Úložného priestoru v domácnosti nie je nikdy dosť. Každým dňom rastú naše nároky na voľné miesto pre oblečenie, pomôcky a pre unikátnu výbavu do obývačky či hosťovskej. Stále je veľký záujem o komody, avšak tie treba vyberať podľa hlavných kritérií. Ktoré sa na ne aktuálne vzťahujú, aby neznemožňovali náš pohyb po izbách a vedeli sme si ich pohodlne užívať? 

Komoda v obývačkách  

Ide o hlavnú spoločenskú miestnosť, a preto jej vzhľadom na výber komody poskytneme najviac priestoru. V obývačkách bežne nadväzujú na dizajn hlavnej obývacej steny. Ponúkajú priestor na to, čo chceme pred návštevami pohotovo ukryť, ale aj čo zviditeľniť. Dobre sa užíva kombinovaná komoda s policami a zásuvkami. Už je na vás, aby ste podľa dispozičných možností zvážili, či vybrať model s klasickými alebo s posuvnými dvierkami. V obývačkách hrozí technický chaos, preto je vhodné investovať a do priestoru vhodne zakomponovať komodu s otvormi na káble.

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Ako vkusne zapôsobiť na návštevy? Možné je to aj komodou, ktorá zviditeľňuje vaše unikátne „trofeje“, rodinné úspechy, suveníry či bežné teplo domova sálavé z fotografií. Umiestňujeme ich na hornú dosku alebo za presklené dvierka na komode.  

Samotný materiál a dizajn prispôsobujeme hlavnému nábytku, konferenčnému a písaciemu stolíku. Najväčší záujem býva o masívne drevo aj drevovláknitú dosku v kvalite HDF (odolné a pevné surové drevo pre zásuvky a výplň dvierok) alebo MDF (chránené lakom alebo fóliou s veľkým pôsobiskom využitia)

Čo sa týka rozmerov, najviac zvažujeme výšku komody. Neraz práve komoda nahrádza a slúži ako viacfunkčný TV stolík s výškou cca. 45 cm. Ak si vyberieme obľúbený model z trvácneho dreva, dbáme aj na správnu údržbu. Má slúžiť roky, a preto ju odďaľujeme od zdrojov tepla a priameho slnečného svetla. V obývačkách sú TV stolíky aj komody najmenej v kontakte s vodou a mastnotou, no pravidelne si vyžadujú očistiť vlhkou handričkou bez akýchkoľvek agresívnych prípravkov

Komoda v spálňach, hosťovských a v predsieňach  

V spálni a v hosťovskej sa vám najviac zídu kombinované komody, ale pravdepodobne s bohatšími možnosťami na zásuvky pre oblečenie a police na posteľnú bielizeň. Pre väčšie súkromie až intimitu nevyužívame modely s otvoreným policovým alebo preskleným systémom. Podľa charakteru spomínaných úložných vecí nám najviac záleží na jej hĺbke. Oblečenie potrebujeme organizovane uskladniť a rýchlo ho nájsť. Tieto požiadavky pokrývajú komody s hĺbkou od 45 do 55 cm. Dbáme na ich starostlivosť, reprezentujú nás, keďže najmä návštevám slúžia ako hlavný úložný nábytok.

Zdroj obrázka: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Predpokladáme, že hosťovskú príležitostne využívate ako kanceláriu. Police a zásuvky vám prakticky poslúžia na dokumenty, šablóny a rôznu kartotéku, avšak pri práci záleží aj na príjemnej atmosfére. 

Opatrne narábame s doplnkami, keďže neraz až zbytočne priťahujú našu pozornosť. Spojenie príjemného s užitočným nájdeme v obľúbených sadách nástenných máp v obraze, ako samolepky alebo s podsvietením pre útulnú až magickú atmosféru. Prostredie pôsobí sofistikovanejšie a vám sa lepšie pracuje. Nástenné mapy s takým silným akcentom pohlcujú všetky drobné doplnky, ktoré by okrem našich očí priťahovali aj prach. 

Netradične na záver upozorníme na komody pri prvom vstupe do domácnosti, na komody v predsieňach. Pre obmedzený priestor ich najčastejšie zakupujeme ako zostavu vešiakovej steny s uzatvoreným topánkovníkom a zrkadlom. Miestom najviac ušetríme pri rohových modeloch, ktoré umožňujú aj menšie sedenie. Komody v predsieňach tak bežne nepresahujú rozmery pri šírke 80 cm, hĺbke 30 cm a pri výške 180 až 200 cm

Už len v nej pohodlne ukryť všetko, čo práve nemá byť na očiach!