Ak patríte medzi hrdých majiteľov psa, pravdepodobne sa nevyhnete jeho občasnej preprave autom, či už na veterinárnu kliniku alebo na výlet. Kameňom úrazu je však skutočnosť, že alarmujúci počet majiteľov psov necháva svojich štvornohých priateľov voľne sedieť v aute bez akéhokoľvek zabezpečenia v prípade nehody alebo iných problémov.

Poďme sa teda pozrieť nielen na riziká pre vášho psíka, ale najmä na spôsoby, ako ho prepravovať v úplnej bezpečnosti.

Aké sú riziká?

Ak ste cestovanie so psom brali na ľahkú váhu a o bezpečnosť ste sa príliš nestarali, majte sa na pozore. Existuje mnoho nebezpečenstiev nielen pre vášho psa, ale aj pre vás.

Ak necháte svojho psa voľne v aute, ste len krôčik od katastrofy. Pes vás napríklad môže vyplašiť alebo odvrátiť vašu pozornosť od cesty v snahe prinútiť spolujazdcov k hre, čo môže viesť k vážnej nehode.

Podobne je veľmi nebezpečný aj scenár, v ktorom dochádza napríklad k prudkému brzdeniu. Nespútaný pes je vymrštený dopredu a môže zraniť nielen seba, ale aj osoby sediace na predných sedadlách. Ďalšia komplikácia môže nastať počas samotnej nehody, keď sa pes stane agresívnym alebo vbehne do premávky.

Najjednoduchším riešením je bezpečnostný pás pre psa

Pravdepodobne najjednoduchším spôsobom, ako sa vyhnúť takýmto scenárom, je zaobstarať si špeciálny pás pre psa, ktorým sa pes pripúta k bežnému bezpečnostnému pásu. Je dôležité kúpiť si špeciálny postroj, ktorý je silnejší ako bežný postroj na prechádzky.

Ak prepravujete šteňa alebo malého psa, riešením môže byť aj prepravka určená na umiestnenie na zadnú časť sedadla. Opäť musíte myslieť na správne prispôsobenie a predovšetkým na rozmery zodpovedajúce veľkosti vášho psa.

Preprava veľkých psov je ideálne v kufri auta

Pokiaľ ide o väčšie plemená, mali by sa prepravovať v kufri. Je to nielen bezpečnejšia možnosť, ale aj oveľa pohodlnejšia pre psa.

Samozrejme, musíme myslieť na bezpečnosť kufra – ideálna je kovová mriežka, ktorá zabráni psovi preskočiť z kufra na zadné sedadlá.

Ak so psom v kufri prevážate napríklad aj batožinu alebo nákupy, najlepšou voľbou je špeciálna deliaca mriežka. To ochráni vášho psa nielen pred nákladom, ktorý sa môže posúvať po podlahe napríklad pri zatáčaní, ale aj pred zvedavým nosom vášho psa.