Patríte medzi zamestnancov, ktorí sú kvôli aktuálnej situácii nútení využívať home office? Ešte stále si môžete prácu z domova vychutnať naplno – stačí, keď si správne nastavíte váš režim a z všedného dňa vykúzlite nevšedný. Ako na to? Tu je 6 kreatívnych tipov, vďaka ktorým si užijete každý pracovný deň.

Je pre vás slovné spojenie home office strašiakom? Ak ste si zatiaľ nezvykli, je čas to napraviť – aj práca z domova môže byť efektívna. Ako podporiť svoju produktivitu? Trebárs pomocou pár trikov, ako si pracovný čas spríjemniť. Skúsite to?

Zariaďte si pracovný kút

Že stále lajdácky pracujete z pohovky? Tak potom sa asi sami nečudujete, že vaše pracovná morálka leňoší natiahnutá na gauči vedľa vás. Ak chcete úspešne pracovať z domova, je potrebné odlíšiť pracovný a osobný život. Ako na to?

zena pracujuca z gauca

Predsa aspoň provizórnym pracovným kútikom. Poslúži váš počítačový stôl, ale pokojne ho dočasne nahradí ten jedálenský. Kľúčom je vytvorenie nerušeného miesta, kde sa budete môcť pohodlne usadiť k práci. Miesto, ktoré nie je bežne určené pre leňošenie či relaxáciu.

TIP: Viete, ako pri počítači správne sedieť, aby to neodniesol váš chrbát? Správne sedenie pri počitači vyžaduje stoličku a stôl tej správnej výške – nábytok by vám mal umožniť sedieť s rovným chrbtom a nohami v pravom uhle. Ak to váš priestor umožňuje, striedajte pozície. Čo napríklad pracovať postojačky? Státie vás prekvapivo nakopne, presvedčte sa.

Dodržujte bežnú rannú rutinu

Iste ste ráno pred prácou zvyknutí dodržiavať určité zvyky – od hygieny po rannú kávu s raňajkami a úpravou vizáže.

Krok číslo jedna pre úspešný home office znie: pokračujte v tejto rutine. Nepracujte v pyžame a s strapatými vlasmi. Upravte sa, prezlečte sa – sami seba tak ľahšie presvedčíte, že je čas pracovať. Váš mozog skrátka miluje výzvy!

A iste ste už zistili (alebo snáď zistíte?), ako neskutočne sa premení vaša pracovná nálada a energia, keď sa aj doma upravíte, namiesto aby ste pracovný deň strávili v teplákoch.

Zamilujte si smart plánovanie

Potrebujete vedieť, že všetko hravo zvládnete? Tak si to tak naplánujte! Internet je plný plánovačov na stiahnutie zadarmo, ktoré si jednoducho môžete vytlačiť. Poslúži tiež diár, TO-DO list alebo obyčajný blok.

Najefektívnejšia cesta? Majte na celý týždeň pri ruke zápisník agendy, teda všetkého, čo musíte urobiť.

to do list

Zároveň si na každý deň určte 3 ciele, ktoré splníte. Chcete opäť váš mozog nasýtiť? Doprajte si za úspešne naplánovaný a produktívny pracovný týždeň odmenu. Čo napríklad ten krásny jarný šál, ktorý ste zahliadli na vašom obľúbenom e-shope?

TIP: Nezabudnite pravidelne kontrolovať stav vašej tlačiarne. Tonery do tlačiarní môžete mať doma tiež v zásobe, aby nenastala nepríjemná situácia, keď budete nútení tlačiť pracovný materiál pre seba alebo vaše deti. Prázdna tlačiareň? Nedajte jej šancu znepríjemniť vám deň!

Z rutiny vykúzlite rituál

Predstavte si všetky tie veci, ktoré nemôžete robiť cez prestávku v zamestnaní. Ste doma – doma ich robiť môžete. Chcete si pripraviť rýchly dezert? A čo napríklad zacvičiť si pozdrav slnku? Alebo že by bola na rade príjemná krátka meditácia?

Home office nemá len nevýhody, naopak. Vyvenčí chlpáča, skočte si nakúpiť, prebehnite sa. Čokoľvek, čo vás len napadne. Vďaka plánovaniu môžete byť efektívni, bez toho aby ste pritom prišli o príjemné denné rituály. S rituálmi je totiž pracovný deň čarovný.

Na jar a v lete môžete pracovať vonku na čerstvom vzduchu. Je ale dobré zaobstarať si pergolu, aby vás slnko nespálilo. Samozrejme, neobídeme sa bez nábytku. V závislosti od našej peňaženky a priestoru, v ktorom budeme pracovať, si môžeme zaobstarať stôl a stoličky alebo záhradnú sedačku s konferenčným stolíkom.

Spríjemnite si deň hudbou

Detaily, ktoré vás príjemne nakopnú. Prečo? Pretože to, ako budete naladení, závisí práve na všetkých tých drobných detailoch. Urobte si váš čas strávený prácou útulný. Proste pohodový.

Ako na to? Môže pomôcť pracovný playlist, hudba, ktorá vás ako podmas nebude rušiť. To však nie je všetko – prečo si váš pracovný kút ešte nevylepšit?

sviecky a zapalky

Zapáľte si sviečky, využite aromaterapiu, pripravte si dobrú kávu. Máte to vo svojich rukách. Tak ako by mal vyzerať váš ideálny pracovný deň?

Náš tip: Kúpte si sviečku online z pohodlia domova.

Otestujte vaše schopnosti

Home office môže byť aj výzvou. Možno je ten pravý čas odložiť telefón, aby vás nelákali sociálne siete. Čo napríklad vyskúšať techniku ​​pracovných blokov? Pracujte na úlohách vždy aspoň 30 min, následne si doprajte krátku pauzu.

Vyhnite sa prokrastinácii – zanechajte mobilný telefón v inej miestnosti, nenechajte sa ničím a nikým rozptyľovať.

Pravda je taká, že akonáhle urobíte všetky predchádzajúce kroky, budete parádne nastavený na tú produktívnu jazdu, ktorá vás čaká. Tak prečo si home office nakoniec neužiť?