Chcete obdarovať vašu lásku či iného milovaného človeka prsteňom, ale nepoznáte jeho správnu veľkosť? Existuje niekoľko spôsobov, ako zistiť veľkosť prsteňa a ako kúpiť prsteň, ktorý bude dokonale sedieť.

Prinášame vám pár tipov, ako pri výbere prsteňa nezlyhať a potešiť čo najviac.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako zistiť veľkosť prsteňa?

Spôsobov, ako zistiť správnu veľkosť a ako odmerať veľkosť prsteňa je hneď niekoľko.

Výber tej správnej metódy závisí od toho, či chcete zistiť veľkosť anonymne, ako pri výbere zásnubného prsteňa, alebo či dotyčná osoba o tom vie.

Spôsoby, ako zmerať veľkosť prsteňa

Skutočne existuje viacero metód alebo spôsobov, ako na to. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame zopár z nich, ktoré zaručene fungujú.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako sa meria prsteň pomocou meracieho prúžka?

Vytvorte si merací prúžok pomocou papiera, najmenej so šírkou 15 mm a dĺžkou 80 mm. Takýto prúžok obtočte okolo prsta dotyčnej osoby.Prúžok zatiahnite dostatočne tesno, aby prsteň nepadal.

Tam, kde sa prúžok preťal so svojím začiatkom, si urobte čiarku a zmerajte dĺžku na papieriku. Toto číslo v milimetroch by malo symbolizovať veľkosť prsteňa.

Pozor! Šírku prsta merajte v najhrubšom kĺbiku. A pamätajte, že v chladnom počasí sú prsty o čosi tenšie.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako zistiť veľkosť zásnubného prsteňa pomocou povrázka či metra?

Rovnakým spôsobom môžete odmerať veľkosť pomocou povrázka alebo nite. Použiť viete aj krajčírsky meter, ktorý vám priamo ukáže, koľko milimetrov tvorí obvod prsta.

Ako odmerať prsteň pomocou druhého prsteňa

Najjednoduchší spôsob, ako zmerať veľkosť prsteňa, je pomocou druhého prsteňa.

Jednoducho vyberte prsteň zo šperkovnice vašej polovičky alebo milovanej osoby a navštívte klenotníctvo, v ktorom vám poradia.

Prípadne, obkreslite prsteň vnútornej strany na papier a odmerajte vnútorný priemer prsteňa v milimetroch. Následne si túto veľkosť nájdite v tabuľkách klenotníctva.

Pozor! Veľkosti v klenotníctvach sa môžu líšiť, najmä u tých zahraničných. Rovnako je potrebné, aby takéto „ukradnutie“ prsteňa zo šperkovnice bolo nenápadne, a preto sa ho snažte dať na svoje miesto čo najskôr.

Ako porovnať veľkosť prsteňa na svojom prste?

Aj v tomto prípade budete potrebovať prsteň vašej polovičky. Ak sa vám nechce merať vnútorný priemer prsteňa, pokojne si ho vyskúšajte na svoje prsty. Dôležité je, aby ste aj zakúpený prsteň skúšali na tom istom mieste.

Nevýhodou je, že veľkosť sa môže líšiť, ak vám vaše prsty odpuchnú či napuchnú, resp. ak bude na ne pôsobiť vyššie zmieňovaný chlad.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako odmerať veľkosť prsteňa pomocou šablóny?

Na internete nájdete rôzne šablóny, ktoré vám meranie veľkosti prsteňa uľahčia. Nájdite si šablónu meracieho prúžka, ktorú si vytlačíte v 100-percentnej veľkosti a vystrihnete.

Ak máte doma druhý prsteň, jednoducho si ho porovnajte s kruhovou šablónou s veľkosťami prsteňov. Takéto šablóny zväčša ponúkajú na svojich stránkach konkrétne klenotníctva, od ktorých chcete prsteň nakupovať.

Ako využiť známych na zistenie veľkosti prsteňa?

Pri zisťovaní veľkosti prsteňa môžete využiť aj známych, ktorí pre vás ochotne zistia, akú veľkosť prsteňa vaša milovaná osoba potrebuje. Dotyčnú osobu môžu napríklad aj požiadať, aby s nimi navštívili klenotníctvo a len tak „zo žartu“ si prsteň vyskúšala.

Tu sa kreativite skutočne medze nekladú. Je však dôležité, aby sa poverený „špión“ neprezradil a tajomstvo tak ostalo uchované.

Ako zistiť veľkosť prsteňa počas spánku?

Opäť, ak chcete udržať tajomstvo a nenápadne zistiť veľkosti prsteňa, môžete to vyskúšať počas spánku.

Oplatí sa to však len pri osobách, ktoré majú tvrdý spánok a nevšimnú si, že sa im počas neho snažíte navliecť merací prúžok, niť alebo klenotnícky prúžok cez prst.

Často kladené otázky

Po prečítaní predošlých riadkov by pre vás nemalo byť žiadnym problémom vybrať zásnubný prsteň či hocijaký iný. V ďalšom priebehu článku sa však pokúsime zodpovedať na často kladené otázky, ktoré s danou témou úzko súvisia.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Čo predstavuje veľkosť prsteňa a v akých hodnotách sa udáva?

Veľkosť prsteňa predstavuje číslo, ktoré hovorí o obvode prsta. Ide teda v podstate o priemer, ktorý sa udáva v milimetroch.

Je však potrebné dávať pozor, aby bola veľkosť prsteňa zistená správne, pretože každý milimeter môže byť v tomto prípade rozhodujúci. 

Aké sú štandardné veľkosti prsteňov?

Zväčša medzi štandardné veľkosti prsteňov u žien patria veľkosti 52 – 57. V prípade úplne úzkych prstov hovoríme o veľkostiach 43 – 51. Naopak, pri hrubých prstoch je to veľkosť 59.

Čo sa týka mužov, tam štandardne hovoríme o veľkostiach 60 – 63. Ak ide o hrubšie prsty, potom je to 65 – 75.

Kedy merať veľkosť prsteňa?

Pri meraní prsta by ste mali vedieť, kedy je ten pravý čas. V zime alebo v strese sa zväčša prsty scvrkávajú a ráno, po vykonaní fyzickej aktivity či v teple, ruky naberajú na objeme.

Preto sa odporúča merať veľkosť prsteňa uprostred dňa, keď je človek v pokoji a v optimálnej telesnej teplote. Tým zamedzíte, že prsteň nebude tlačiť alebo z prsta padať.

Na akej ruke merať veľkosť prsteňa?

Rozhodujúce je aj to, na akej ruke budete správnu veľkosť prsteňa zisťovať, pretože väčšina ľudí nemá rovnako symetrické ruky.

Dominantná ruka, ktorá sa používa na väčšinu činností, je zvyčajne mohutnejšia a silnejšia. Napríklad, pri pravákoch by sa mala zisťovať správnu veľkosť prsteňa na pravej ruke.

Samozrejme, platí to len v prípade, že ide o prsteň k bežnému sviatku. Nesúvisí to teda so zásnubami či svadobným obradom.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Na akom prste merať veľkosť prsteňa?

Okrem merania prsteňa na správnej ruke rozhoduje aj konkrétny prst, na ktorom bude obdarovaná osoba prsteň nosiť. Ak sa aj pozriete na svoju ruku, zistíte, že každý prst je inej hrúbky.

Preto merajte veľkosť nielen na konkrétnej ruke, ale aj na konkrétnom prste, na ktorom sa prsteň bude nosiť. V prípade zásnubného prsteňa ide o prstenník na ľavej ruke.

Ako nosiť prstene?

To, akým spôsobom budete nosiť prstene, je len na vás. V súčasnosti je veľkým trendom nosenie prsteňov na oboch rukách či na viacerých prstoch naraz.

Avšak, také prstene sú len trendy doplnkami, ktoré nemajú nejakú zásadnú hodnotu či význam. V prípade, že ide o snubný prsteň alebo dokonca o obrúčku, tie už svoje konkrétne miesto majú.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Kde sa nosí zásnubný prsteň?

Ak idete zisťovať veľkosť zásnubného prsteňa, mali by ste odmerať konkrétne ľavý prstenník. Ide o dôležité miesto, ktoré sa podľa starovekých Egypťanov spája priamo so srdcom prostredníctvom „žily lásky“. Tá sa údajne nachádza v ľavom prstenníku.

Mnohé kultúry to však odmietajú a veria, že práve ľavý prstenník nesie v sebe zlú energiu. A preto nosia zásnubné prstene na pravom prstenníku.

My však v toto magické a láskyplné miesto veríme. Odporúčame teda zisťovať veľkosť zásnubného prsteňa práve na ľavom prstenníku.

Čo sa týka nosenia, snubný prsteň môžete nosiť dennodenne a nemusíte ho na noc skladať. Mali by byť totiž vyrobené z odolného materiálu.

Dole si ho môžete dať pri náročnejších aktivitách, aby ste predišli jeho poškodeniu či nadmernému ošúchaniu a zašpineniu.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Kde sa nosí obrúčka?

Neodmysliteľnou súčasťou svadby sú nielen šaty či kvety, ale aj obrúčky. No o práve obrúčka sa po svadbe nosí na ľavom prstenníku. Prirodzene sa tak zmení miesto nosenia zásnubného prsteňa.

Na trhu však nájdete mnoho prsteňov, teda kolekcie, ktoré obsahujú aj snubný prsteň, aj obrúčku. Tie do seba dokonale zapadajú. V tom prípade budete mať o problém postarané a môžete nosiť oba prstene na jednom prstenníku.

Ak kupujete prstene zvlášť, potom si môžete preložiť zásnubný prsteň na prostredník, aby boli blízko seba. Niektorí ľudia tiež nosia oba prstene na prstenníku, avšak na každej ruke zvlášť.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Kde kúpiť zásnubný prsteň?

Pri výbere zásnubného prsteňa si nechajte poradiť a nakupujte skôr v špecializovaných obchodoch, v ktorých nájdete väčší výber a aktuálnu ponuku. Prsteň si tak môžete voľným okom poobzerať a porovnať s inými prsteňmi.

Ide o prsteň, ktorý má veľkú symboliku, a preto by sa nemal kupovať z neoverených e-shopov. Keď z internetu, tak len z overených a serióznych stránok. Pri nákupe môžete využiť zľavový kód Vivantis.sk a ušetriť. Ide o obľúbený a overený internetový obchod.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako roztiahnuť prsteň?

Aj pri správnom odmeraní sa môže stať, že prsteň bude potrebovať roztiahnuť. Ak ide o hladký prsteň, je možné ho roztiahnuť až o 2 či 3 veľkosti.

V prípade, že je prsteň štruktúrovaný, vzorovaný alebo gravírovaný, bude to komplikovanejšie.

Vždy si nechajte poradiť profesionálmi z klenotníckych dielní a nerozťahujte drahý prsteň sami, pretože by mohol prasknúť.

Rozťahovanie prsteňa je oproti jeho zmenšovaniu komplikovanejší proces. Počítajte preto aj s tou možnosťou, že prsteň nebude možné roztiahnuť.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako dať dole zaseknutý prsteň?

Dostali ste sa do situácie, kedy potrebujete narýchlo dať dole prsteň z prsta a neviete ako? Vyskúšajte tieto spôsoby, ako dať dole prsteň z prsta bez toho, aby bol prsteň poškodený:

– Pomalým tempom točte prsteň okolo prsta, neťahajte prudko, aby nenastal opuch prsta.

– Natrite si na prst nejaké mazivo, mydlo, krém, resp. čokoľvek, čo nepoškodí pokožku ani prsteň, a pomalým krúživým pohybom vytiahnite prsteň. Takýto kĺzavý povrch by mal zabezpečiť ľahšie vytiahnutie prsteňa.

– Zdvihnite ruku nad hlavu po dobu niekoľkých minút. Tým dostanete krv z obehu rúk a prsty začnú odpúchať.

– Skúste ponoriť ruku do studenej vody a tým vytvoriť skrehnutie prstov. Tento spôsob by mal zaručiť stenčenie prstov – rovnako ako v zimných mesiacoch.

– Použite dentálnu niť alebo akúkoľvek inú. Previňte niť cez prsteň a druhý koniec si pomaly oviňte na prst až po kĺb na prste. Následne chyťte koniec, ktorý ste cez prsteň pretiahli a začnite ním točiť. Takýmto spôsobom by sa mala vytvoriť cestička, po ktorej prsteň prelezie.

ZDROJ: SHUTTERSTOCK.COM

Ako predísť opotrebovaniu prsteňa?

Ak chcete predísť nadmernému opotrebovaniu prsteňov, odporúčame ich nosiť zriedkavejšie a na noc dávať dole.

To sa však týka len klasických prsteňov z neodolného materiálu a nie zásnubného prsteňa alebo obrúčky.

Zaujímavosti o prsteňoch

– Prsteň je symbolom jednoty a záväzku.

– December je mesiac, kedy sa kupuje najviac zásnubných prsteňov

– Najobľúbenejší zásnubný prsteň je s okrúhlym brúseným diamantom z platiny alebo žltého zlata.

– Snubný prsteň si môžete sami navrhnúť a nechať vyrobiť na požiadanie.

– Zásnubné prstene nemusí kupovať len muž.

– Čoraz častejšie kupujú páry zásnubné prstene spolu, aby predišli rôznym komplikáciám. Stráca to však svoje čaro.

Určite ste už počuli aj o tom, že na zásnubný prsteň je potrebné minúť 3 výplaty. Samozrejme, to, koľko peňazí ušetríte na snubný prsteň, je len na vás. Dôležité je, aby bol z lásky venovaný osobe, s ktorou si viete predstaviť zvyšok svojho života.