Chcete svoj záhon obohatiť o rastliny, ktoré znesú slnko aj sucho? Takéto rastliny sú menej náročné na starostlivosť a s pribúdajúcimi letami sú čoraz žiadanejšie. Ak teda hľadáte zelených hrdinov, ktorých si môžete vychutnať aj v letných mesiacoch, pozrite si týchto 7 najlepších.

Rastliny, ktoré dobre znášajú slnko a sucho

  • Levanduľa lekárska
  • Margaréta
  • Rebríček obyčajný
  • Rozchodník
  • Gypsomilka plazivá
  • Echinacea purpurová
  • Gaura

Vlastnosti rastlín odolných voči suchu

Rastliny, ktoré dobre znášajú slnko a sucho, sa prirodzene prispôsobili suchým a drsným podmienkam. Tieto rastliny sa preto môžu dokonale vysádzať do suchej pôdy. Nezabudnite, že mladé rastliny si musia vybudovať silný koreňový systém, aby skutočne odolali suchu. Preto by tieto rastliny mali byť v čase výsadby dostatočne zavlažované. Okrem toho väčšina rastlín odolných voči suchu miluje slnečné svetlo. Ak sú teda vysadené do tieňa, je menej pravdepodobné, že budú kvitnúť a budú strácať listy. Stručne povedané: umiestnite tieto rastliny do suchej pôdy na slnečné miesto a budú úplne spokojné.

Levanduľa lekárska

Dokonalým príkladom rastliny, ktorá znesie slnko aj sucho, je levanduľa. Samozrejme, tento krásny letný kvet je známy svojou silnou vôňou, a preto je veľmi obľúbený aj u čmeliakov a včiel. Levanduľa kvitne v júni až júli a má rada neúrodnú, kriedovú pôdu alebo menší kvetináč. Levanduľu sa odporúča strihať každú jar. Tým sa zabráni tomu, aby rastlina pod povrchom zdrevnatela a stala sa neplodnou.

Foto: Shutterstock.com

Margaréta

Táto rastlina nepotrebuje takmer žiadnu starostlivosť, ale rastie bujne! V skutočnosti kvitne od mája do októbra pestrofarebnými kvetmi (bielymi, ružovými a fialovými) so žltým stredom. Táto opadavá trvalka má rada stanovište na plnom slnku a darí sa jej v každej priepustnej pôde.

Foto: Shutterstock.com

Rebríček obyčajný

Táto rastlina je veľmi vysoká (100-140 cm), ale vďaka dlhým, tenkým stonkám zostáva veľmi vzdušná. Jasne ružové kvety kvitnú od júla do septembra – ideálne na slnku na dobre odvodnenom mieste. Rebríček obyčajný sa často kombinuje s inými slnko-milujúcimi a vysokými rastlinami.

Tip: Kvetina krásne kvitne aj vo váze!

Foto: Shutterstock.com

Rozchodník

Tento sukulent kvitne obrovskými nápadnými ružovými kvetmi od augusta do októbra. Vyzerá dobre v skalke, na obrube alebo v kvetináči na terase či balkóne a vytvára aj krásne rezané kvety. Rastlina má rada plné slnko, znesie aj ľahký tieň a má rada priepustnú pôdu. Ak je totiž pôda príliš vlhká, krásne sukulenty zhnijú.

Foto: Shutterstock.com

Gypsomilka plazivá

Gypsomilka plazivá je jednoducho nádherná. Táto rastlina s drobnými bielymi (alebo ružovými) kvetmi kvitne od júna do augusta a môže dorásť až do výšky 120 cm! Slnečné miesto a pôda bohatá na živiny robia túto rastlinu vhodnou pre milovníkov skaliek. Gypsomilka tiež potrebuje priepustnú, vápenatú pôdu.

Foto: Shutterstock.com

Echinacea purpurová

Táto rastlina upúta pozornosť krásnymi, veľkými a mohutnými kvetmi a zámernou ružovou farbou. Kvitne od júla do septembra a dosahuje výšku približne 100 cm. Nemá špecifické nároky na pôdu, dobre znáša slnko a sucho a nevyžaduje si veľkú starostlivosť. Ak chcete, aby záhrada dobre kvitla, odrežte odumreté kvety, aby ste ju podporili v ďalšom kvitnutí.

Foto: Shutterstock.com

Gaura

Báječná Gaura so svojimi vzdušnými, bielymi a krásnymi kvetmi je fantastická okrasná rastlina. Vďaka otvorenej štruktúre sa ľahko prelína s inými trvalkami. Táto trvalka kvitne od júla do októbra, pričom motýľovité kvety sa objavujú čoraz vyššie na stonke a dosahujú výšku až 80 cm. Na začiatku zimy nezabudnite gauru prikryť konármi, slamou alebo lístím, inak sa pri silných mrazoch vyvráti.

Foto: Shutterstock.com

Hoci tieto rastliny dobre znášajú slnko a sucho, je dôležité ich pravidelne zalievať. Každá rastlina má však svoje vlastné pravidlá.