Vlastníte byt či dom, ktorý by ste radi ponúkli na prenájom? Spísali sme pre vás tipy, ak by ste ho radi prenajímali aj so základným vybavením. Na čo sa zamerať, aké druhy nábytku sú univerzálne a funkčné a aké výhody vôbec má prenájom vybaveného bytu?

Nájomníci sa delia na dve skupiny. Tí, ktorí by sa radi nasťahovali do prázdneho bytu a vybavili ho sami. A tí, ktorí preferujú celý proces bez práce a mali by v byte už pár základných kusov nábytku. Práve na druhú skupinu sa v článku zameriame.

Výhody vybaveného bytu na prenájom? Cena aj atraktivita

Vybavené byty môžete prenajať za viac peňazí, ale zároveň pomôžu odlíšiť vašu ponuku na trhu a máte väčšiu šancu, že zoženiete nájomníkov aj na kratšiu prechodnú dobu. Vhodným vybavením tiež môžete byt o poznanie zatraktívniť.

Výhody vybaveného bytu

  • pre študentov a ľudí, ktorí nechcú tráviť čas hľadaním vybavenia do bytu
  • pre cudzincov a ľudí, ktorí hľadajú služobný či firemný byt
  • pre ľudí, ktorí majú záujem o krátkodobý prenájmom
  • pre nájomníkov, ktorí by radi mali celý proces sťahovania takmer bez práce

Nevýhody vybaveného bytu

  • investície navyše
  • vybavenie budete musieť za čas obmeniť či opraviť
  • možné riziko neplatičov

Byt na prenájom a základné vybavenie

Hoci do bytu nemusíte hneď kupovať postele (ako vybrať posteľ) alebo sedačky (ako vybrať sedačku), základnú výbavu musí mať podľa zákona. Medzi ňu patrí sanita, kuchynská linka, podlahy, kúrenie, obklady v kúpeľni.

Už v tejto fáze toho môžete veľa ovplyvniť. Zamerajte sa najmä na kvalitu a odolnosť jednotlivých materiálov. Mali by vám vydržať dlho a odolať každodennej záťaži. Nechcete predsa po pár rokoch vybavenie zase meniť.

Nemali by ste sa tiež príliš ovplyvniť vlastným štýlom, ak máte napríklad radi výrazné farby. Menej je totiž niekedy viac a skôr byt prenajmete vybavený univerzálne, do jemných pastelových farieb, ktoré sa budú môcť dať ľahko kombinovať a ľahko sa zapáči širšiemu množstvo nájomníkov, než výrazné vzory a farby, ktoré si svojich zástancov iste nájdu tiež, ale bude ich o poznanie menej.

1. Materiály hrajú prím

Základným bodom sú kvalitné a odolné materiály. A to platí najmä pre podlahy a obklady. Ak budete nakupovať v najlacnejších cenových reláciách, potom ich budete musieť skôr skôr, než neskôr, znovu meniť.

Voľte preto tvrdšie podlahové krytiny, odolné, pevné. Ideálne je napríklad:

  • amino,
  • vinyl,
  • lino.

Do kúpeľne alebo kuchyne sa hodia kvalitné obklady a dlažbu, ktorú môžete zvoliť aj v dekore dreva alebo betónu, ak budete chcieť docieliť prírodného vzhľadu i tam, kde je zvýšená vlhkosť a kde si nemôžete dovoliť klasické drevené podlahy.

2. Kuchyňa je základ

Väčšina budúcich nájomníkov sa rozhoduje, či nejaký byt zvolí alebo nie, práve podľa kuchyne. Jedná sa o kľúčovú miestnosť, ktorá sa bude používať takmer denne. Nemusíte určite kupovať linku za státisíce, zamerajte sa ale na kvalitný univerzálny korpus, pevné úchytky a silnú pracovnú dosku.

Ak zvolíte kvalitný korpus, potom môžete dvierka v prípade potreby za pár rokov obmeniť. Vyhnete sa tak celkovej rekonštrukcii kuchyne. Tiež nezabudnite na digestor, vďaka ktorej sa zamedzí usadzovaniu mastnoty a ďalších nečistôt na linke a predĺžite tak linke životnosť.

3. Posteľ vynechajte, úložné priestory nie

Pokiaľ uvažuje o tom, aký kus nábytku je zbytočný, je to posteľ. Ak plánujú nájomníci dlhodobejší prenájom, potom si väčšina nájomníkov posteľ radšej zaobstará svoju vlastnú. Každý má tiež rozdielne požiadavky na výšku postele alebo tvrdosť a typ matraca.

Čo je ale naopak veľmi dôležité, to sú úložné priestory. Ak byt nemá pivnicu či komoru, platí to dvojnásobne. Zamerajte sa na funkčné šatníkové skrine alebo vstavané skrine (ako vybrať šatník), ktoré poskytnú dostatok úložného priestoru. Pri menších bytoch môžete využiť úložné priestory pod gaučom, posteľou alebo nad skriňami.

Svojich nájomníkov si dobre vyberajte. Výbavu bytu a jeho stav by ste mali zhrnúť do preberacieho protokolu a ideálne si jednotlivé kusy vyfotiť. Samozrejme, opotrebujú sa, s tým treba počítať. Pre prípadné poškodenie nábytku, ktoré bude ovplyvňovať jeho funkčnosť, potom slúži kaucia, ktorú nájomníci skladajú pri podpise zmluvy.

4. Čo sa vám môže hodiť?

Myslite tiež na pripojenie chladničky (prípadne umývačku). Vyčleňte jej určitý priestor a prípojku. To isté platí aj pre práčku (prípadne sušičku). Pripravte tiež miesto na pripojenie internetu. Do úvahy berte aj poistenie bytu a domácnosti.