Existuje niekoľko spôsobov viazania kravaty. Ak neviete, ako na to, ukážeme vám jasný návod s nakreslenými postupmi. Nie je to žiadna raketová veda, chce to len trochu cviku. Predstavme si viazanie kravaty krok za krokom.

Aká je optimálna dĺžka kravaty?

Skôr ako sa zameriame na to, ako viazať kravatu, povedzme si niečo o dĺžke kravaty. Správna dĺžka je veľmi dôležitá. Nemala by byť ani príliš dlhá, ani príliš krátka. Môže byť dosť ťažké dosiahnuť správny výsledok. Mal by mierne prekrývať váš opasok. Príliš krátka kravata môže vyzerať skôr komicky. Každý si musí dĺžku kravaty prispôsobiť svojej výške.

Ak nemáte správnu dĺžku kravaty, je dobré zvážiť nákup novej na stránke Modio.sk. Tam nájdete širokú ponuku rôznych dĺžok kravat, takže si určite nájdete tú správnu pre seba.

Ako si uviazať kravatu? Postup krok za krokom

1.Four in Hand uzel

Uzol Four-in-Hand je jedným zo základných uzlov. Je jednoduchá, hodí sa na väčšinu golierov a používa menšiu časť kravaty, aby bola o niečo dlhšia. Ocenia to najmä muži s dlhším trupom.

Foto: Shutterstock.com

Postup:

  1. Vyhrňte golier a zapnite košeľu až po krk. Natiahnite si kravatu okolo krku.
  2. Širší koniec kravaty preložte cez užšiu časť.
  3. Širší koniec prekrížte cez užší koniec.
  4. Opäť pretiahnite širšiu časť cez užší koniec kravaty ako v predchádzajúcom kroku.
  5. Oba konce zarovnajte tak, aby k sebe zvierali uhol 90°.
  6. Zozadu prevlečte širší koniec cez vnútornú slučku.
  7. Nakoniec prevlečte širší koniec cez menšiu slučku, ktorú ste vytvorili vpredu.
  8. Vznikne vám jednoduchý uzol, ktorý je ešte potrebné utiahnuť. Nakoniec prevlečte kratší koniec cez vnútornú slučku kravaty, aby neprekážal.

Video:

2.Half Windsor uzel

Druhým typom viazania je takzvaný Half Windsor uzol. Je širší, symetrickejší a má trojuholníkový tvar. Vhodný na formálnejšie príležitosti, je väčší ako predchádzajúci uzol Four-in-Hand. Kravaty z hrubšej tkaniny si pravdepodobne budú vyžadovať volánový alebo široký otvorený golier s týmto uzlom. Je to klasický biznis uzol.

Foto: Shutterstock.com

Postup:

  1. Uviažte si kravatu okolo krku. Širší koniec kravaty umiestnite na pravú stranu. Mala by byť asi o 12 cm dlhšia ako ľavá strana.
  2. Širší a dlhší koniec omotajte okolo užšieho konca kravaty.
  3. Širší koniec pretiahnite cez šnúru kravaty.
  4. Prevlečte ho cez vnútornú stranu kravaty.
  5. a 6. Širší koniec opäť prevlečte cez slučku, tentoraz ho zachyťte pod ňou.
  6. Širšiu časť pretiahnite cez slučku vpredu.
  7. Utiahnite uzol a upravte ho pred zrkadlom.

Video:

3.Uzel Windsor

Toto je najformálnejší varianta. Windsorský uzol je symetrický, širší a najlepšie vypĺňa priestor medzi kravatou a košeľou. Hodí sa k veľmi širokým golierom a dokonale ich dopĺňa. Ako ho urobiť?

Foto: Shutterstock.com

Postup:

  1. Prehoďte si kravatu cez krk, širšia časť bude dlhšia, pracujte len so širšou časťou.
  2. Širšiu stranu kravaty prekrížte cez kratšiu stranu vpredu a prevlečte ju cez vnútornú stranu slučky.
  3. Dlhšiu časť navlečte smerom von a nadol.
  4. Širšiu časť prekrížte na vnútornej strane cez kratšiu časť.
  5. Vytiahnite dlhšiu časť nahor.
  6. Dlhšiu časť prevlečte cez slučku smerom nadol.
  7. Širšiu stranu kravaty prevlečte cez slučku opäť zdola.
  8. Pretiahnite širšiu časť kravaty cez novo vytvorenú slučku vpredu.
  9. Utiahnite uzol.

Video:

Ako zladiť kravatu a oblek?

Viazanie kravaty je jedna výzva, druhá je, ako zladiť kravatu a samotný oblek. Kombinovanie rôznych vzorov môže byť spočiatku zložité. Ale aj to sa dá zvládnuť. Klasickým pánskym oblekom bez vzoru nič nepokazíte. Zvoľte si jednoduché sako s dvoma gombíkmi.

  • Univerzálnym kúskom, ktorý znesie všetko, je tmavomodrý oblek. Klasická je biela košeľa bez vzorovania. Ku kráľovskej modrej sa najlepšie hodí bordová alebo červená kravata a tmavé kožené topánky, ideálne čierne alebo hnedé.
  • Pri obleku si zvoľte formálne farby. Samozrejme, fantázii sa medze nekladú, ale univerzálne sú obleky v čiernej, tmavomodrej, sivej a niekedy aj hnedej farbe. Tieto farby sa tiež oveľa ľahšie kombinujú s kravatami a košeľami.
  • Dávajte si pozor na kravaty s rovnakým vzorom ako košeľa. Existuje jednoduché pravidlo: dve rovnaké veci sa k sebe nehodia. Kravaty so vzorom by sa nemali kombinovať s košeľou s rovnakým vzorom.
  • Dodržujte pravidlo troch farieb. Bude to prirodzenejšie a oveľa jednoduchšie sa budú kombinovať všetky farby.
  • Čím väčší je vzor na kravate, tým je menej formálna. Na spoločenských a pracovných podujatiach sa vyhnite zdanlivo vtipným motívom, ako sú kačičky a podobne. Môžete si ich vybrať na večierok s priateľmi, ale na obchodné stretnutia si radšej vyberte osvedčenú klasiku.

Klasický čierny oblek doplňte bielou košeľou s kravatou s jemným vzorom. Môže byť svetlejšia alebo tmavšia.

Foto: Shutterstock.com

K vzorovanej košeli si naopak vyberte jednofarebnú kravatu.

Foto: Shutterstock.com

Obleky v námorníckej modrej farbe vyzerajú skvele s kravatou v červených a bordových odtieňoch.

Foto: Shutterstock.com

Ku kravate si môžete vybrať vreckovku, ale nemala by byť totožná so vzorom kravaty.

Aký štýl kravaty si vybrať?

Od minimalistického dizajnu až po vzory a farby. Kravata výrazne dotvára celkový vzhľad oblečenia, preto jej výber starostlivo zvážte. Obľúbené sú kravaty v tmavomodrej farbe. Ďalšími obľúbenými sú farebné kravaty. Konkrétny odtieň si vyberte podľa svojich preferencií, ale aj podľa farby obleku a košele. Tretím typom sú kravaty s jemným vzorom v podobe drobných bodiek alebo prúžkov.

Ako rozoznať kvalitnú kravatu?

Dobrú kvalitu nerozpoznáte na pohľad, ale na dotyk. Ak ide o hodvábnu kravatu, potraste ju v ruke a skontrolujte, či nie je pokrčená. Kvalitná kravata sa skladá z troch častí.

Okrem strihu celkový vzhľad dotvárajú doplnky v podobe topánok a opasku. Venujte im preto dostatočnú pozornosť. Nemusíte mať vždy najnovší model, ale správna starostlivosť o obuv je nevyhnutná.

Aké typy kravát existujú?

  • Talianske kravaty sa vyznačujú tzv. self-tippingom, čo znamená, že oba konce kravaty sú vyrobené z rovnakej látky.
  • Klasické kravaty sú jedným zo štandardných typov. Ich tradičná šírka je 7 cm.
  • Slim kravaty sú užšie, majú rovný strih a sú viac štylizované. Opticky rozširujú ramená. Hodia sa skôr k ležérnemu oblečeniu ako ku klasickému biznis oblečeniu.

Prejdime však od teórie k praxi. Máme jednoduchý postup viazania kravaty, nech už si vyberiete akýkoľvek uzol.

Jednoduché aj zložitejšie uzly si vyžadujú len trochu cviku. Keď si uzol nacvičíte, nebudete mať problém viazať kravatu automaticky. Preto sa nebojte cvičiť dopredu, aby pre vás uzol Windsor alebo Four in hand bol ľahký a prirodzený.