Tieniaca technika výrazne zvyšuje kvalitu života v našich domácnostiach aj pracovných prostrediach. Existuje veľa dobrých dôvodov, prečo je potrebné kontrolovať množstvo slnečného svetla, ktoré sa dostáva dnu. Dobre navrhnuté zariadenia na tienenie môžu chrániť pred horúčavami, prudkým svetlom aj hlukom, zlepšiť kvalitu prirodzeného osvetlenia v interiéri, poskytnúť dostatočné súkromie či znížiť spotrebu energie na chladenie.

Celkovo nám rôzne spôsoby tieniacej techniky výrazne prispievajú k vyššiemu komfortu bývania a život bez nej si už vlastne nevieme predstaviť. Našťastie, dnešný trh ponúka širokú škálu úprav okien. Možností sú takmer nekonečné, takže si určite nájdete také tienidlá, ktoré budú vyhovovať vášmu štýlu, rozpočtu aj vašim potrebám.

Ak hľadáte novú tieniacu techniku pre váš domov, no neviete presne, ktorý typ vám bude vyhovovať najviac, tento článok je práve pre vás.

Ako si vybrať tieniacu techniku?

Ešte predtým, ako si začnete prezerať katalóg so všetkými možnými tienidlami, je dôležité položiť si niekoľko základných otázok, ktoré vám pomôžu zistiť, čo presne potrebujete:

Prečo si chcete kúpiť tieniacu techniku?

Veľa zákazníkov si kupuje tieniacu techniku z viac ako jedného dôvodu. Aké sú tie vaše? Chcete si zachovať súkromie? Prajete si mať čo najlepšie izolovaný dom? Chcete minimalizovať hluk zvonku a intenzívne pouličné svetlo? Hľadáte spôsob, ako ochrániť nehnuteľnosť pred krádežou?

Do akej miestnosti ju plánujete umiestniť?

Nie všetky tienidlá sa hodia do všetkých priestorov domu alebo bytu. Odlišné požiadavky budete mať na tienenie v spálni a detskej izbe. Tu bude pravdepodobne pre vás dôležitá svetelná aj hluková izolácia.

Na druhej strane v kuchyni a kúpeľni treba zvoliť tienenie, ktoré bude vodeodolné a zaistí čo najviac súkromia. Aj vonkajšie priestory, ako terasa balkón či záhrada si vyžadujú k zatieneniu špeciálny prístup.

Koľko svetla a tepla majú prepúšťať?

Silné slnečné svetlo dokáže zohriať miestnosť. To platí najmä v chladnejších zimných mesiacoch. Svetlejšie odtiene a priesvitné látky ponúkajú možnosť ozdobiť okno odtieňom podľa vlastného výberu, ktorý zároveň udržiava neustále prúdenie tepla. Tak si môžete vychutnať výhľad cez okno a zároveň mať základnú ochranu medzi vašou miestnosťou a vonkajším svetom.

Naopak, tmavšie odtiene blokujú svetlo a udržiavajú miestnosť chladnejšou v letných mesiacoch, a to najmä v tých častiach domu, kde počas najteplejších dní neustále svieti slnko.

Je pre vás dôležitá ochrana súkromia?

Ak ide o okno v spálni alebo v kúpeľni, kde je problémom súkromie, použite tmavšie farby a hrubšie zatemňovacie látky, ktoré zabránia zvedavým očiam vidieť, čo sa u vás deje.

Aké máte farebné požiadavky?

Hoci farby priamo súvisia s tým, koľko slnečného svetla prechádza cez okná, sú tiež súčasťou celkovej estetiky miestnosti. Výber farby môžete odvíjať na základe toho, či chcete, aby vám tieniaca technika ladila so zvyškom farebnej schémy domácnosti alebo podľa toho, či chcete miestnosti pridať iba kontrast.

Pri voľbe tienenia zvážte aj tieto kritériá:

  • Cena
  • Štýl
  • Hlučnosť a prašnosť vonkajšieho okolia
  • Veľkosť a tvar
  • Elektroinštalácia
  • Druh okien

Aké máte očakávania?

Posledným krokom je definovať si, čo od tieniacej techniky očakávate. Ako by sa malo tienenie ovládať – ručne, automaticky alebo pomocou solárnej energie? Chcete rolety namontovať alebo navŕtať? Bude miestnosť úplne zatemnená alebo si chcete množstvo svetla regulovať sami?

Typy tieniacej techniky

Hľadáte nové okenné tienidlá pre váš domov? Na výber je z veľkého množstva typov tienidiel. Poďme sa teda pozrieť na niektoré z nich.

Závesy

Tento typ tienenia netreba špeciálne predstavovať, patrí totiž medzi tie najtradičnejšie a dnes sa opäť teší veľkej popularite. Závesy poskytujú nenahraditeľný pocit útulnosti, ľahko sa udržiavajú a slúžia aj ako dekoračný prvok. Ich ďalšou výhodou je možnosť rôznych spôsobov uchytenia, aranžovania a vrstvenia. Je možné obmieňať ich podľa nálady alebo sezóny.

Tieniaca technika - závesy
Foto: Shutterstock.com

Žalúzie

Ďalším obľúbeným typom tienenia, najmä vďaka veľkej dostupnosti a nízkej obstarávacej cene, sú žalúzie.

Tieniaca technika - žalúzie
Foto: Shutterstock.com

Vnútorné a vonkajšie žalúzie

Interiérové žalúzie pomáhajú vďaka otočným lamelom udržiavať v domácnosti teplo a zároveň poskytovať dostatok svetla.

Najpoužívanejším typom exteriérového tienenia sú vonkajšie žalúzie. Na výber máte z viacerých šírok a tvarov, povrchových a farebných úprav. Ovládať ich je možné kľukou aj inteligentným diaľkovým ovládaním.

Okrem vonkajších a vnútorných žalúzií sú prémiovým riešením medzisklenné žalúzie, ktoré sa integrujú medzi jednotlivé tabule skla. Toto riešenie s dlhou životnosťou umožňuje nielen dokonalú reguláciu svetla, ale poskytuje aj tepelnoizolačné vlastnosti.

Vertikálne a horizontálne žalúzie

Vertikálne žalúzie sa hodia do každého interiéru, ochránia pred nežiaducimi pohľadmi a zabezpečia tak pocit domácej pohody a istoty.

Horizontálne žalúzie sa čoraz častejšie využívajú nielen v komerčných priestoroch, ale aj v bytoch a domoch. Ľahko sa montujú, majú jednoduché ovládanie a sú nenáročné na údržbu.

Rolety

Rolety sú univerzálne a moderné a dokážu doplniť takmer každý štýl miestnosti.

Tieniaca technika - látkové rolety
Foto: Shutterstock.com

Vnútorné látkové rolety

Je to obľúbený typ tienenia, pri ktorom sa pruh tkaniny navíja na rolovací mechanizmus. Možno ju jednoducho rozvinúť, aby zabránila oslneniu vo vašej domácnosti. Moderné typy majú dokonca možnosť motorizácie. Intenzita tienenia je dosahovaná voľbou rôznej hustoty tkaniny rolety.

Vnútorné rolety sú dostupné v rôznych farbách, dekoroch a prevedeniach. Sú estetickým doplnkom, ale dokážu zabezpečiť úplné zatemnenie miestnosti cez deň tzv. „blackout“ verziou.

Môže vás zaujímať: Po zatiahnutí blackout závesov môže byť doma tma doslova ako vo vreci. Nezabudnite preto na kvalitné interiérové osvetlenie.

Vonkajšie rolety

Vonkajšie rolety oproti vonkajším žalúziám umožnia dosiahnuť úplnú tmu. Keďže často obsahujú špeciálnu výplň, fungujú aj ako tepelný izolant. Ich výhodou je aj vyššia odolnosť proti vetru a menšia náchylnosť na mechanické poškodenie.

Plisé

Plisé rolety sú dekoratívnym tienením, ktoré je univerzálnou ochranou interiéru pred slnkom aj nežiadúcimi pohľadmi. Sú ako stvorené na tienenie špeciálnych okien oblúkových a šikmých tvarov. Je možné ovládať ich rôznymi spôsobmi: madlom, profilom, šnúrou, retiazkou, kľukou aj motoricky. Vďaka širokej ponuke sú plisé rolety vhodné aj na zatienenie zimných záhrad a svetlíkov.

Rímske rolety

Ak hľadáte rafinovaný spôsob tienenia, pri ktorom sa vaše okná stanú stredobodom pozornosti, rímske rolety môžu byť to pravé pre vás. Pri vyťahovaní vytvárajú pravidelné a efektné sklady, čo z nich robí výnimočnú tieniacu techniku. Aj v tomto prípade je možné motorické ovládanie. Je možné ich prať v práčke a meniť podľa sezóny.

Rolety deň a noc

Pri tomto type sa na látke striedajú priesvitné a nepriesvitné pásy. Podľa toho, ako sa rolujú, roleta buď úplne zatemní alebo presvetlí priestor. Ovládanie je možné retiazkou i motoricky.

Japonské steny

Najmä na vzdialenom východe sa tieto typy tienenia využívajú často a sú takmer nevyhnutné v jednoducho zariadených a vzdušných priestoroch. Pripomínajú kombináciu rolety a vertikálnych závesov a pri veľkých okenných plochách môžu siahať až k zemi.

Tip: Zaujíma vás japonský štýl bývania?

Okenice

Ak si chcete zariadiť domácnosť v tradičnom slovenskom štýle, použite okenice. Dokážu ozvláštniť každý interiér, môžu byť otváravé alebo posuvné, vyhotovené nielen v typickom drevenom, ale aj minimalistickom prevedení. Keďže sú okenice súčasťou budovy, nie je možné ich odstrániť.

Markízy

Markízy majú množstvo výhod, sú praktické a vďaka tejto tieniacej technike si môžete užiť pohodlie na balkóne a terase alebo kdekoľvek inde. Okrem komfortu poskytujú aj dostatočnú ochranu pred UV slnečným žiarením. Markízy sa vyrábajú aj na mieru, aby splnili všetky očakávania kupujúcich.

Tieniaca technika - markízy
Foto: Shutterstock.com

Na fasádu

Moderným tienením okien či fasád sú fasádne markízy, kde je tienenie zabezpečené posunom perforovanej poplastovanej tkaniny vertikálnym smerom a umožňuje tienenie aj cez viaceré poschodia. Markízy však neposkytujú kompletne zatmenie, iba svetelnú a tepelnú reguláciu.

Na terasu

Terasové markízy neposkytujú zatemnenie miestnosti ani akustickú a bezpečnostnú bariéru. Ich použitie je však veľmi pohodlné, jednoducho sa zrolujú a dokážu zatieniť aj väčšiu plochu terasy. Modernejšie typy majú kazetový systém, ktorý zabráni znečisteniu markízy a ochráni ju pred poveternostnými vplyvmi.

Slnečné plachty

Ak si na záhrade chcete navodiť prímorskú atmosféru, využité tento elegantný typ tienenia. Tento produkt sa zvyčajne vyrába na mieru, čím poskytuje širokú škálu dizajnových riešení a spôsobov uchytenia.