Výber správnej veľkosti bicykla je kľúčový pre pohodlnú a bezpečnú jazdu na bicykli. Bicykle sa vyrábajú v rôznych tvaroch a veľkostiach. Voľba toho správneho závisí od typu vašej postavy a účelu, na ktorý chcete bicykel používať. V tomto článku sa dozviete nielen to, ako vybrať správnu veľkosť rámu a kolies, ale aj ako vybrať veľkosť bicykla pre dieťa. A aby sme vám uľahčili výber, pozrieme sa aj na základné typy bicyklov a ich primárne využitie.

Foto: Shutterstock.com

Aké základné typy bicyklov poznáme?

Správna veľkosť bicykla je dôležitá, no ak chcete, aby sa vám na bicykli dobre jazdilo, mali by ste si vybrať aj správny typ. Pred výberom si dobre premyslite, na aké účely budete bicykel využívať.

Foto: Shutterstock.com

Cestné bicykle

Cestné bicykle sú ľahké a skvele sa hodia na dlhé vzdialenosti a rýchlu jazdu. Najčastejšie sa používajú na dochádzanie do práce, rekreačné bicyklovanie a pretekárske kondičné jazdy.

Zvyčajne sú vybavené aerodynamickými prvkami, ktoré posúvajú bicykel dopredu bez toho, aby spomalili rýchlosť jazdy. Cestné bicykle majú aj pohodlnejšie umiestnenie riadidiel pre ľahšie kontrolovanie jazdy a rovnováhy.

Rámy týchto typov bicyklov sú obvykle veľké rovnoramenné. Turistické a dochádzkové bicykle majú často väčšie rámy, zatiaľ čo pretekárske bicykle ich majú väčšinou menšie.

Foto: Shutterstock.com

Horské bicykle

Poznáme rôzne typy horských bicyklov. Sú robustnejšie ako štandardné cestné bicykle. Horské bicykle majú nižšie ťažisko, čo vám pomôže udržať rovnováhu pri jazde v náročnom teréne.

Rám je prispôsobený jazde, pri ktorej musíte prechádzať cez kamene, blato alebo korene stromov. Horná tyč rámu je niekedy sklonená smerom nadol.

Lepší výkon na nerovnom povrchu zabezpečujú aj brzdy, kolesá a sedlo horského bicykla. Horské bicykle však môžete pokojne používať aj na jazdu po ceste.

Foto: Shutterstock.com

Hybridné bicykle

Chcete váš bicykel využívať na cestu do práce, no zároveň aj na dobrodružnú jazdu po teréne? Hybridné bicykle kombinujú vlastnosti cestných a horských bicyklov.

Poskytujú robustnosť horského bicykla v kombinácii s pohodlím toho cestného. Zvyčajne majú široký rozsah prevodov a odolné pedále.

Hybridné bicykle môžete teda používať nielen na jazdu po uliciach, ale aj na príležitostné jazdenie po lesných cyklotrasách.

Foto: Shutterstock.com

Krosové bicykle

Krosové bicykle sú vhodné na niekoľkohodinovú jazdu po rôznych typoch terénov. Ide o skvelú voľbu, ak plánujete jazdiť po asfalte, poľných cestách alebo ľahších lesných cestách.

Dokážete na nich zdolať aj niektoré cyklistické chodníky. Krosové bicykle sa ďalej delia na rekreačné a športové.

Foto: Shutterstock.com

Mestské bicykle

Tieto bicykle sa nazývajú aj „bicykle typu cruiser“. Majú zahnuté rámy, niekedy do veľmi zvláštnych tvarov. Počas jazdy vám umožňujú sedieť takmer vzpriamene. Často sa vyrábajú v atraktívnych prevedeniach, napríklad v retro štýle.

Riadidlá sú vysoko nad sedadlom, čo vám pri jazde po meste umožňuje obzerať sa po okolí a užívať si jazdu. Tieto bicykle sú vhodné na krátke vzdialenosti.

Foto: Shutterstock.com

Detské bicykle

Detské bicykle majú podobne ako tie horské menšie rámy. To deťom pomáha udržať rovnováhu. Detské bicykle sú zvyčajne ľahko nastaviteľné, aby mohli rásť spolu s dieťaťom.

Foto: Shutterstock.com

Ako vybrať správnu veľkosť rámu?

Pri výbere veľkosti bicykla je dôležité vybrať si aj správny rám, resp. jeho veľkosť.

Zapamätajte si: Rám je kovové alebo karbónové telo bicykla.

Na rozdiel od sedla a riadidiel nie je nastaviteľný, a preto mu pri kúpe treba venovať patričnú pozornosť.

Okrem výberu správnej veľkosti je dôležitý aj tvar rámu. Ten sa vo všeobecnosti mení podľa typu jazdy, na ktorú je bicykel určený.

Foto: Shutterstock.com

Ako určujeme veľkosť rámu na bicykli?

Veľkosť bicykla, resp. rámu, je určená dĺžkou sedlovej, resp. rámovej trubky, od ktorej sa odvodzujú ostatné rozmery rámu. Určujeme ju podľa vzdialenosti medzi stredovou osou a koncom sedlovej rúry. Vo väčšine prípadov sa udáva v palcoch.

Pre čo najpresnejšie určenie veľkosti rámu vám odporúčame brať do úvahy viaceré typy merania, teda meranie podľa dĺžky končatín aj meranie podľa výšky postavy.

Veľkosť bicykla a jeho rámu sa pri horských a krosových bicykloch zvyčajne určuje v palcoch. Pri cestných bicykloch sa u slovenských výrobcov však môžeme často stretnúť s určovaním veľkosti rámu v centimetroch.

Foto: Shutterstock.com

Ako vybrať veľkosti bicykla a rámu podľa dĺžky nôh?

Veľkosť bicykla, teda rámu, môžete vyberať aj na základe dĺžky dolných končatín. Zmerajte si ich dĺžku tak, že sa postavíte a rozkročíte nohy približne 15 centimetrov od seba.

Dĺžka nohy sa meria z vnútornej strany pomocou krajčírskeho metra od chodidla až po rozkrok. Ako pomôcku pri meraní môžete využiť šev na vnútornej strane nohavíc. Musíte zmerať vzdialenosť od spodnej časti chodidla po miesto, kde by malo byť vaše sedadlo.

Po zmeraní dĺžky vnútornej časti nohy by ste sa mali riadiť tabuľkami, ktoré uvádza predajca konkrétneho bicykla. Veľkosť bicykla, konkrétne rámu, sa môže líšiť v závislosti od toho, či bicykel plánujete používať rekreačne alebo športovo.

Pri rekreačnom využití by mal byť rám bicykla približne o 2 cm väčší ako pri športovom využití.

Napríklad: Ak je vaša vnútorná dĺžka končatín 82 centimetrov, veľkosť rámu pre športové využitie by mala byť 46 centimetrov, čo je ​​18,1 palcov. V prípade, že by ste chceli bicykel používať rekreačne, mali by ste si vybrať rám s veľkosťou 48 centimetrov, čo je 18,9 palcov.

Foto: Shutterstock.com

Ako vybrať veľkosti bicykla a rámu na základe výšky?

Zistite, aká je vaša presná výška postavy v cm. Postavte sa vzpriamene k stene a poproste niekoho, aby vás odmeral. Odmerajte vašu výšku od spodnej časti chodidla až po vrchnú časť hlavy.

Po dôkladnom odmeraní výšky vašej postavy si vyberte správnu veľkosť rámu podľa tabuliek predajcu.

Napríklad: Ak je vaša výška 170 až 175 centimetrov, mali by ste si vyberať horský bicykel s približnou veľkosťou rámu  18″ až 19″ a cestný bicykel s veľkosťou rámu 54 až 56 centimetrov.

Foto: Shutterstock.com

Ako vybrať bicykel podľa kolies?

Ak chcete vybrať správnu veľkosť bicykla, mali by ste sa zamerať aj na rozmery kolies. Pri krosových a trekingových bicykloch nemáte na výber, pretože väčšina z nich má 28″ kolesá.

Pri horských bicykloch si však môžete vyberať medzi rozmermi 26″ a viac, konkrétne 27,5″ a 29″. Mestské bicykle sa zvyčajne vyrábajú s dvoma rozmermi kolies – 26″ a 28″.

Pred výberom kolies by ste mali zvažovať vašu váhu, výšku a účel, na ktorý chcete bicykel používať. Ak vyberáte bicykel pre dieťa, zvyčajne sa berie do úvahy predovšetkým výška.

Foto: Shutterstock.com

Vlastnosti väčších kolies:

  • vyššia maximálna rýchlosť,
  • väčšia stabilita a pohodlie,
  • sú odolnejšie a menej náchylné na poškodenie,
  • pri jazde na bicykli umožňujú prekonávať väčšie prekážky ako menšie kolesá,
  • vhodné pre vyšších jazdcov,
  • lepšia priľnavosť k zemi.
Foto: Shutterstock.com

Vlastnosti menších kolies:

  • lepšia akcelerácia (na rozbehnutie potrebujete vynaložiť menej energie),
  • lepšia manévrovateľnosť v prudkých zákrutách,
  • vhodné pre nižších jazdcov,
  • kvôli menšej stabilite poskytujú viac zábavy pri jazde na bicykli.
Foto: Shutterstock.com

Ako vybrať bicykel pre dieťa?

Ako teda na výber detského bicykla? U detí sa veľkosť bicykla zvyčajne vyberá podľa priemeru kolies. V tomto prípade je však stávkou na istotu určenie veľkosti bicykla podľa veku dieťaťa a výšky postavy v cm.

Ak je vek dieťaťa 3 až 5 rokov, pričom jeho výška postavy je 95 až 115 centimetrov, bude pre neho vhodný priemer kolies 14″. Je potrebné vyberať veľkosť bicykla na základe tabuliek, ktoré udáva predajca alebo výrobca bicykla.

Foto: Shutterstock.com

Skúšobná jazda na bicykli

Skúšobná jazda na bicykli vám pomôže odhaliť, či vám veľkosť bicykla skutočne sedí. Každý človek je iný a pri jazde na bicykli má svoje osobné preferencie.

Ak máte tú možnosť, urobte skúšobnú jazdu dostatočne dlhú, aby ste zistili, či vám bicykel naozaj vyhovuje. Začnite pomalou jazdou a pokračujte až po rýchlejšiu.

Skúste aj jazdu po viacerých terénoch. Vykonajte aj niekoľko rýchlych zmien v smere jazdy alebo v rýchlosti, aby ste zistili, ako sa vám s bicyklom narába.

Správna veľkosť bicykla vám zaručí pohodlnú a príjemnú jazdu s jednoduchým ovládaním.

Foto: Shutterstock.com

Posledná kontrola a nastavenia

Po výbere veľkosti bicykla, skúšobnej jazde a jeho zakúpení by ste si mali skontrolovať nastavenia jednotlivých častí.

Sedadlo by malo byť nastavené tak, aby ste mali vašu nohu pri pedálovaní takmer vystretú.

Ak je veľkosť bicykla správna, mali by ste po zastavení dosiahnuť nohami na zem tak, že budete stáť na špičkách.

Pri jazde na bicykli by vaše kolená a chodidlá nemali narážať do predného kolesa alebo sa dotýkať riadidiel.

Foto: Shutterstock.com

Bicyklujte

Bicyklovanie je skvelý spôsob, ako si zlepšiť kondičku, zbaviť sa stresu, zhodiť prebytočné kilá či jednoducho prispieť k zdravšiemu životnému štýlu. Dúfame, že vám tento návod pomôže vybrať správnu veľkosť bicykla.

Pri výbere bicykla si všímajte najmä veľkosť rámu a veľkosť kolies. Po zakúpení si nezabudnite poriadne dotiahnuť všetky súčiastky a bicykel skontrolovať.

Užite si vašu jazdu na novom bicykli naplno a nezabúdajte pritom na bezpečnosť. Riaďte sa aktuálnymi predpismi. Vo večerných hodinách a po zatmení používajte osvetlenie a pre väčšiu bezpečnosť noste prilbu.