Škandinávsky štýl bývania je v centre pozornosti už niekoľko rokov. A jeho popularita rozhodne neklesá. Vďaka spojeniu s prírodou je útulný a harmonický, a pretože kladie dôraz aj na funkčnosť, ľahko sa udržiava. Ako zariadiť obývaciu izbu v severskom štýle?

Používajte prírodné materiály a neutrálne tóny

Keďže na severe je svetla málo, zariadte svoju obývaciu izbu v štýle Scandi vo svetlých tónoch. Nemusíte mať všetko čisto biele, sivé alebo béžové. Nebojte sa doplniť neutrálne farby pastelovými tónmi; najlepšie farby sú samozrejme tie, ktoré nájdete v prírode – zelená, svetlomodrá alebo horčicovo žltá.

Náš tip: Aké ďalšie štýly si môžete vybrať do svojej domácnosti?

Pokiaľ ide o nábytok, stavte na prírodné materiály – najobľúbenejšie sú svetlé dreviny ako smrek, breza a borovica – v kombinácii s bielou farbou, zatiaľ čo v prípade doplnkov vedú materiály ako ľan, bavlna a kožušina.

Dostaňte do obývačky čo najviac svetla

Jeden luster nebude stačiť. Po miestnosti umiestnite ďalšie svetlá v podobe stojacích lámp, nástenných svietidiel a dokonca aj svetelných reťazí. A nezabudnite na sviečky, ktoré dotvoria útulnú atmosféru. Do obývacej izby vpusťte aj dostatok prirodzeného svetla. Žalúzie alebo ťažké závesy tu nemajú miesto. Ak vaše okno nesmeruje do ulice alebo do susedného bytového domu, nebojte sa záclony úplne vynechať. Viac svetla do miestnosti môžete vniesť aj pomocou šikovne umiestneného zrkadla.

Zdroj: Biano.cz

Stavte na funkčný komfort

Škandinávsky štýl sa vyznačuje minimalistickými kusmi nábytku, ktoré sa dajú ľahko kombinovať. Pokiaľ ide o sedenie, musí byť stále pohodlné. Pohovka v neutrálnych tónoch je v obývacej izbe inšpirovanej severskými krajinami absolútnou nevyhnutnosťou. Pohodlie dodajú nadýchané deky alebo prehozy a mäkké vankúše. Menej je však viac, preto to s dekoráciami, dokonca ani s funkčnými, nepreháňajte.

Zdroj: Biano.cz

Kombinácia minimalizmu s množstvom úložného priestoru

Ak chcete zachovať čistý a minimalistický vzhľad obývačky, vyberte si dostatok úložného priestoru. Okrem toho rôzne koše z prírodných materiálov vyzerajú dekoratívne aj samy o sebe. Dajte si však pozor na preplnenie priestoru. Všetko by malo mať svoj účel a miesto. Ak nie, je čas na upratovanie, pri ktorom sa zbavíte nepoužívaných položiek.

Zdroj: Biano.cz
Zdroj: Biano.cz
Zdroj: Biano.cz

Vo väčšej miestnosti sa nebojte kontrastov

Scandi však nie je len o žiarivých farbách. Ak je vaša obývacia izba dostatočne vzdušná a svetlá, môžete si dovoliť čierne doplnky. Či už ide o stojacie lampy, lustre alebo dokonca stoličky.

Zdroj: Biano.cz

Položte na podlahu huňatý koberec

Najlepšia podlaha je, samozrejme, drevená, alebo aspoň s dreveným vzhľadom. Napríklad vinyl na dotyk nestudí, vyzerá prakticky na nerozoznanie od masívneho dreva a je oveľa jednoduchší na údržbu. Ale aj keď je drevo hrejivé, nič sa nevyrovná kobercu. Najlepšie je umiestniť kusový koberec vedľa pohovky alebo pod konferenčný stolík. Jednofarebným alebo vzorovaným oblečením nič nepokazíte.

Zdroj: Biano.cz
Zdroj: Biano.cz

Nezabudnite na kvety

Nič nehovorí o prírode tak ako živé rastliny. Lepšie ako vo váze sú tie v kvetináčoch. Nezabudnite kvetináče umiestniť do dekoratívnych nádob. Ideálnou voľbou sú biele alebo sivé obaly na kvetináče. Ak majú drevené alebo kovové nožičky, tým lepšie. Môžete si vybrať aj závesné nádoby, ktoré dajú vyniknúť najmä popínavým rastlinám. Ak nie ste vášnivý pestovateľ, nepreháňajte to, skvelo vyzerajú aj vetvičky alebo suché trávy vo váze.

Zdroj: Biano.cz