Teplé dni a slnečné lúče lákajú čoraz viac ľudí užiť si voľný čas v prírode, na terase či v záhrade. Vybudujte si v tej vašej miesto, kde strávite trochu voľného času s rodinou. Vyrobte si rýchlo, jednoducho a vlastnými rukami stojan na hojdačku.

Foto: Shutterstock.com

Záhradná hojdačka pre deti a dospelých

Záhradnú hojdačku budú milovať nielen deti, ale aj dospelí. Aj keď sa môže zdať, že je náročná na realizáciu, určite ju zvládne vyrobiť každý. Jej výhodou je to, že si ju môžete prispôsobiť vašim vlastným potrebám a požiadavkám. Navyše, oproti kupovaným hojdačkám môže byť hojdačka z dreva alebo kovu vyrobená svojpomocne aj o čosi lacnejšia.

Ak máte dostatočne veľkú záhradu, odporúčame vám vyrobiť si dvojmiestnu hojdačku. Ak je však miesta nedostatok, alternatívou môže byť hojdacia sieť.

Náš tip: Hojdaciu sieť upevnite z oboch strán – napríklad o strom.

Foto: Shutterstock.com

Rozdiel medzi hojdačkou pre deti a dospelých

Ak zvažujete, že si hojdačku a stojan vyrobíte s vlastnými rukami, potom myslite aj na to, pre koho bude určená. Hojdačky pre deti sa zväčša vyrábajú z plastu a bývajú menej odolné, ľahšie a jednoduchšie na spracovanie. V mnohých prípadoch vám pri realizácii ich konštrukcie postačí len strom alebo kovový stojan.

Detské hojdačky sa tiež líšia vybavením. Najčastejšie majú hrazdu v prednej a zadnej časti alebo sú vybavené celým zadným krytom, aby bolo dieťa v bezpečí a dostatočne chránené. Naopak, pre staršie deti a dospelých sa odporúča vyrábať hojdačky a stojan z pevných a odolných materiálov – samozrejme, väčších rozmerov.

Foto: Shutterstock.com

Typy záhradných hojdačiek

Pred samotnou realizáciou hojdačky a stojanu tiež treba zvážiť, aký typ záhradnej hojdačky chcete mať. Treba myslieť nielen na tvar hojdačky, ale aj na veľkosť a materiál, z ktorého ju budete vyrábať. Čím kvalitnejší materiál použijete, tým pevnejšia bude hojdačka. A okrem toho, použitý materiál bude mať prirodzene vplyv aj na nosnosť hojdačky.

Vyrobiť si môžete napríklad hojdačku z dreva alebo kovu, prípadne hojdačku z dreva a kovu zároveň. Rovnako pred výrobou treba zvážiť, či pôjde o hojdačku pre jedného, dvoch, alebo viacerých ľudí. A netreba zabúdať ani na to, či chcete mať stacionárnu hojdačku, ktorá bude vždy na jednom mieste, alebo pôjde o prenosnú hojdačku, ktorú je možné presúvať prakticky kamkoľvek.

Foto: Shutterstock.com

Moderná hojdačka s kovovou konštrukciou         

Kovové hojdačky sú nielen moderné, ale ešte k tomu aj odolné a nehorľavé. Z dizajnového hľadiska však nemusia zapadnúť do každej záhrady.

Pozor! Na výrobu kovovej hojdačky a stojana z kovu budete potrebovať aj určité zváračské zručnosti.

Výhodou hojdačiek z kovu je ich dlhá životnosť, elegantná konštrukcia a väčšinou ľahké rozkladanie. Musia byť však kvalitne zhotovené. Nevýhodou je ale prehrievanie sa na slnku či možné napadnutie koróziou v budúcnosti.

Foto: Shutterstock.com

Drevená záhradná hojdačka

Čo sa týka záhradných hojdačiek a stojanov, ktoré sú vyrobené z dreva, tie sú v súčasnosti veľmi obľúbené. Okrem toho, že ich realizácia je veľmi jednoduchá, si ich viete akokoľvek prispôsobiť – či už tvarom, alebo rozmermi. Navyše, drevo je stabilný, pevný, prírodný, vizuálne krásne a ľahko dostupný materiál. Preto si mnoho ľudí vyberá práve tento typ hojdačiek.

Aplikovaním vhodného ochranného náteru docielite vysokú odolnosť hojdačky a stojana voči poveternostným podmienkam. Výhodou hojdačiek a stojanov, ktoré sú vyrobené z dreva je aj dobré zvládanie záťaže a tiež to, že sa neprehrievajú.

Naopak, je to práve neustále pracovanie dreva, čo je ich nevýhodou. Hojdačky a stojany z dreva si tak vyžadujú väčšiu a pravidelnejšiu starostlivosť – napríklad, musia byť pravidelne ošetrované vhodnými nátermi na drevo.

Foto: Shutterstock.com

Ako urobiť hojdačku a stojan na hojdačku svojpomocne?

Nie je nič lepšie, ako si vyrobiť záhradnú hojdačku a stojan svojpomocne. Vlastnými rukami dokážete urobiť čokoľvek – a určite aj postaviť hojdačku. Jej výroba si vyžaduje dostatok miesta a tiež dostatočné množstvo súčiastok a náradia. Pri stavbe hojdačky a stojana sa zíde aj pomoc v podobe druhého človeka, ktorý vám bude asistovať s pridržiavaním jednotlivých častí.  

Stojan na záhradnú hojdačku

Nemáte v záhrade dostatočne veľký strom, aby ste si naň mohli zavesiť hojdaciu sieť alebo hojdačku? Vyrobte si vlastný stojan na hojdačku, ktorý bude vo vašej záhrade nielenže plniť estetickú funkciu, ale bude ešte aj odolný a funkčný. Pre domácich majstrov žiadny problém.

Pri výrobe stojana na hojdačku si premyslite, či bude ukotvený do zeme, alebo ho chcete bez ukotvenia. Rozdiel medzi týmito stojanmi je najmä v stabilite a v odolnosti voči vonkajším vplyvom.

Foto: Shutterstock.com

Ako vyrobiť stojan na záhradnú hojdačku?

Na výrobu stojana záhradnej hojdačky budete potrebovať predovšetkým kvalitné drevo alebo kvalitnú oceľ, vhodné súčiastky, potrebné pomôcky a nevyhnutné náradie. Jednoducho, bez toho stojan na záhradnú hojdačku nevyrobíte.

V tomto prípade je nápomocný aj plán, podľa ktorého budete drevo nielen merať a rezať, ale ho aj spájať. A to tak, aby ste docielili jeho odolnosť aj na niekoľko nasledujúcich desaťročí.

Foto: Shutterstock.com

Z čoho vyrobiť stojan na hojdačku?

Na docielenie čo najväčšej odolnosti a pevnosti odporúčame použiť guľatiny alebo hranoly. Medzi veľmi odolné drevo patrí buk, breza, severská borovica alebo jedľa, Spomínané druhy sú zaujímavé aj svojou farbou a kresbou.

Vhodný môže byť smrekovec, ktorý je síce cenovo dostupný a relatívne jednoduchý na opracovanie, no je aj ľahšie napadnuteľný škodcami. K obľúbeným drevinám používaným na výrobu hojdačiek a stojanov tiež patria odolné a na údržbu nenáročné exotické druhy – napríklad filipínsky mahagón, eukalyptus alebo severoamerická akácia.

Foto: Shutterstock.com

Ak však uprednostňujete stojan z kovu, potom odporúčame použiť kvalitnú oceľ. Lacné zliatiny kovov môžu byť totiž nestabilné, pričom mávajú väčšinou kratšiu životnosť.

Po vybratí vhodného materiálu je potrebné všetko namerať, narezať, ošetriť ochranným prípravkom, spojiť a následne zostaviť. To isté platí aj v prípade kovu. Ten sa odporúča ošetriť pozinkovaním, prípadne komatixovou alebo práškovou farbou.

Náš tip: Z dlhodobého hľadiska je najrozumnejšou voľbou žiarové zinkovanie. Takto ošetrený materiál je nesmierne odolný voči slnečného žiareniu aj vplyvom počasia a zároveň je bezúdržbový. Je to prakticky nezničiteľná povrchová úprava.

Čo budete potrebovať na výrobu stojana?

Okrem kvalitného materiálu si nezabudnite pripraviť dostatočné množstvo skrutiek a klincov + závesy na hojdačku. Určite vám poslúži aj lepidlo na drevo, moridlo a farba/olej/lak na ochranu dreva. Čo sa týka náradia, zaobstarajte si skrutkovač, pílu, kladivo, meter, brúsku, vŕtačku, ceruzku a ochranné pomôcky, ako napríklad okuliare a rukavice.

Foto: Shutterstock.com

Náš tip: Stojan na hojdačku v tvare písmena A

Medzi najpopulárnejšie stojany na hojdačku patrí vďaka svojej odolnosti, pevnosti, stabilnosti a ľahkej realizácii stojan v tvare písmena A. Pri jeho umiestňovaní na výsledne miesto však počítajte s dostatočným priestorom pred aj za ním.

Okrem toho je potrebné mať pri výrobe stojana v tvare písmena A aj štyri rovnako dlhé trámy, ktoré spevníte horným nosníkom a ďalšími dvomi alebo štyrmi upevňovacími trámami.

Náš tip: Nezabudnite si pripraviť dostatočné množstvo klincov, skrutiek do dreva a tiež závesy, na ktoré hojdačku zavesíte – napríklad reťazou. Určite pomôžu aj montážne karabíny.

Foto: Shutterstock.com

Návod na výrobu stojana na hojdačku v tvare písmena A

Je to skutočne jednoduché. Prinášame vám návod, ako vyrobiť stojan na hojdačku v tvare písmena A z dreva. Dĺžku jednotlivých trámov si zvoľte v závislosti od veľkosti a nosnosti hojdačky.

Postup, ako vyrobit stojan na hojdačku z dreva v tvare písmena A

·       Pripravte si nosník z guľatiny alebo hranolu, na ktorom bude záhradná hojdačka zavesená. Rozmery nosníka určujú konečnú veľkosť samotnej konštrukcie hojdačky.

·       Zmerajte na nosníku stred a od neho si vyznačte a odmerajte v rovnakej vzdialenosti miesta, v ktorých urobíte otvory. Do týchto otvorov následne upevnite závit závesu.

·       Do závitov vložte závesy hojdačky a poriadne ich utiahnite.

·       Ďalej si pripravte 4 rovnako dlhé trámy, ktoré budú slúžiť ako nohy stojana hojdačky.

·       Nezabudnite ich v spodnej časti odrezať v rovnakom uhle, aspoň 26,6 °.

·       Taktiež si pripravte aj 2 rovnako dlhé trámy, ktoré budú slúžiť ako vzpery nôh hojdačky. Aj tie na oboch koncoch odrežte v uhle zhruba 26,6 °. Tieto vzpery budú použité na upevnenie hornej časti nôh hojdačky, z vonkajšej strany. Odporúčame ich upevniť vo výške aspoň 30 až 40 cm v hornej časti hojdačky. Takýmto spôsobom získate nohy hojdačky v tvare písmena A. Ak chcete, aby sa zvýšila stabilita hojdačky, trámy je možné vo vrchnej časti prekrížiť.

·       Aby bol stojan hojdačky skutočne dostatočne pevný, môžete použiť dlhšie trámy a upevniť aj nohy v spodnej časti hojdačky, približne 40 až 60 cm od zeme. Nezabudnite tieto trámy pripevniť dostatočným množstvom skrutiek alebo klincov – a to tak, aby boli rovnobežné s hornými trámami.

·       Nebojte sa použiť kovové háčiky alebo závesy, aby bola konštrukcia čo najpevnejšia a stojan stabilizovaný aj s vrchným nosníkom. Čím viac trámov pri stavbe stojana hojdačky použijete, tým bude konštrukcia stabilnejšia a odolnejšia voči vonkajším vplyvom.

Existuje viacero variantov na výrobu stojana hojdačky v tvare písmena A. Či vrchné trámy nôh prekrížite, alebo nie, je len na vás. Tým v podstate získate stojan v tvare písmena X. V každom prípade však nezabudnite drevo vopred obrúsiť a ošetriť vhodnými prípravkami na drevo a následne stojan umiestniť na pevný podklad, napríklad dlažbu.

Foto: Shutterstock.com

Ďalšie typy stojanov na hojdačku

Medzi ďalšie typy stojanov na hojdačku patria stojany v tvare písmena U a stojany v tvare pergoly.

Stojan na hojdačku v tvare písmena U

Ak potrebujete stojan na hojdačku, na ktorej sa budete len tak mierne kolísať, prípadne chcete, aby slúžila hojdačka na relax či deťom, potom je možné zvoliť práve stojan v tvare písmena U.

Na jeho výrobu spotrebujete menej materiálu. Takýto stojan sa ale odporúča zaliať betónom do zeme. Jeho odolnosť a stabilita je tak oveľa lepšia. Ak budete vyrábať stojan na hojdačku z kovu, myslíte na to, že hrúbka materiálu by mala zodpovedať požadovanej nosnosti.

Na drevený stojan na hojdačku v tvare písmena U potrebujete:

·       2 ks reziva dlhého aspoň 3,2 m (bočné stĺpiky)

·       1 ks reziva dlhého aspoň 3 m (horný nosník)

·       2 ks reziva dlhého aspoň 50 cm (podpery)

·       skrutky do dreva, závesy na hojdačku, lepidlo na drevo, vhodné ochranné prostriedky

·       pílu, kladivo, meter, brúsku, skrutkovač, vŕtačku, ceruzku a ochranné pomôcky, ako napríklad okuliare a rukavice.

Stojan na hojdačku v tvare pergoly

Pre domácich majstrov nebude problém ani výroba stojana na hojdačku, ktorý pripomína pergolu. Avšak, ide o komplikovanejší, zdĺhavejší a materiálovo náročnejší proces. Takýto stojan je vhodný na väčšie pozemky. Vynikne napríklad aj v blízkosti zimných záhrad.

Foto: Shutterstock.com

Hojdačky patria k obľúbeným typom záhradného nábytku. Pri stavbe a výrobe stojanov na hojdačku myslíte najmä na použitie kvalitných materiálov a na bezpečnosť. V prípade akýchkoľvek nejasností sa nebojte požiadať o pomoc alebo o rady odborníkov. Nie je to hanba.