Zeleno doma nie je nikdy dosť. Spôsobov, ako si svoju džungli môžete sami rozmnožiť, je veľa. My sa pozrieme na najčastejšie spôsoby vegetatívneho rozmnožovania.

Existuje niečo ako príliš veľa kvetov? My si to rozhodne nemyslíme. A tak aby ste mali byt zelenšie a vzduch čistejší, máme pre vás základný návod, ako si izbové rastliny rozmnožiť. Domáce džungli máte na dosah.

Množenie odrezkami

Veľa izbových rastlín môžete rozmnožiť odrezkami. A to buď z listu, alebo stonky. U niektorých rastlín môžete odrezok zapichnúť rovno do hliny, u väčšiny je dobré zakoreniť vo vode.

Množenie listovým rezom je možné u väčšiny rastlín, ktoré nemajú stonku, ale rastú v trsoch. Sú to napríklad africké fialky, begónie alebo aj niektoré peperomie. Begónie alebo napríklad svokrin jazyk znesie rozrezaní listu na menšie časti, ktoré sa rovno umiestnia do pôdy, kde zakorenia.

Množenie stonkovým rezňom je možné u potosovcov, filodendronov, fikusov, brečtanov, voskoviek, netýkavky a podobne. Rez by mal mať 2 až 3 listy, väčšie rezy nemajú dosť sily zakoreniť. Preto ak má listov veľa, odstráňte ich, aby mohol energiu smerovať do koreňov, a nie do listov.

Ak chcete, napríklad u monstier, aby rástla už dospelá rastlina, urobte tzv. vrcholový rez. Veľakrát vám rastlina napovie, kde rezať, pretože už ma naznačené vzdušné korene, z ktorých potom budú vznikať ďalšie korene vo vode.

Pri väčších rastlínách s drevnatou stonkou sa vo vode korene tak ľahko nezapustia. V takom prípade je dobré urobiť čistý rez, namočiť ho do stimulátora rastu a opatrne umiestniť priamo do zeminy.

Zeminu udržujte vlhkú, ale nie premočenú, aby nedošlo k hnilobe. Pomocou igelitu alebo pohárika môžete vytvoriť mikroklímu, v ktorej sa nová rastlina lepšie uchytí.

  • Rez prevádzajte ostrými čistými nožnicami alebo žiletkou.
  • Do vody ponorte len časť, z ktorej budú vyrastať korene, listy by nemali byť pod hladinou.
  • Vodu je dobré meniť vždy po niekoľkých dňoch za čistú.
  • K podporenie koreňového rastu môžete do vody nakvapkať trocha lignohumátu.
  • Niektoré rastliny korenie dlho a ani po týždňoch vo vode sa nič nedeje. V takom prípade sa oplatí zakoreňovať v perlitu alebo rašeliníkom, v ktorých je aj menšie riziko hniloby. Jediná nevýhoda je, že nevidíte na korene.
  • Rez majte v mieste, kde je dostatok nepriameho svetla.

Množenie odnožami

Niektoré izbové rastliny tvoria odnože, ktoré domáce množenie výrazne uľahčujú. Buď už majú svoje vlastné korene, alebo bude potrebné ich najskôr dať zakoreniť. Niektoré rastliny, ako trebárs Pile peperomioides tvoria bábätka okolo materskej rastliny a ich odobratie a zakorenenie je jediný spôsob, ako takú rastlinu rozmnožiť. Podobne sa rozmnožuje aj zelenec, len s tým rozdielom, že malé rastlinky tvoria na konci šľahúňov.

Zaujímavosť: Existujú tiež živorodé rastliny, ktoré tvoria malé rastlinky priamo na matičnej rastline a potom len odpadnú a zakorenia samy.

Množenie delením trsov

Pri presádzaní môžete takto rozdeliť napríklad paprade, svokrin jazyky, syngonia, lopatkovce, Calathea a podobne. Na rozdelenie trsov potrebujete trocha sily, alebo ostrý nôž. Vždy sa ale snažte koreňový bal poškodiť čo najmenej. Nedeľte viac ako na tri časti. Každá časť by mala mať svoj vlastný koreňový systém.

Množenie potápaním

Rôzne druhy potosov, brečtan a ďalšie previsnuté alebo plazivé rastliny môžete množiť tak, že popri materskej rastline postavíte kvetináč so zeminou, na ten položíte výhon sa vzdušnými koreňmi. Kvetináč pravidelne zalievajte a po čase taký výhon zakorenia, a vy ho budete môcť odstrihnúť.

TIP: Ak ste už obsadili všetky parapety a poličky, si osázejte si vonkajšie hrantíky.