Blíži sa obľúbené obdobie, ktoré praje okrem iného aj záhradkárom či rôznym vonkajším aktivitám. Ak máte pri rodinnom dome záhradu, určite dobre poznáte, aké možnosti ponúka na jar či v lete – dá sa na nej posedieť do neskorých hodín, užiť si záhradnú párty s priateľmi či grilovačku. Pochopiteľne, po zotmení potrebujete vhodné exteriérové osvetlenie.

Riešenie ponúkajú LED reflektory

V prípade osvetlenia záhrady nehovoríme o potrebe silného umelého svetla, aké poznáte napríklad z futbalových štadiónov pri zápasoch, ktoré sa hrajú za tmy. Naopak, pri posedení na záhrade postačí decentné, ba priam jemné svetlo. Riešenie môžu v tomto prípade predstavovať moderné LED reflektory, ktoré elegantne osvetlia vonkajší priestor. Pri niektorých modeloch LED reflektorov sú v nich zabudované aj pohybové senzory – rozsvietia sa teda na pohyb, čím účinne šetria energiu a svietia iba vtedy, keď je to naozaj potrebné.

Zdroj foto: SomTaste / Shutterstock.com

Romantická i praktická stránka

Čas strávený na záhrade v letných mesiacoch po zatmení je jednoducho o pohode a oddychu. Na takýchto večeroch je aj kus romantiky. Osvetlenie by teda malo tieto podnety príjemným spôsobom dotvárať a byť ich súčasťou. Okrem toho je tu však aj praktická stránka – ak by ste chodili po záhrade úplne po tme, hrozí, že niekde zakopnete či niečo rozbijete. Aj na toto treba brať ohľad. Pokiaľ v lete vonku radi grilujete, určite si doprajte dostatok svetla.

Na čo sa zamerať?

Pri výbere osvetlenia na záhradu si určite všímajte to, aký má daná LED žiarovka výkon i svietivosť. Kľúčová je predovšetkým svietivosť, uvádzaná v lumenoch. Tento údaj hovorí o tom, aký svetelný výstup dokáže žiarovka vygenerovať. Ďalej si všimnite, či majú spomínané LED reflektory zabudovaný pohybový senzor a akú veľkú plochu dokážu osvietiť. Je dobré nájsť zlatú strednú cestu – nemusíte mať osvetlenú celú záhradu, no zároveň by svetlo nemalo byť príliš slabé, pretože v takom prípade sa tiež stráca jeho účel a zmysel.