Mať poriadok v potravinách je veľmi dôležité. Pomocníkom pre vhodné skladovanie rôznych typov dobrôt vám môže byť špajza čiže špajzka. Ako by mala vyzerať, aby vám dobre slúžila?

Starším generáciám netreba špajzu príliš dlho predstavovať, pretože patrila k nevyhnutným súčastiam každého bývania. Dnes jej prítomnosť samozrejmosťou rozhodne nie je, čo je veľká škoda. Ak aj vám doma chýba, je najvyšší čas popremýšľať nad tým, či by sa vám jej zriadenie nevyplatilo. Nemusí sa hneď jednať o samostatnú miestnosť s policami. Špajza môže mať aj podobu samostatnej a dobre organizovanej skrine.

Hlavné výhody špajzy

Prídete domov z nákupu, chcete si uvariť niečo dobré a zistíte, že vám buď niečo chýba, prípadne to je už dávno zrelé na vyhodenie. So špajzkou sa vám niečo podobné nestane. Podľa rôznych prieskumov vyhadzujú slovenské domácnosti ročne jedlo za niekoľko stoviek eur. To rozhodne nie je málo a častým dôvodom je neprehľadnosť pri skladovaní potravín. Pokiaľ ani vás už nebaví niekde hlboko v skrini objavovať niekoľko mesiacov po záruke cestoviny a plechovky, špajza pre vás bude skvelým riešením.

Kam špajzu umiestniť?

Zásadnú úlohu hrá umiestnenie špajzy. Najvhodnejšia bude pravdepodobne kuchyňa, kde budete mať pri varení a príprave pokrmov všetko pekne po ruke. Iba si dajte pozor na to, aby nebola špajza umiestnená blízko nejakého tepelného zdroja. Je dôležité, aby zvolené miesto malo v rámci možností konštantnú teplotu a nebolo zbytočne vystavené slnečnému svitu. Rovnako tak by malo byť dobre vetrané, inak hrozí rýchlejšie kazenie potravín.

Police nesmú byť veľmi hlboké

Špajza môže fungovať ako samostatná miestnosť, prípadne na ňu môžete premeniť väčšiu skriňu. V oboch prípadoch však budete potrebovať dostatočné množstvo políc na uloženie jednotlivých potravín. Police by nemali byť zbytočne hlboké, pretože inak sa opäť môže veľmi rýchlo stať, že niektoré potraviny budú odstrčené a nebudú viditeľné na prvý pohľad. Jedna vec by nemala prekrývať úplne druhú.

Organizácia na prvom mieste

To, ako máte v špajze všetko poskladané, je úplne zásadné. Základným pravidlom je mať potraviny, ktoré používate najčastejšie, ľahko dostupné. Naopak, menej využívané potraviny s dlhšou záručnou dobou môžu byť na horšie dosiahnuteľnom mieste. Úplne horné police je možné využiť pre vytváranie dlhodobejších zásob. Skvelým tipom je používať v špajze priehľadné nádoby, vďaka ktorým budete mať lepší prehľad o tom, kde sa čo nachádza. Špajza by určite nemala fungovať ako odkladisko. Raz za čas je vhodné urobiť kompletnú prehliadku a zistiť, čo by ste mali pri varení v najbližšej dobe použiť.

Vy ešte nemáte špajzu?

Pri správnom využívaní špajzy vás čakajú iba výhody. Nebudete zbytočne plytvať, varenie pre vás bude rýchlejšie a na komfort v podobe organizácie potravín si rýchlo zvyknete. Výsledkom bude ako ušetrený čas, tak úspora peňazí.

 

Komentáre k: Ako si správne zariadiť špajzu?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.