Keď v práci hypnotizujeme hodiny a čakáme na záverečnú, častokrát nás drží “pri živote” predstava, ako si doma sadneme na gauč alebo do pohodlného kresla a konečne vypneme. Tento nákupný sprievodca vám pomôže vybrať rohovú sedaciu súpravu pre maximálny komfort, priestrannosť a estetický pôžitok.

Prednosti rohových sedacích súprav

Rohové sedacie súpravy sú v domácnostiach najobľúbenejšie a dôvodov je hneď niekoľko:

Efektívne využitie priestoru – umiestnením gauča do rohu sa vytvára množstvo voľného priestranstva v strede, čím miestnosť pôsobí opticky väčšie a priestrannejšie.

Predel otvorených priestorov – pohovku v tvare U alebo L je možné využiť na tzv. zónovanie, teda rozdelenie jednotlivých funkčných častí otvorenej miestnosti.

Viac miesta na sedenie – poskytujú veľa sedacej plochy, bez nutnosti zakomponovať do obývačky ďalšie kreslá, stoličky či taburetky.

Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Ľavá alebo pravá orientácia rohu

Kým sa väčšina nábytku vyznačuje dokonalou symetriou, rohové sedacie súpravy majú zvyčajne jednu stranu dlhšiu ako druhú. Hovoríme o pravom alebo ľavom boku. Ak teda stojíte čelom k sedačke a jej kratšia strana sa nachádza po vašej pravej strane, ide o pravú konfiguráciu.

Výber je potrebné prispôsobiť rozmerom a usporiadaniu miestnosti, vrátane ostatných komponentov tak, aby spolu všetko fungovalo.

Modulárna sedacia súprava

Neviete, do ktorého rohu chcete sedaciu súpravu umiestniť alebo počítate s možnosťou, že časom budete meniť rozloženie nábytku? V súčasnosti toto rozhodovanie uľahčujú tzv. “univerzálne rohové sedačky” (modulárne), ktoré dostanete v demontovanej podobe a sami si môžete určiť orientáciu rohu. Jednotlivé diely k sebe pripevníte kovovými úchytmi.

V tvare písmena U alebo L

Rohová sedacia súprava v tvare L sa hodí do každej miestnosti, bez ohľadu na jej veľkosť. Okrem toho poskytuje dostatok priestoru na konferenčný stolík, moderné kreslo či ušiak. Na druhej strane gauč v tvare U si vyžaduje viac priestorovej plochy. Tento variant sa hodí v prípade, že má vaša domácnosť veľký počet členov alebo ste často v úlohe hostiteľa.

Zdroj obrázka: New Africa / Shutterstock.com

Rozmerové parametre pohovky

Hĺbka sedenia

Platí, že pre komfortné sedenie by ste mali mať kolená a nohy v 90° uhle tak, aby sa chodidlá celou plochou dotýkali zeme. Správna hĺbka teda závisí od vašej výšky. Vo všeobecnosti by ste mali siahnuť po pohovke s hĺbkou sedenia minimálne 60 cm.

Výška sedadla

Touto výškou sa myslí rozmer od podlahy po vrchnú časť sedacieho vankúša. Platí, čím hlbšia sedacia súprava, tým menšia by mala byť výška sedadla a opačne. Priemerná výška štandardnej pohovky je 40 až 45 cm.

Výška zadného operadla

Posledným dôležitým parametrom pri výbere sedačky je výška operadla, teda opory pre chrbát. Záleží na vašej výške a v neposlednom rade na preferenciách, napr. či chcete, aby ste si pohodlne opreli aj hlavu. Zvyčajne sa pohybuje na úrovni 45 až 50 cm.

Výber poťahového materiálu

Materiálové prevedenie poťahu na vašom kresle alebo gauči má nielen estetickú funkciu, ale vplýva tiež na odolnosť a nároky na čistenie.

Vedeli ste, že medzinárodne uznaná jednotka vypovedajúca o odolnosti materiálu voči oderu je tzv. Martindale? Pri poťahoch, ktoré sú každodenne používané by mal byť Martindale na úrovni 15 až 30-tisíc. Ktoré typy materiálov sú najpoužívanejšie a prečo?

Textília z mikrovlákna

Táto látka, vyrobená z veľmi tenkých vlákien, je pri výrobe sedacích súprav najpoužívanejšia. Jej výhoda spočíva v ľahkej údržbe (na čistenie stačí voda a mydlo) a luxusnom vzhľade pripomínajúcom semiš.

Mikroplyš

Mikroplyš sa vyznačuje pevne tkaným podkladom, ktorého štruktúru tvorí bavlna a polyester (pomer 1:1) a jemnou vrchnou vrstvou z polyesteru. Výhodou je opäť ľahká údržba – materiál rýchlo schne a vyznačuje sa farebnou trvácnosťou.

Žinilka

Svojím zložením pripomína mikroplyš (50 % bavlna, 50 % polyester), avšak údržba žinilkového poťahu je náročnejšia a drhnutie by látku mohlo poškodiť.

Koža a ekokoža

Svojím moderným vzhľadom nezaostávajú ani sedačky z kože. Vhodnou alternatívou je ekokoža, ktorá vyniká životnosťou, odolnosťou voči oderu, strate farby a cenovou dostupnosťou. Tento materiál je vysoko citlivý na vlhkosť a vodu.