Schody a celé schodiská bývajú v dome takým tým hluchým miestom. Je nutné ich mať, bývajú vo väčšine domov, ale zaberajú veľa miesta a sú samy o sebe tak nejako nudné. Urobte z nich stredobod vášho domu a vytvorte z nich originálny kúsok.

Rozžiarte temnú chodbu

Chodba, v ktorej schodisko býva, je poväčšinou menšia, úzka a hlavne tmavá miestnosť. Snažte sa priestor zväčšiť a dostať do neho viac svetla. Voľte predovšetkým svetlé farby výmaľby a nebojte sa ani čisto bielej. Strach nemusíte mať ani pri výbere farby samotného schodiska. Biela farba či svetlé drevo bude vždy pôsobiť v malých miestnostiach lepšie a menej stiesnene.

Ilustračný obrázok – zdroj

 

Neexistuje nič také, ako „len priechodný priestor“. Snažte sa vdýchnuť tomuto miestu trochu života. Na steny môžete použiť niektorú z nepreberného množstva farebných a živých tapiet. Oživte vaše schodisko napríklad kvetinovými tapetami. Niekedy postačia aj samolepky v tvare kvetov.

Pokiaľ máte radi originálne kúsky a nebojíte sa experimentovať, pohrajte sa pri výbere zábradlia. To nemusí vždy nutne končiť vo výške vašich rúk, ale môžete ho pretiahnuť až k stropu. Takto vysoké zábradlie dodá miestnosti osobitosť a predĺži opticky vašu miestnosť do výšky. Tým budete mať väčší pocit vzdušnosti.

Očíslujte si schody

Počítate schody, keď po nich idete hore? Pre istotu si ich očíslujte. Hornú stranu schodov, na ktorú šliapete, nechajte v dekore, akom ju máte, napríklad drevenom. Tú prednú, viditeľnú stranu môžete pretrieť na čiernu farbu a na ňu inou výraznou farbou nastriekajte či namaľujte číslice. Je len na vás, či budete postupovať od jednotky zostupne zo schodov smerom nadol alebo začnete jednotkou dole na prvom schode.

Očíslované schody – zdroj

Nešetrite obrázkami

Pokiaľ máte schodisko otvorené a je viditeľná jedna jeho strana zospodu miestnosti, môžete na každý schod z jeho boku zavesiť obrázok. Aby toľko obrázkov nepôsobilo prepchato, držte sa v tomto prípade jednotného štýlu. Použite podobný dekor rámčeka ako je farba vašeho schodisko.

Rozvešajte si po stene vaše obľúbené fotografie. Pri každej ceste do schodov si tak budete môcť pripomínať vaše zážitky a spomienky. Nešetrite na množstve fotografií, ani na rôznorodosti rámčekov. Pred zavesením naostro si vystríhajte v rovnakých veľkostiach papierové obdĺžničky a pomocou obojstrannej lepenky si prvýkrát vyskúšajte rozloženie fotografií. Ušetríte tak čas s prípadným prebíjaním klinčekov.

Nešetrite obrázkami – zdroj

Zapojte do hry lano

Ak milujete prírodný materiál či rustikálny štýl, aplikujte ho aj na vašom schodisku. Klasické drevené zábradlie vymeňte za poriadny a silný povraz. Ten pripevnite na koncoch a nezabudnite ho pripevniť aspoň na jednom alebo viacerých miestach medzi nimi. Povraz by sa vám mohol zosunúť a účel zábradlia by sa tak minul účinku.

 

Komentáre k: Preč s nudným schodiskom

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.