Knihy sú stále dôležité a nepoškodil ich imidž ani nástup moderných technológií. Veď ten ich dokonca ešte viac sprístupnil. Sú dôležitým nástrojom, ako dostať poznatky do hlavy už niekoľko storočí. Poznatky a znalosti tvoria vedomosti až schopnosti. Možno v poslednom období vidíme vďaka náladám na sociálnych sieťach pohŕdanie vzdelaním a titulmi, ak vyššiu dôveru získava v podstate ktokoľvek s bojovnou náladou.

Vzdelanie má naďalej svoju dôležitosť vo fungovaní každej firmy, organizácii či štátu ako takého. Poznatky nachádzame v knihách. Nie nadarmo sa hovorí o čitateľoch kníh ako o sčítaných ľuďoch.  Nemusíte byť pritom náruživý čitateľ kníh, stačí, ak po knihe siahnete len občas. Vybrali sme pre vás 5, ktoré by nemali chýbať vo vašej knižnici. 

(Ne)bezpečný internet

S podtitulom: Sprievodca pre používateľov internetu od 10 do 99 rokov

Unikátna kniha, ktorá pochádza zo Slovenska a je teda o slovenskej internetovej realite. Nepoteší autorov podvodných súťaží, podvodníkov a rôzne živly, ktoré sa na internete pohybujú. Poteší však hlavne rodičov, učiteľov, aj mnohých dospelých.

Venuje sa totiž všetkým témam, ktoré doteraz v rámci internetovej bezpečnosti mnohí obchádzali. Popisuje postupy podvodníkov, pedofilov, vyhrážajúcich sa útočníkov, aj mnohých iných typov hrozieb. Vychádza z osobných skúseností a niekoľkých rokov pôsobenia na poli odhaľovania trestnej činnosti. 

Knižka je napísaná tak, aby jej obsahu porozumela mládež, rodičia, aj seniori. Určená aj podnikateľom pre niekoľko tipov využiteľných aj pre vlastné podnikanie a ochranu. Hlavné tematické okruhy sú kyberšikana, hoaxy a fake news, zoznamky, sociálne siete, internetový obsah ale aj témy venované osobnej bezpečnosti, atď.

  • Autori: Tomáš Šalmon
  • Vydavateľ: Lindeni, 2021
  • Čo presne kniha môže zachrániť: peniaze, psychické aj fyzické zdravie, vlastnú bezpečnosť, v niektorých prípadoch aj život

Náš tip: Kúpite tu.

Zdravé črevo a trávenie 

S podtitulom: Mýty verzus fakty

Celý februárový týždeň sa kniha držala na prvej priečke predajnosti. Čo už môže byť na knihe s takýmto názvom zaujímavé? Časť úspechu nepochybne patrí autorovi, ktorým je známy gastroenterológ Ladislav Kužela. Ten ju napísal spolu so Zuzanou Čižmárikovou.

Základom knihy je však to, čo má kniha vo svojom podtitule. Vyvracia mýty a potvrdzuje fakty. Venuje sa komplexne ľudského tráveniu, črevám a zdravotným ťažkostiam. Vyvracia mnoho tém a informácií, ktoré sa nachádzajú na stránkach na internete od pseudoodborníkov. Šliape na päty rôznym pochybným informáciám, či dokonca postupom, ktorými si skôr zdravotný stav zhoršíte.

Kniha prináša mnoho poznatkov, pre všetky generácie. Mladým, ale aj seniorom. Mnohé fakty a informácie, ku ktorým sa bežne ani nemá verejnosť ako dostať. Cenné sú informácie vám dajú viac svetla do vlastného určovania ochorenia a vysvetľuje, aký je postup liečby.

  • Autori: Ladislav Kužela, Zuzana Čižmáriková
  • Vydavateľ: IKAR, 2021
  • Čo presne kniha môže zachrániť: zdravie, život, peniaze minuté na neúčinnú liečbu

Náš tip: Kúpite tu.

5P – Prvá pomoc pre pokročilých poskytovateľov 

S podtitulom: Pre tých, čo chcú vedieť viac

Poskytnúť prvú pomoc znamená zachrániť človeka, alebo sa o to aspoň pokúsiť. Akákoľvek prvá pomoc je lepšia, ako žiadna. Nám samým pritom zostáva veriť, že v prípade vlastnej potreby narazíme na iného človeka schopného poskytnúť prvú pomoc rovnako.

Vo všeobecnosti je každá kniha venovaná prvej pomoci dôležitá. Poslúži nám na upevnenie vedomostí získaných z kurzov, ale pomôcť môže v niektorých bodoch aj samoukom.

Viliam Dobiáš je osobnosťou záchranárskej služby, v poskytovaní prvej pomoci a veľkou osobnosťou vôbec histórie fungovania školení, osvety a konferencií na túto tému. Osobnosť, ktorú máme možnosť vidieť opakovane v televízii. Jeho kniha nazvaná 5P, je na trhu pár rokov a možno stále nie je celkom docenená. Siaha ešte ďalej, než je len klasická prvá pomoc. Ponúka postupy a rady k ďalším úkonom, ktoré môžu viesť k predĺženiu života obetí autonehody, domácich zranení, vážnych úrazov, pri čakaní na odbornú pomoc.

Kniha s nesmiernou spoločenskou hodnotou by nemala chýbať v knižnici všetkých, ktorí chcú byť pripravení kvôli sebe, rodine, deťom, či kolektívom okolo seba. 

  • Autori: Viliam Dobiáš
  • Vydavateľ: DiXiT, 2017
  • Čo presne kniha môže zachrániť: ľudský život, zdravie

Náš tip: Kúpite tu.

Neotrávte sa!

S podtitulom: Prvá pomoc pri otravách v domácnosti

Kniha, ktorá má jasný názov, no ukrýva v sebe zaujímavé ciele. Zoraďuje v sebe látky, potraviny, rôzne prísady a možné otravy, alebo reakcie na rôzne typy ľudí, možné kombinácie a pod.

Knižka môže byť zaujímavým doplnením všetkých rád o prežití v domácnosti, pri deťoch citlivých na rôzne potraviny, alebo len pre prípad. Ideálna pre podniky verejného stravovania, hotely, produkciu v potravinárstve, ľudí experimentujúcich v kuchyni.

  • Autori:   Blanka Cagáňová, Silvia Plačková
  • Vydavateľ: IKAR, 2015
  • Čo presne kniha môže zachrániť: zdravie

Náš tip: Kúpite tu.

Môj domáci právnik

Od vydania pomerne málo známa kniha sa venuje mnohým bežným právnym problémom. Ťažkosti pri zmluvách, podmienkach, bežnom živote klasickej rodiny, či jednotlivcov. Ide o viacero rád ku každodennému životu, kedy sa hodí vedieť niečo o aktuálnom práve, povinnostiach. Ak potrebujete právnika, nutne sa ho potrebujete spýtať na váš problém a možné riešenie, ešte si nemusíte objednávať termín.

Mediálne známy právnik Ivan Syrový, ktorý sa v televíznom éteri často vyjadruje k rôznym prípadom a možným postupom riešenia, napísal knihu Môj domáci právnik. T8 ponúkne mnoho poznatkov, postupov a rád. Nechýbajú v nej príklady najčastejšie pripravovaných zmlúv a potrebné náležitosti.

  • Autori:  Ivan Syrový
  • Vydavateľ: IKAR, 2017
  • Čo presne kniha môže zachrániť: peniaze, duševné zdravie, budúcnosť

Náš tip: Kúpite tu.

Ďalšie nápady na knihy pre vás máme ešte v tomto článku.