodou. Potom ho osušíme mäkkou suchou handričkou.

Táto metóda nie je vhodná na čistenie zlata kombinovaného s perlami alebo drahokamami. Vriaca voda by ich mohla od zlata oddeliť.

Ako vyčistiť zlato saponátom na riad?

Použitie saponátu na riad je ďalším  jednoduchým a efektívnym spôsobom, ako vyčistiť zlato.

Príprava roztoku

Nachystáme si misku s teplou vodou, do ktorej pridáme jednu až dve polievkové lyžice saponátu na riad. Zlato necháme namočené v tekutine približne 15 minút. Je dôležité, aby boli šperky celé ponorené v roztoku.

Čistenie zlata zubnou kefkou

Po uplynutí doby namáčania zlato vytiahneme a jemne ho vyčistíme zubnou kefkou s mäkkými štetinami. Odstránime tak odolné nečistoty, ktoré saponát nedokázal zmyť. Pri čistení postupujte nanajvýš opatrne a nikdy zlato nedrhnite. Mohli by ste ho totiž nenávratne poškodiť.

Po odstránení odolnejších nečistôt zlato opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme čistou handričkou.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť zlato pomocou citróna?

Ďalším skvelým spôsobom na údržbu zlata je čistenie pomocou citróna. Vďaka obsahu kyseliny citrónovej je možné pomocou citróna odstrániť nečistoty zo zlatých a bronzových povrchov.

Príprava roztoku

  • Pohár si naplníme teplou vodou.
  • Do pohára vytlačíme ½ citróna.
  • Pridáme čajovú lyžičku vody a premiešame, aby sa soľ rozpustila a vytvoril sa roztok.
  • Vložíme šperky do nádoby a necháme ich ležať v roztoku 20 minút.
  • Po namočení šperky vytiahneme, opláchneme pod tečúcou vodou a osušíme mäkkou suchou handričkou.

Tento postup nie je vhodný na čistenie zlatých šperkov kombinovaných s perlami, drahokamami a inými podobnými prvkami.

Náš tip: Na čistenie zlata pomocou prášku do pečiva nikdy nepoužívajte zubnú kefku. Tá by ho totiž mohla nenávratne poškodiť.

Ako vyčistiť zlato použitím octu?

Príprava tekutiny

Nalejeme si do malej misky približne 1 šálku octu. Octom bude potrebné neskôr zatriasť, takže sa odporúča hlbšia miska. 

Namočenie šperkov

Potom si vezmeme zlaté šperky, ktoré je potrebné vyčistiť a vložíme ich do misky alebo vhodnej nádoby. Necháme ich odstáť v octe 10 až 20 minút.

Počas toho, ako je šperk namočený v octe, niekoľkokrát potrasieme nádobou. Vďaka tomu sa ocot dostane do viacerých miest šperku, ktoré je potrebné vyčistiť.

Čistenie pomocou zubnej kefky

Po namočení šperk vyberieme a na ďalšie čistenie použijeme zubnú kefku s mäkkými štetinami. Týmto spôsobom odstránime nečistoty, ktoré ocot uvoľnil, no zostali na šperku viditeľné.

Nakoniec šperky opláchneme pod studenou tečúcou vodou, ktorá odstráni všetky kyslé zvyšky octu. Po opláchnutí osušíme šperk handričkou, ktorá nezanecháva vlákna.

Ak zlaté šperky stále nie sú čisté, je potrebné postup zopakovať alebo použiť inú metódu.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyčistiť zlato s drahokamami a perlami?

Pri čistení zlatých šperkov kombinovaných s drahokamami a inými vzácnymi materiálmi je potrebná väčšia opatrnosť. Prečítajte si, ako vyčistiť zlato s drahokamom bez toho, aby ste ho poškodili.

Príprava roztoku

V malej miske si zmiešame 2 šálky vlažnej vody a 1 čajovú lyžičku jemného saponátu na riad. Vodu a saponát premiešame, aby sa spojili. Jemný saponát na riad by nemal obsahovať farbivá ani parfumy.

Čistenie

Do tekutiny, ktorú sme si pripravili, namočíme zubnú kefku s mäkkými štetinami. Použijeme ju na jemné čistenie zlatých povrchov šperku. Pri čistení je potrebné vyhýbať sa oblastiam, kde je vsadená perla alebo drahokam.

Foto: Shutterstock.com

Opláchnutie a sušenie

Po vyčistení zubnou kefkou opláchneme zlato pod studenou tečúcou vodou. Potom zlato pozorujte. Ak si všimnete nejaké nečistoty, znova ich začnite odstraňovať mäkkou zubnou kefkou. Po dokončení procesu zlaté šperky osušíme mäkkou handričkou.

Čistenie drahokamov

Ak potrebujeme vyčistiť perly, drahokamy alebo diamanty, použite na to vlhkú handričku, ktorá nezanecháva chĺpky. Drahé kamene nikdy nečistíme zubnou kefkou, pretože by mohli skončiť poškriabané.

Na čistenie drahých kameňov, šperkov a perál treba používať iba čistú vodu. Voda s jemným mydlom alebo saponátom by mohla poškodiť najmä tieto materiály:

  • jantár,
  • smaragd,
  • nefrit,
  • perly,
  • opál,
  • lazurit.

Nakoniec vyčistený drahokam osušíme handričkou. Zlatý šperk po vyčistení položíme na handričku bez chĺpkov a necháme ho poriadne vyschnúť.

Foto: Shutterstock.com

Ako skladovať zlaté šperky?

Zlaté šperky ukladajte do zamatového vrecúška a do samostatnej priehradky v šperkovnici. Nikdy ich neukladajte do rovnakej priehradky s inými šperkami. Zlato je totiž mäkký kov, ktorý sa môže ľahko poškriabať tvrdými kameňmi.