Všimli ste si, že vám doma lietajú malé motýle, ktoré nechcú zmiznúť? Pravdepodobne máte do činenia s moľami. Spoznajte rozdiel medzi šatovými a potravinovými moľami a zbavte sa ich raz a navždy.

Hoci sú pomerne nenápadné a doma nás neobťažujú, pretože nebzučia ani neštípu, mole patria medzi najotravnejších domácich škodcov vôbec. Ak proti nim zakročíme neskoro, môžu ľahko zamoriť špajzu a šatníky. Ale aj keď ich už doma máte, ešte nie je neskoro vyhrať tento boj. Ako na to?

Ako rozoznať šatové mole od potravinárskych mól

Oba druhy moľ patria do radu motýľov a na prvý pohľad sa až tak veľmi nelíšia. Ak sa ale pozriete pozorne, každý z nich má iné vlastnosti. A čo je najdôležitejšie, iný oblasť pôsobnosti.

Moľa šatová (Moľa šatníková)

Moľa šatová je veľká 4-8 milimetrov a jej životný cyklus od vajíčka po dospelého jedinca trvá za ideálnych podmienok 65-90 dní. V nevhodných podmienkach to môže trvať až 2 roky. Všetko závisí od teploty, vlhkosti a dostupnosti potravy. Jedna samica môže počas svojho života naklásť 50-200 vajíčok.

Foto: Shutterstock.com

Krídla sú striebornej farby, čo je hlavný znak, podľa ktorého ho môžete identifikovať. V domácnosti má rád tmavé vlhké kúty, najmä v skrinkách alebo kobercoch. Živí sa keratínom, ktorý sa nachádza v mnohých prírodných materiáloch, ako je vlna, koža a perie. Ale keď už nič nezostane, môže si pochutnať aj na bavlne a ľane. Syntetické vlákna sú našťastie pred ňou v bezpečí.

Dospelé motýle nepredstavujú nebezpečenstvo pre váš šatník, pretože nemajú vyvinuté ústne orgány a na oblečení sa živia len larvy. Zaujímavé je, že moľa šatová je jedným z mála živočíchov na našej planéte, ktoré dokážu stráviť vlnu. Pozoruhodné je aj to, že k životu nepotrebujú vodu, pretože si ju dokážu samy vytvoriť.

Moľa potravinová

Možno vás to prekvapí, ale potravinový mól v skutočnosti neexistuje. Jeho skutočný názov je zavíjač múčny. Môže dorásť až do veľkosti 12 milimetrov a za vhodných podmienok má životný cyklus 40-90 dní. Pri bližšom pohľade sa dá celkom spoľahlivo rozoznať od moľa šatového, na krídlach má tmavé škvrny.

Foto: Shutterstock.com

Podobne ako pri moliach šatových, aj pri potravinových moľoch sú problémom vyliahnuté larvy. Radi si pochutnávajú na obilninách, orechoch a iných potravinách. Aj keď dospelé jedince nejedia vaše jedlo, nezabudnite, že jedna samička môže naklásť až 200 vajíčok, z ktorých sa vyliahnu hladné húsenice.

Potravinové mole a ako sa ich zbaviť

To, že máte doma zavíjača múčneho, zistíte nielen podľa lietajúcich motýlikov, ale aj podľa toho, že v špajzi nájdete potraviny plné tenkých vlákien a malých hrudiek. Pri bližšom pohľade uvidíte malé húsenice, ktoré sú zodpovedné za všetku tú spúšť, ako aj ich trus. Nachádzajú sa v mnohých potravinách od múky a obilnín cez strúhanku a strukoviny až po čokoládu a kukuričné lupienky.

Ako sa mole dostanú do domu?

Najčastejšie si mole prinesiete z obchodu spolu s nákupom. Larvy sa môžu ukrývať v múke, ovsených vločkách, cestovinách a mnohých ďalších potravinách. Tenký plastový obal ich nezastaví. Rovnako ľahko môžu vletieť oknom alebo sa dostať cez stúpačky a usadiť sa v špajzi.

Foto: Shutterstock.com

TIP: Vetrajte len cez okno s nainštalovanou sieťkou proti komárom, aby ste minimalizovali riziko vletu molí do vášho domova.

Ako sa šetrne zbaviť moľov

Hoci napadnuté potraviny nie sú škodlivé pre konzumáciu, ak nie ste citlivý jedinec, u ktorého by zvyšky kokónov a húseníc mohli vyvolať alergickú reakciu, odporúčame vám, aby ste prešli celú špajzu a vyhodili všetky napadnuté potraviny. Kôš s vyhodenými potravinami okamžite vyneste do popolnice, aby ste zabránili opätovnému vniknutiu molí do domácnosti.

Najlepšie je vyhodiť aj potraviny, ktoré na prvý pohľad nevyzerajú znehodnotene. Možno však už nakladli vajíčka, ktoré sa čoskoro premenia na hladné húsenice. Ak nechcete vyhadzovať všetku múku alebo iné potraviny, ktoré sa nekazia, rozložte ich napríklad na plech a nechajte ich zohriať v rúre pri 60 °C aspoň 1 hodinu. Vysoká teplota mole spoľahlivo usmrtí. Ďalšou možnosťou je umiestniť potraviny do mrazničky. Ideálna teplota je -20 °C po dobu najmenej jedného týždňa.

Foto: Shutterstock.com

Po vyčistení špajze je čas dôkladne vysať a umyť všetky miesta, kde by sa mohli vyskytovať mole. V ideálnom prípade všetko vydezinfikujte. Tým sa zbavíte všetkých zvyšných vajíčok a lariev.

Aby ste si boli istí, že sa vám mole vyhnú, odporúča sa počas niekoľkých nasledujúcich mesiacov používať prípravok proti moliam. Keďže sa bude používať v domácnosti a v blízkosti potravín, agresívne chemikálie nie sú vhodné. Ideálne sú feromónové pasce, ktoré priťahujú samce a tie sa na ne prilepia. Samičky sa neprilepia, ale bez samčekov neexistuje reprodukčný cyklus.

Ak môžete potraviny skladovať v oddelenej špajzi, kde je teplota okolo 13 °C, nemusíte sa obávať molí. Najlepšie sa im darí pri izbovej teplote a pri nízkych teplotách sa nerozmnožujú.

Čo ak sú mole premnožené?

V prípade premnoženia potravinových molí, najmä v potravinárskom priemysle alebo v bytových domoch, kde sa rozšírili do viacerých bytových jednotiek, je domáca kontrola odsúdená skôr na neúspech. V takýchto prípadoch pomôže len odborná dezinsekcia.

Prevencia je zásadná

Ak sa chcete nabudúce vyhnúť boju s premnoženým hmyzom, myslite pri nakupovaní na prevenciu. Skontrolujte potraviny v obchode, pretože napadnutie je často viditeľné voľným okom. Ďalšia kontrola je užitočná pri vybaľovaní potravín.

Všetky rizikové potraviny uložte do uzatvárateľných sklenených alebo plastových nádob. Ide najmä o múku, cestoviny, ryžu, strukoviny, orechy, müsli a strúhanku. Plastové vrecko rozhodne nestačí. Larvy to ľahko prehryzú.

Ďalším preventívnym krokom je nezásobovať sa potravinami, ktoré majú mole radi. Pravidelne tiež upratujte špajzu a kontrolujte a vyraďujte potraviny s uplynutou dobou spotreby.

Foto: Shutterstock.com

Môžete tiež vyskúšať niekoľko starých rád, ktoré zabránia množeniu molí. Mole majú rady jablčný ocot, do ktorého ich môžete nalákať a utopiť. Naopak, odpudzujú ich bobkové listy, korenie, škorica, klinčeky, chmeľ a levanduľa, ktoré ľahko dáte na miesto, kde skladujete potraviny.

Ako sa zbaviť šatového móla

Všímate si malé diery na oblečení? Pravdepodobne sú dielom moľa šatového, ktorá sa živí prírodnými vláknami. Jeho likvidácia môže byť zdĺhavá, ale určite nie nemožná. Určite však nestačí chytiť len dospelé jedince, pretože spúšť v šatníku spôsobujú húsenice vyliahnuté z nakladených vajíčok.

Prvá pomoc pri výskyte

Prvým krokom pri zamorení šatníka je jeho vyprázdnenie. Všetky znečistené odevy perte pri 60 °C. Problémom je bohužiaľ neznášanlivosť prírodných tkanín voči vysokým teplotám. V takom prípade budete musieť zvoliť cestu chemického čistenia. Keď odovzdávate oblečenie do čistiarne, nezabudnite povedať, že je napadnuté.

Nízke teploty tiež ničia larvy a vajíčka molice. Napadnutý odev vložte do plastového vrecka a vložte do mrazničky aspoň na 3 dni.

Foto: Shutterstock.com

Nezabúdajte ani na riadne vyčistenie šatníka. Dôkladne ho povysávajte a utrite handričkou s jemným čistiacim alebo dezinfekčným prostriedkom. Keď je skrinka suchá, ošetrite ju sprejom proti moliam.

TIP: Kúpte si feromónové pasce na mole šatové. Tie priťahujú samcov, ktorí doslova sadnú na lep. A bez samcov neexistuje reprodukčný cyklus.

Prevencia je dôležitá

Šatový mol má rád tmavé vlhké kúty, ideálne pri izbovej teplote. Na druhej strane nemá rád svetlo, chlad alebo prílišné teplo, a tiež keď nie je ticho. Vajíčka kladie len na miesta, ktoré nie sú rušené.

Aby ste sa uistili, že nemajú šancu usadiť sa v šatníku, odporúčame nasledujúce opatrenia:

  • Aspoň raz ročne vyprázdnite a vyčistite šatník. Keď už ste v tom, vyhoďte nepoužívané oblečenie a dajte ho do kontajnera na textil (samozrejme, nie napadnutého moľami). Čím menej kusov oblečenia máte, ktoré nenosíte, tým menšia je šanca, že sa u vás usadia nevítaní návštevníci.
  • Pred uložením bielizne do skrine ju nechajte dobre vyschnúť.
  • Pravidelne perte aj tie kusy oblečenia, ktoré nenosíte často.
  • Z času na čas bielizeň vyvetrajte a premiestnite ju na iné miesto.
  • Vyhnite sa tapetám v šatníku, mole sa môžu držať v záhyboch tapiet.
  • Šatníkové mole milujú keratín. Nachádzajú ho nielen v prírodných vláknach, ale aj v bunkách kože alebo vo vlasoch. Preto v ideálnom prípade nevracajte nosené veci späť do šatníka. A ak ich tam dáte, vždy ich dobre vyvetrajte. Vlhkosť potu priťahuje mole, ktoré tam kladú vajíčka.
  • Oblečenie neukladajte do plastových obalov. Bielizeň nedýcha a mole sa do nej môžu dostať aj tak.
  • Ani šatníkové mole nemajú rady svetlo. Preto nechajte závesy a žalúzie otvorené, keď nie ste doma.
  • Do šatníka umiestnite prípravok proti moliam. Nebojte sa, že vaše oblečenie bude páchnuť naftalínom ako kedysi. Našťastie dnešné repelenty majú príjemné vône.

TIP: Pri prevencii myslite na to, či koberec obsahuje prírodné vlákna. Okrem pravidelného čistenia mu prospeje aj jemné postriekanie zriedeným levanduľovým olejom.

Foto: Shutterstock.com

Prírodné odpudzovače moľov na prevoňanie šatníka

Dobrou správou je, že mole môžete odpudzovať príjemnými vôňami. Nemajú radi levanduľu, rozmarín, smrekové ihličie a dokonca ani korenie. Všetky tieto látky môžete umiestniť do ľanových vrecúšok alebo pančúch medzi bielizeň, aby ste ich ako bonus príjemne prevoňali. Účinkuje vraj aj mydlo alebo chmeľ. Existuje nespočetné množstvo babských rád, ako sa zbaviť molí.