Či už terasa alebo malý balkón, vonkajší priestor je snom väčšiny ľudí. Každý priestor treba preto využiť, čo najlepšie. Dôležité je, aby ste sa doma cítili príjemné, bezpečne a zároveň si našli čas aj na relax a oddych. Ak hľadáte inšpiráciu, máme pre vás niekoľko tipov, ako si vašu terasu môžete zariadiť štýlovo a zároveň útulne.

1. Pod holým nebom

Jedenie vonku je jedným z najväčších pôžitkov leta. Preto sa určite oplatí investovať do kvalitného dizajnového nábytku, v ktorom sa aj po hodinách sedenia budete cítiť pohodlne. Vyberte si nábytok vo veľkosti a tvare, ktorý zodpovedá vášmu vonkajšiemu priestoru. 

Ak máte menšiu terasu, rannú kávu si môžete vychutnať pri kaviarenskom stole. Vyberte si taký, ktorý sa dá ľahko zložiť, aby ste ho v prípade potreby mohli uložiť dovnútra. Drevenú lavičku s malými stoličkami môžete naopak umiestniť k stene a ušetriť miesto.

2. Hrajte sa s farbami

V súčasnosti je v trende jemný drevený nábytok svetlých farieb alebo kovový nábytok v tmavozelenej, béžovej či čiernej farbe. Malé priestory sa neuveriteľne ľahko rozjasnia farebným nábytkom, ktorý môže vytvárať dojem väčšieho priestoru. Živé pastelové odtiene a tmavočervená farba dodávajú balkónu charakter. O relaxáciu a harmóniu sa postarajú prírodné farby zelenej, šedohnedej a teplé tóny terakoty. 

3. Rozžiarte vaše večere

Dobré svetlo je pri terase nevyhnutné. Večeranie či grilovačky až do neskorých hodín v tme nie sú možné. Použiť môžete stojace lampy, svetelné reťazce, ale aj lampáše či lucerny. Ak sa chystáte večerať len so svojou drahou polovičkou, nezabudnite na dekoratívne sviečky, ktoré sa postarajú o navodenie a spríjemnenie romantickej atmosféry.

Tip: Viete ako vybrať dokonalý gril?

4. Obklopte sa zeleňou

Naaranžujte si balkón kvetináčmi s bujnými rastlinami, aby ste si vytvorili atmosféru, po ktorej ste vždy túžili. Pridajte nejaké bylinky, aby váš balkón aj voňal tak dobre, ako vyzerá. Miesto pre kvety sa vždy nájde. Kvetináče môžete položiť pozdĺž zábradlia balkóna, aby ste si osladili výhľad. Rozkvitnuté rastliny oživia nielen vzhľad či arómu ale aj celkovo spríjemnia čas strávený na terase.

Tip: Ak je váš balkón priamo oproti susedovi, zaobstarajte si nejaké vysoké rastliny ako napr. bambus, aby ste vytvorili prírodnú stenu s ktorou tak získate súkromie.

5. Zvoľte jednoduché, ale kvalitné materiály

Moderná tienenie na terasu a balkón má síce svoje čaro, ale nie všetci si ho môžu dovoliť. Uvoľnenú atmosféru vám pomôžu vytvoriť aj správne zvolené textílie a materiály. Bavlnené tkaniny alebo zaujímavé dekoračné látky s jednoduchým vzorom budú vyzerať v prirodzenom prostredí luxusne a štýlovo. Zaobstarajte si niekoľko pohodlných vankúšov, ktoré dodajú celkovému vzhľadu šmrnc. Alebo si nájdite ďalšie inšpirácie, ktoré vám budú viac vyhovovať.

Tip: Pozrite sa ako si vybrať perfektný záhradný nábytok.

Zároveň by sme mali myslieť na odolnosť, aby nám doplnky, čo najdlhšie vydržali. Kvalitný matrac, vankúše a poťahy sú tou správnou voľbou.

6. Nezabudnite na doplnky

Nebojte sa experimentovať a dajte šancu aj netradičným farebným kombináciám a tvarom. Stará stolička v retro štýle či železný svietnik dodá terase nový nádych. Zaujímavými doplnkami sú aj obrusy a obrazy so zaujímavým vzorom. Dajte si však pozor na to, aby ste to neprehnali s farbami. Gýčovú terasu predsa nechcete. 

Okrem kvality, dbajte aj na starostlivosť a údržbu. Tak ako každá iná miestnosť vášho domova, aj terasa potrebuje pravidelne čistenie. Dôkladne ju umyte aspoň dvakrát mesačne, no najmä vtedy, keď ju využívate častejšie.