Muškáty nemusíte na zimu vyhadzovať a na jar kupovať nové. Existujú viaceré spôsoby, ako ich prezimovať. Môžete ich na zimu odložiť do chladnej miestnosti, pestovať v interiéri alebo rozmnožovať pomocou odrezkov. Vyberte si spôsob, ktorý najviac vyhovuje vám a vašim interiérovým podmienkam.

Foto: Shutterstock.com

Ako prezimovať muškáty v kvetináčoch

Ak pestujete vaše muškáty v kvetináčoch a chcete ich prezimovať, odložte ich aj na blížiacu sa zimu pod strechu ešte pred príchodom prvých mrazov.

Výber miesta

Na prezimovanie muškátov si vyberte svetlé, vzdušné miesto, kde nemrzne a nie je príliš teplo. Ideálnym miestom môže byť skleník, zimná záhrada alebo miestnosť s chladnejšou teplotou.

Foto: Shutterstock.com

Odborníci tvrdia, že najvhodnejším miestom na prezimovanie muškátov počas zimy je práve skleník doplnený vykurovacím zariadením, ktoré vo vnútri udržuje teplotu nad bodom mrazu. Ideálne teploty na prezimovanie muškátov sú zhruba 10 C až 12 °C.

Skrátenie muškátov

Či už pestujete muškáty priamo v črepníkoch, alebo ste sa ich rozhodli do kvetináčov na zimu presadiť, je dôležité ich pred prenesením do interiéru skrátiť.

Ak sú muškáty pestované v kvetináči, skracujeme ich približne o dve tretiny. V prípade, že sme ich priniesli z vonkajších záhonov, si budú vyžadovať skrátenie až o tri štvrtiny.

Foto: Shutterstock.com

Kontrola rastliny

Predtým, ako sa pustíme do samotného skracovania, si rastlinu prezrieme. Všímame si, či sú na nej odumreté, poškodené a nezdravé výhonky. Ak takéto miesta objavíme, treba ich odstrániť ako prvé. Z muškátov odstraňujeme listy aj výhonky.

Prenesenie do interiéru

Po zrezaní muškátov skontrolujeme, či sú rastliny bez škodlivého hmyzu a prenesieme ich do interiéru. Muškáty je počas zimy v interiéri dobré udržiavať v polospánku, takže si vystačia s menším objemom zálievky.

Foto: Shutterstock.com

Zalievanie

Muškáty umiestnime na miesto, kde budú mať čiastočne prístup k slnečnému žiareniu a zalievame ich každé 2 týždne. Podobne ako väčšina rastlín, aj muškáty sú počas zimy v pokoji, aby si šetrili energiu aj na vegetačné obdobie.

Náš tip: Ak nemáte k dispozícii vykurovaný skleník, môžete muškáty prezimovať aj v nevykurovanom skleníku. Odporúčame ho však dobre izolovať bublinkovou fóliou alebo iným materiálom. Počas zimy rastliny prikryte vlnou, aby ste ich chránili pred chladnými teplotami.

Foto: Shutterstock.com

Prezimovanie muškátov pestovaním aj v interiéri

Ďalším spôsobom, ako v zime prezimovať muškáty, je pestovať ich ako izbové rastliny. Majte na pamäti najmä to, že takto prezimované muškáty potrebujú dostatok jasného svetla.

Výber miesta

Najlepšie urobíme, ak muškáty počas zimy položíme na parapet slnečného okna orientovaného na západ alebo juh. Vďaka tomu zabránime vretenovitému rastu muškátov.

Kontrola muškátov

Predtým, ako začnú prvé mrazy, muškáty skontrolujeme. Uistíme sa, že sa na nich nevyskytuje hmyz alebo choroby. Prezimovať by sme mali iba zdravé muškáty.

Foto: Shutterstock.com

Pri pestovaní muškátov v interiéri si dávame pozor na typických škodcov ako sú roztoče a húsenice. Ak muškáty vyzerajú nezdravo, zvážte, či ich naozaj chcete prezimovať.

Presadenie muškátov

Zdravé rastliny okopeme a presadíme ich do kvetináčov. Po presadení rastliny orežeme na tretinu ich veľkosti.

V prvom rade odstraňujeme výhonky a listy, ktoré vyzerajú nezdravo. Muškáty po orezaní zalejeme a pôdu necháme vyschnúť.

Foto: Shutterstock.com

Prenesenie do interiéru

Muškáty prenesieme do interiéru ešte predtým, ako začneme kúriť. Rastliny sa potrebujú pomaly adaptovať na nové prostredie a prispôsobiť sa poklesu vlhkosti, ku ktorému dochádza počas zimy v interiéri. Preto je ideálne, keď zimujú v teplotách asi 10 C až 12 °C.

Ako prezimovať muškáty rozmnožovaním

Mnohé rastliny vrátane muškátov sa dajú rozmnožovať odrezkami, ktoré zaberajú menej miesta ako črepníkové rastliny. Ak nemáte k dispozícii dostatok priestoru, tento spôsob je pre vás skvelou voľbou.

Na rozmnožovanie muškátov pomocou odrezkov budeme potrebovať:

  • substrát na výsevy a rozmnožovanie,
  • perlit,
  • materské rastliny muškátov,
  • práškový stimulátor,
  • záhradnícke nožnice,
  • plastový črepník,
  • krhlu s vodou.
Foto: Shutterstock.com

Príprava odrezkov

Začneme tým, že si vydezinfikujeme záhradnícke nožnice, aby sme zabránili prenášaniu vírusových ochorení.

Následne odrežeme 10-centimetrové zelené výhonky zo slnečnej strany muškátu. Vyberáme iba zdravé výhonky, ktoré odrežeme tesne nad uzlom.

Odstránenie listov a kvetov

Následne zo spodnej časti odrezkov odstránime kvety a listy, no ponecháme si dva páry listov v hornej časti. Ak sa na odrezkoch nachádzajú kvetné puky, odstránime aj tie.

Foto: Shutterstock.com

Stimulátor

Spodnú časť odrezku položíme do hrnčeka s vodou, aby sa naň lepšie prichytil práškový stimulátor.

Po vode prichádza na rad namočenie spodnej časti odrezku do stimulátora. Týmto krokom urýchlime zakoreňovanie a podporíme rast bohatého koreňového systému.

Príprava pôdy

Ďalej si pripravíme substrát na rozmnožovanie a sadenie. Vezmeme si primerané množstvo substrátu a zmiešame ho s trochou perlitu. Potom substrát s perlitom nasypeme do kvetináčov.

Muškáty je vhodné rozmnožovať v črepníkoch s hlbším dnom, aby mali dostatok priestoru na vývoj koreňového systému.

Foto: Shutterstock.com

Sadenie

Do kvetináčov naplnených substrátom si pomocou ceruzky urobíme jamky s hĺbkou 2 centimetre. Pôdu mierne navlhčíme rozprašovačom a do jamiek zasadíme odrezky. Dávame si pritom pozor na to, aby sme z odrezkov neodstránili stimulátor.

Pôdu v kvetináči opatrne pritlačíme, aby sme ju spevnili a výdatne ju zalejeme. Do jedného kvetináča môžeme zasadiť niekoľko odrezkov. Kvetináč na zimu umiestnime v blízkosti svetlého okna.

Zalievanie

Odrezky pravidelne zalievame a dávame si pozor, aby nám nevyschli. Zhruba po mesiaci by sa mali prvé odrezky zakoreniť. No mohlo by to byť aj o niekoľko týždňov neskôr.

Foto: Shutterstock.com

Presádzanie na jar

Muškáty na jar presadíme do väčších kvetináčov. A na presádzanie použijeme kvetináč s dierkami, kamienky, substrát a zálievku. Spodok kvetináčov vysypeme vrstvou kamienkov. Po nej nasleduje vrstva substrátu.

Muškáty opatrne vytiahneme z nádoby, v ktorej sme ich prezimovali a vložíme ich do nových kvetináčov. Dosypeme potrebné množstvo substrátu, pôdu utlačíme a muškáty zalejeme. Kvetináče umiestnime na to najsvetlejšie miesto.

Foto: Shutterstock.com

Záver

Spôsobov, ako prezimovať muškáty, je skutočne mnoho. Stačí si len vybrať ten, ktorý najviac vyhovuje vašim podmienkam. Ak máte dostatok priestoru, môžu byť pre vás vhodnejšie prvé dva spôsoby. Pre tých, ktorí potrebujú šetriť priestor, je ideálnou metódou rozmnožovanie pomocou odrezkov.

Pri správnej starostlivosti počas zimy sa môžete na jar a počas leta tešiť z muškátov, ktoré vás ohromia svojou krásou, vôňou a farebnosťou.