Nie je pochýb o tom, že každá ušetrená koruna naviac sa hodí. Pokiaľ aj vy rozmýšľate nad tým, ako menej plytvať vodou a zbytočne neutrácať, môžete sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi. Tie predstavujú 10 osvedčených vychytávok, pomocou ktorých je možné v kuchyni ušetriť na vode aj energiách.

1. Sledujte energetické triedy spotrebičov

Už počas samotného výberu nového kuchynského spotrebiča dajte prednosť takému, ktorý spadá do úspornej energetickej triedy

Pozor na skutočnosť, že v prípade umývačky riadu, chladničky a mrazničky platia od marca 2021 v celej EÚ nové energetické štítky. Sú zrušené symboly A+, A++ a A+++, zostáva teda len stupnica od A do G. To znamená, že pokiaľ napríklad určitý spotrebič patril do triedy A++, je teraz zaradený do triedy B.

2. Staré verzus nové kuchynské spotrebiče

Niektoré staré kuchynské spotrebiče sú doslova „nenásytnými žrútmi elektriny“. Jedná sa predovšetkým o tie, ktoré musia byť zapojené do siete celoročne každý deň. V rámci kuchyne sú to predovšetkým chladnička a mraznička.

Pokiaľ vás zaujíma, ako sú na tom súčasné spotrebiče, skontrolujte ich energetický štítok. Práve z neho sa dá jednoducho zistiť ročná spotreba elektriny, ktorá je uvedená v kWh. 

3. Nebojte sa umývačky riadu

Aj keď je už v súčasnosti umývačka riadu bežnou súčasťou modernej kuchyne, mnohí ľudia stále umývajú riady len ručne. Pritom podľa výsledkov rôznych testov sú umývačky riadu oproti ručnému umývaniu oveľa úspornejšie. Nielenže znižujú spotrebu vody, ale predstavujú takisto efektívny spôsob, ako šetriť energiu.

Zaujímavou voľbou sú moderné vstavané umývačky riadu, ktoré zaujímavo ladia s designom kuchynskej linky a dokonce sa môžu pochváliť všeobecne tichšou prevádzkou oproti voľne stojacim umývačkám.

4. Pri ručnom umývaní vsaďte na drez

Pokiaľ už dôjde na ručné umývanie riadu, namiesto prúdu tečúcej vody by sa malo radšej umývať v dreze. Ideálny je takzvaný dvojdrez, kde sa v jednej časti špinavý riad umýva v saponáte a v tej druhej sa následne oplachuje.

4. Dbajte na správne umiestnenie chladničky

Voľne stojaca chladnička či vstavaná chladnička by sa nemala nachádzať v blízkosti zdroja tepla (napríklad radiátora, sporáka, prípadne vstavanej rúry a varnej dosky). Nevhodné je taktiež umiestnenie tam, kde by bola vystavená priamemu slnečnému žiareniu.  

5. Chladničku pravidelne odmrazujte

Už iba niekoľkomilimetrová vrstva námrazy zvyšuje spotrebu energie o neuveriteľné desiatky percent. Určite sa preto vyplatí dbať na pravidelné odmrazovanie. Moderné spotrebiče už obvykle disponujú komfortnou funkciou samoodmrazovania.

Mimochodom, peniaze môže ušetriť i kombinovaná chladnička. Pokiaľ totiž nemáte vysoké nároky na veľkosť mraziaceho priestoru, je zbytočné mať doma samostatne stojacu mrazničku a chladničku. 

6. Šetrite aj pri každodennom varení a pečení

Za vôbec najúspornejšie sú považované indukčné sporáky, respektíve u vstavaných spotrebičov indukčné varné dosky. Ale ušetriť je možné aj pri príprave pokrmov na klasickom sporáku, sklokeramickej varnej doske či v akejkoľvek rúre, pokiaľ sa dodrží niekoľko základných jednoduchých pravidiel:

  • zakaždým používajte na hrniec pokrievku (bez nej je únik tepla až o 300 % vyšší!)
  • zvoľte správnu veľkosť hrnca či panvice s ohľadom na veľkosť platničky
  • nikdy neotvárajte zbytočne dvierka od rúry
  • pokiaľ máte možnosť, používajte horkovzdušnú rúru (v nej je možné pripravovať aj viac pokrmov zároveň)

U plynového sporáku, prípadne plynovej varnej dosky je samozrejmosťou nenechávať pustený plyn takzvane „naprázdno“.

7. Vsaďte na recirkulačný digestor

Digestor alebo odsávač pár je dôležitým kuchynským pomocníkom, ktorý sa postará o odsávanie pár a pachov, ktoré vznikajú pri varení. Všeobecne je energeticky najúspornejší takzvaný recirkulačný digestor, ktorý na rozdiel od komínového digestora neodvádza z kuchyne teplý vzduch. Jeho úspora sa pochopiteľne prejaví hlavne v zimných mesiacoch.

8. Nainštalujte perlátor

Perlátor predstavuje šikovné zariadenie, ktoré sa inštaluje na vodovodnú batériu. Jeho princípom je prevzdušniť vodu a zaistiť jej súvislý prúd. Jedná sa o jednoduchý, cenovo dostupný a zároveň veľmi efektívny spôsob, ako šetriť vodou.

9. Potraviny rozmrazujte v chladničke

Rozmrazovať potraviny pod prúdom tečúcej vody je jej zbytočným plytvaním. Zmrazené potraviny stačí na noc z mrazničky presunúť do chladničky.

10. Vodu ohreje rýchlovarná kanvica

Podľa testov je výrazne rýchlejšie a zároveň úspornejšie ohriať vodu napríklad na cestoviny alebo iné jedlo v rýchlovarnej kanvici. Spotreba energie je totiž oproti ohrevu vody na sporáku približne polovičná.