Pastelové tóny aj výrazné farby, nábytok s kónickými nohami a oblé tvary kam sa pozriete. Retro nábytok je hravý, a aj dnes si užíva poriadnu dávku pozornosti. Aké kúsky patria medzi tie naj?

Retro štýl pochádza z obdobia 50. až 70. rokov 20. storočia. Najvýraznejšie a dokonale nadčasový je najmä tzv. bruselský štýl, ktorým československý pavilón dobyl svet na významnej svetovej výstave EXPO 58 v Bruseli. Šlo o prvú veľkú výstavu po druhej svetovej vojne.

Aký štýl je ten pravý pre vašu domácnosť?

Komunistické vedenie dalo tvorcom značnú voľnosť a autori na čele s Františkom Cubrom, Jozefom Hrubým a Zdeňkom Pokorným využili túto jedinečnú príležitosť k slobodnej tvorbe. Ich pavilón bol vyhlásený za najlepší, a na poli interiérového dizajnu má tento štýl stále miesto.

Čo ďalšie z retro štýlu boduje aj dnes v moderných interiéroch?

Starý nábytok v novom kabáte

Nábytok alebo dekorácia z druhej polovice 20. storočia má veľa z nás ešte na pôjde. Teraz je ten správny čas všetko oprášiť a kúskom vdýchnuť nový život. S trochou šikovnosti zbavíte nábytok starého náteru sami, a namaľujete ho znova požadovaným odtieňom.

Pri čalúnených kúskoch to budete mať jednoduchšie, keď ich zveríte do rúk remeselných odborníkov.

Odporúčame pozrieť aj po bazároch, kde sa dá naraziť na hotové poklady. A že to budete mať radšej bez práce? Skúste sa pozrieť na ponuku firiem, ktoré sa zaoberajú renováciou nábytku z tohto obdobia, prípadne si kúpte nový kúsok s nádychom retra.

Ikonická komoda ako dominantný kúsok v obývačke

Lesklá, matná, drevená, biela i plná farieb. Vždy ale postavená na drevených nebo kovových nožičkách. Retro komoda má mnoho podôb, takže vybrať si kúsok, ktorý oživí práve váš interiér, je hračka. Komody sú najtypickejšie práve pre bruselský štýl.

Ušiak do každej domácnosti

Ikonické kreslo pochádza síce z Anglicka z čias ešte skorších, ale v retro štýle sa pohodlne zabývalo. Typické je svojimi „ušami“, ktoré sú vlastne len podpierkou hlavy pre pohodlné čítanie alebo prípadne zaspávanie pri knihe. Samotné kreslo môže tvoriť solitérny kúsok v obývačke, obzvlášť potom, keď zvolíte čalúnenie vo výrazných farbách.

Stolička na sto spôsobov

Plast, laminát, ohýbané drevo a kov aj čalúnenie všetkých možných i nemožných farieb a vzorov. Posedenie v retro štýle je naozaj rozmanité. Často sú ešte pôvodné stoličky dostupné v bazároch, pretože mnohí majitelia v nich vidia len starý kus nábytku. Pritom sa veľakrát jedná o legendárny nábytok nemalej hodnoty.

Retro spotrebiče s modernými funkciami

Retro sa vracia nielen v podobe nábytku. Oblé tvary, chróm a pestré farby typické pre spotrebiče z čias našich babičiek sú späť. Navyše doplnené modernými funkciami. Nejedná sa len o malé spotrebiče ako kanvice a kuchynské mixéry, v retro štýle si Môžete zaobstarať pokojne aj umývačku alebo chladničku.

Nostalgické spomínanie s gramofónom

Štýlový doplnok v podobe gramofónu a vinylových platní zaobstaráte pri troche šťastia tiež v bazáre. V prípade, že by ste ho radi obliekli do moderného kabáta, vyberte gramofón, ktorý v sebe moji integrované USB a reproduktory.

Viac o štýloch v domácnosti: