„Dus, dus,“ nesie sa nepríjemné chvenie vaším bytom. To si zase susedovie syn púšťa nahlas techno muziku a kvôli zle vyriešenej izolácii susedovho bytu máte aj vy postarané o akustický zážitok. Do tohto zmätku príde vaša ratolesť so žiadosťou začať hrať na hudobný nástroj. Nemusí sa hneď jednať o bicie nástroje, aby ste tušili pohromu. Nemáte v najlepšom úmysle pripraviť ostatným susedom v dome podobné zážitky.

Ak bývate v domčeku, tak nejaké to cvičenie na hudobné nástroje neriešite. Hráč sa zavrie napríklad do garáže a je pokoj. Avšak v panelovom alebo tehlovom dome je situácia úplne odlišná. Veď zvuky sa najľahšie šíria práve konštrukciami, tj. spomínaným panelom a tehlou. Napriek tomu sa hrania na nástroj nemusíte vzdávať, len je potrebné myslieť na včasné zatlmenie bytu. Poďme sa pozrieť, ako teda na to.

Zatlmenie okien a dverí

Po konštrukciách sa zvuk najradšej šíri vzduchom, teda dverami, oknom a prípadne ventiláciou. Zatvorené dvere aj okná sú pri hre samozrejmosťou, ale to nestačí. V prípade okien pomáha pridať ďalšiu vrstvu skla alebo okenice. To zvyčajne v panelových bytoch s novými plastovými oknami nedocielite. V tomto prípade si aspoň kúpte ťažký záves.

Aj dvere je najlepšie zdvojiť, ak vám to konštrukcia bytu umožňuje. Niektorí hráči sa ich snažia polepiť akustickými doskami, ktoré majú zabrániť šíreniu zvukov ďalej. Vy ale stavte na vyplnené zárubne, k tomu vám poslúžia tesnenia. Vyberte si medzi gumovým alebo silikónovým. Dvere ide tiež oplechovať a do novo vzniknutej medzery medzi dverami a plechom nasypte napríklad piesok. Je ťažký a teda nebude vibrovať do rytmu muziky.

Ako na šírenie zvuku konštrukciami?

Dvere a okná ste nejako utesnili a teraz by ste radi potlačili otravné „dusdus“, ktoré sa nesie panelom. O tom, že je to náročnejší oriešok, sa netreba zmieňovať. Spomeňte si na akúkoľvek rekonštrukciu u vás v dome. Stačí búchanie kladivom alebo vŕtať vŕtačkou a rozlieha sa to po celom dome. Odhlučení, neodhlučení. Z toho vyplýva, že základom je, aby sa zvuk vôbec do konštrukcie nedostal.

Čo to znamená? Izolovať steny a strop vo vašej skúšacej miestnosti. Môžete si nechať skonštruovať dvojitý strop alebo obložiť steny. K zatlmeniu sa využíva aj keramická izolačná vata. Riešenie má dva mínusy, s ktorými je nutné dopredu počítať.

Ak použijete iba izolačné vatu, hrozia vám plesne, ktoré sa môžu tvoriť na teplejšej strane bytu. Zráža sa tam vlhkosť a tá je podhubím pre plesne. Toto obídete tým, že si zaobstaráte keramickú vatu opatrenú tzv. parozábranou. Ako z názvu vyplýva, zabránite vzniku pary a teda i vlhkosti.

Druhým mínusom využitia obloženia a dvojitých stropov je zmenšenie obytného priestoru. S tým bohužiaľ sa musíte len a len zmieriť.

Postavte si nábytok, kúpte koberec

Izolantom sú aj hmotné prekážky v ceste zvuku. Najviac prepustí holá stena. Majte preto vo svojej skúšobni nábytok okolo všetkých múrov. Napríklad šatníkové skrine alebo knihovničky.

Nezabudnite ani na to, že zvuk sa šíri aj smerom nadol. Aj podlaha bude bohužiaľ prepúšťať nepríjemný šum. Opäť to môžete vyriešiť izolačnými vrstvami a penou. Svoje hudobné nástroje stavajte na gumové podložky. Máme na mysli predovšetkým bicie súpravy a klavír. V neposlednom rade vám s izoláciou podlahy pomôže aj koberec.

Komentáre k: Cvičiť na hudobný nástroj v byte? Áno, ide to, ale …

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.