Že ste nikdy o hygge štýle nepočuli a ani neviete, ako sa toto slovo vyslovuje? Nevadí, napriek tomu si trúfame tvrdiť, že tu a tam nejakú „hygge činnosť“ v domácnosti prevádzkujete. Tak schválne, hneď to zistíme. Chystáte večeru pre rodinu a pri varení si pustíte nahlas hudbu. Pri tom ešte popíjate pohárik červeného. Tak presne táto pohoda sa nesie v duchu hygge štýle.

Britské šialenstvo

Aj keď pôvodom je slovo hygge z dánčiny a práve v ich správaní sa prejavuje jeho duch najvýraznejšie, vlani po ňom doslova šaleli davy vo Veľkej Británii. Charlotte Higins zverejnila vo svojich štatistikách, že len za rok 2016 vyšlo v Británii na 10 kníh a 200 článkov, ktoré sa hygge štýlom zaoberajú.

Výslovnosť dánskeho slová znie približne ako „hüke“. S gramatickými obmenami ho v príhovore môžete použiť ako podstatné meno, prídavné meno aj ako sloveso. S definíciou, čo presne sa za týmto životným štýlom skrýva, je to ešte zložitejšie než s jeho výslovnosťou. Ide predovšetkým o ťažko definovateľný pocit a správanie, ktoré sa prejavuje v dánskej mentalite. Slovenské preklady sa pohybujú niekde medzi pohodlím, príjemnosťou, pohodou a útulnosťou. Ale žiadny z nich nie je presný.

Ilustračný obrázok, zdroj

Ako si doma navodiť hygge štýl

Hoci sa len s ťažkosťami dá slovo preložiť do slovenčiny, jeho pohodu si v našich interiéroch dokážeme privodiť ľahko. Pretože Dáni patria k severským národom, ponesie sa bývanie v škandinávskom štýle. Hlavné rysy sa tak nesú v duchu súzvuku s prírodou, jednoduchými líniami, nórskymi vzormi na textíliách a hrejivými aspektami v interiéri.

Začneme obývacou izbou. Aby sa vám s priateľmi dobre leňošilo, tak si kúpte mäkkučkú sedačku s radom dekoratívnych vankúšikov. Farby laďte do béžovej a svetlo šedej. Hľadajte skôr jednoduché línie než výrazné zdobenie. Na zem okrem koberca pre zahriatie je vhodná aj nejaká tá kožušina alebo jej imitácie.

Vlne a kožušine sa naozaj nebráňte. Kúpte vlnených prikrývok viac a rozmiestnite ich rôzne po izbách aj všetkých pohovkách a posteliach. Hostia sa tak budú môcť zababušiť a pri zvuku hudby s vami leňošiť do neskorých hodín.

Kožušinami máte pomaly vyzdobené aj steny izieb, napriek tomu vám stále nie je dostatočne teplo? Potom si zakúrte vo vlastnom domácom krbe. Môžete ho mať na prikurovanie alebo využívať ako centrálny bod pre ohrev celého domu. Voliť môžete medzi otvoreným a zatvoreným krbom, ale poraďte sa s odborníkom.

Relaxačný kútik v hygge štýle, zdroj

Nenechajte vyhrať tmu

Je všeobecne známe, že severské národy oveľa častejšie bojujú s depresiou a množstvom samovrážd. Je to dané predovšetkým povahou tunajšieho počasia. Nikomu neprospieva tráviť čas v tme a za polárnym kruhom sú aj dni, kedy slnko nevychádza vôbec.

Práve kvôli menšiemu počtu slnečných dní sa v Škandinávii oveľa častejšie stretnete so sviečkami a ďalším alternatívnym štýlom osvetlenia v ich interiéroch. S priateľmi i najbližšími sa iste tiež chcete baviť v príjemne presvetlenej atmosfére. Vyzdobte si teda miestnosti sviečkami alebo aromatických lampičkami. Zaujímavou alternatívou sú aj soľné lampy.

Základom je samozrejme aj kvalitné osvetlenie vo všetkých miestnostiach. Do kuchyne sa vám budú hodiť pozdĺžne žiarivky, v obývacej izbe stavte na niekoľko menších lustrov. V škandinávskom štýle hrá medzi materiálmi prím drevo a kov.

Ilustračný obrázok, zdroj

 

Komentáre k: Čo by ste povedali na bývanie v štýle hygge?

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.