Nie tak často môžeme v rámci priemyselných budov či fabrík hovoriť o nejakej elegancii. Povedzme si to úprimne, architektúra ešte z predošlého storočia bola najmä o tom, aby fabrika či budova nejako stála a fungovala, a na dizajn sa až na svetlé výnimky príliš nehľadelo. V dnešnej dobe už aj majiteľom takýchto budov záleží na tom, čo po nich zostane aj pre budúce generácie.

Zdroj: zhengzaishuru / Shutterstock.com

Sme svedkami nových, moderných trendov a postupov. Tie sa samozrejme netýkajú len elegancie a estetickej stránky, ale aj samotnej funkcionality budov či fabrík. Veď sa len pozrite na to, aké riešenia súčasné technológie ponúkajú.

Zabudnite na mohutné výrobné haly

Klasické výrobné haly, ktoré si vyžadovali veľké množstvá stavebného materiálu a vynaloženej práce môžeme nechať v zabudnutí minulosti. Dnes už prevládajú úplne iné technologické postupy a trendy. Prevládajú predovšetkým oceľové haly a halové oceľové konštrukcie, ktoré majú oproti ´klasike´ viacero výhod. Už na prvý pohľad je jasné, že v tomto prípade je výhodou samotný materiál, ktorý je ľahší a flexibilnejší. V praxi to znamená, že aj menší výrobcovia, ktorým stačia menšie priestory, si prídu na svoje.

Zdroj obrázka: bogdanhoda / Shutterstock.com

Navyše, oceľové haly majú multifunkčné využitie – môžu byť určené na výrobu, skladovanie, recykláciu, technologické či chemické zariadenia. A dokonca nemusia byť určené ani pre firmy. Dnes už nájdeme aj veľa oceľových hál určených na šport – napríklad na futbal, tenis či hokej. Predovšetkým v zime ide o veľmi populárne riešenie.

Univerzálnosť oceľových hál

Oceľové haly sú aj esteticky zaujímavé, čiže doslova v sebe snúbia eleganciu a úžitok. Je tu ešte spomínaný faktor univerzálnosti. Ak má byť niečo v roku 2022 úspešné, nemôže to slúžiť len na jeden účel. Práve preto sú takéto halové oceľové konštrukcie také populárne, pretože pri malých modifikáciách môžu slúžiť na výrobu, skladovanie, alebo aj na spomínaný šport.

Aj na pohľade zvonku záleží

Okrem samotnej podstaty je tu aj ´obal´ v podobe vonkajšej fasády výrobnej haly či samotnej firmy. Aj v tomto prípade je dôležité sa dobre prezentovať a dať si záležať aj na estetickej rovine.

Obľúbeným riešením sú v tomto prípade perforované fasády vyrábané z najkvalitnejších kovových materiálov. Najčastejšie sa vyrábajú z hliníkových alebo oceľových plechov, alebo aj z nerezových či titanzinkových plechov. Takéto perforované fasády sú v súčasnosti ´in´ a dá sa taktiež povedať, že sú istým spôsobom nadčasové. Aj preto predstavujú čoraz populárnejšie riešenie nielen pre firmy. V ich prospech hovorí aj dlhá životnosť a zachovanie pôvodného dizajnu po mnoho rokov.

Ak vás takéto možnosti zaujali, odporúčame vám pozrieť si jednotlivé možnosti v spoločnostiach ponúkajúcich riešenia oceľových hál či perforovaných fasád.